brann
kundehistorier

Måtte evakuere festen etter brann i kjelleren

Av
Verisure Norge
Jarle og Nina foran boligen der brannen startet

Jarle Pedersen og samboeren Nina hadde huset fullt av feststemte bursdagsgjester da det begynte å brenne i kjelleren. Takket være varslingen fra Verisure kom alle seg trygt ut, nødetatene ble tilkalt og huset reddet.

Svidd røykvarsler etter brann i kjeller

Det var første lørdag i august, og samboerparet Jarle Pedersen og Nina Gulvik Haug hadde invitert til bursdagsfest. 30 venner hadde tatt turen til eneboligen i Nittedal utenfor Oslo for å feire Ninas 30-årsdag. Det ble en bursdagsfeiring de aldri kommer til å glemme.
 
Klokken var like over midnatt da Jarle fikk et uventet anrop på mobiltelefonen sin. Han kjente igjen telefonnummeret med en gang - 06010.
 
- Det var Verisure som ringte og fortalte at røykvarsleren i kjelleren hadde blitt utløst, og at det dermed var et mulig branntilløp. Vi gikk for å sjekke. Utenfor fant vi en kamerat som grillet pølser, og vi trodde at det var årsaken, forteller Pedersen.
 
Men det tok ikke mange minutter før Verisure ringte på nytt og sa at han måtte sjekke kjelleren skikkelig.
 

- Vi gikk ned fra stuen og åpnet døren til kjelleren. Der veltet røyk ut, og vi skjønte raskt at det virkelig var alvor. Instinktet fortalte meg at det var best å lukke døren for å begrense skadene. Samtidig fikk vi klar beskjed av Verisure om å evakuere umiddelbart, sier Jarle Pedersen.
 

Katt reddet fra brann

Reddet katten

På det tidspunktet var omtrent halvparten av festdeltakerne igjen i huset. Det var jubilanten Nina som tok kontroll på evakueringen og fikk alle ut. Noen fikk litt panikk, men alle tok vare på hverandre. Den eneste som ikke ville være utendørs, var katten Chronos.
 
Nina fulgte etter den forskremte katten og hentet han ut. Men heltedåden hadde sin pris for Nina. Hun måtte til sykehuset for sjekk og behandling av røykskader.
 

Nødetatene kom raskt

Etter at Jarle via telefonen hadde bekreftet at det var stor røykutvikling, varslet Verisures alarmstasjon nødetatene umiddelbart.
 
- Det tok omtrent syv minutter før både brannbiler, politibiler og ambulanser sto på rad og rekke opp mot oppkjørselen til huset. Det er imponerende kort responstid. Vi fikk bare beskjed om å trekke ned på veien slik at de fikk plass til å gjøre jobben sin, sier han, og forteller at brannen ble slukket raskt.

Jarle i kjeller der brannen startet i varmtvannsberederen

Brannårsaken ikke avklart

I begynnelsen trodde brannmannskapene at brannen hadde startet i den litt eldre varmtvannsberederen. Det ble etter hvert avkreftet.
 
- Vi har fått vite at det verken var varmtvannsberederen eller noe elektrisk som var årsaken til brannen. I kjellerrommet hadde vi noen pappesker stående, og det kan ha vært noe i en av disse som plutselig tok fyr, forteller Pedersen.

Brannalarmen reddet boligen

Kunne gått mye verre

Nå i etterkant priser Jarle og samboeren Nina seg lykkelige over at de har boligalarm fra Verisure.
 
- Det er lett å tro at man kan håndtere slike situasjoner selv, men slik er det ikke alltid. Derfor er det veldig betryggende å overlate ansvaret til noen som vet hva de driver med, sier Jarle Pedersen.
 
Han er også glad for at brannen ble oppdaget i tide og at de ble varslet raskt.
 
- Uten alarm fra Verisure hadde det tatt lenger tid før vi hadde oppdaget brannen, og da kunne konsekvensene blitt langt mer alvorlige. Hadde vi ligget og sovet, kunne alarmen blitt en potensiell livredder, sier Pedersen.
 
Da samboerparet kom tilbake til boligen dagen etter brannen, opplevde de tilstanden som verre enn forventet.
 
- Det luktet røyk i hele huset, og det var store materielle skader i hele kjelleretasjen. Avløpet, og til og med panelet, hadde smeltet - og veggene var helt sorte, sier Pedersen.
 
Da vi besøkte Jarle og Nina tre måneder etter den dramatiske bursdagsfesten, var huset nesten i samme stand som før brannen. Paret var da på vei til å flytte til et rekkehus på Strømmen, og der er boligalarm fra Verisure en selvfølge.
 
- Vi skal absolutt ha alarmsystem fra Verisure dit vi flytter. Vi skal også ha flere komponenter, slik at vi får enda raskere varsling om en brann skulle oppstå, avslutter Pedersen.

brann
kundehistorier