sikkerhetstips

Slik finner innbruddstyvene husets svake punkter

Av
Glenn Støldal
Sikkerhetsekspert viser husets svake punkter

Hva bør du egentlig tenke på rundt sikkerheten hjemme? For å få svar tok vi med Verisures sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal til et helt vanlig rekkehus i Oslo.

Alarmskilt på hus

Han får frie tøyler til å anbefale mindre eller større sikkerhetstiltak ved boligen. Husets svake punkter er ofte «småting» man ikke tenker over.

Et alarmklistremerke kan utgjøre en stor forskjell

Utenfor hoveddøren til huset vi besøker ser Hovde Omdal at det trengs noen forbedringer. Siden boligen ikke har alarm i dag, er første anbefaling å skaffe seg en boligalarm. Men det er ikke bare selve alarmsystemet som kan skremme vekk uvedkommende.

– Ved første øyekast ser jeg at det bør merkes tydelig at det er installert alarm. Et lite skilt kan virke preventivt, og det bør festes et sted det er godt synlig – både ved inngangsdøren og ute ved inngangsporten.

En boligalarm fra Verisure er koblet til vår egen alarmstasjon, og sørger for at boligen din er overvåket av profesjonelle døgnet rundt gjennom hele året. Om alarmen utløses får du umiddelbar beskjed gjennom tale- og lytteenheten i boligen, eller på telefon om du ikke er hjemme, og alarmstasjonen varsler vekter eller nødetater ved behov.

Utenfor inngangsdøren til boligen som inspiseres er det også en bod. Boden er låst, men har en enkel dørlås og vinduer som gir innsyn til hva den inneholder.

– Du bør sikre bod eller garasje i tråd med hvilke verdier som lagres der. I dette tilfellet ville jeg sørget for at den har en ordentlig lås og at det ikke er innsyn gjennom vinduet. Akkurat nå er det veldig enkelt å kikke inn og og vurdere om tyven vil bryte seg inn, sier sikkerhetseksperten.

Utendørs overvåkningskamera

Utendørs overvåkningskamera for ekstra sikkerhet

Hovde Omdal mener at et utendørs overvåkingskamera ville vært prikken over i-en for sikkerheten ved inngangspartiet til denne boligen.

– Et utendørs overvåkningskamera vil kunne overvåke både boden og inngangspartiet. Disse vil gi huseier mulighet til å få varsel på mobilen og overvåke på egenhånd. Kameraene er også koblet opp mot vår døgnåpne alarmstasjon. Merk at norsk lov sier at det kun er tillatt å filme egen eiendom, og våre installatører sørger for korrekt og lovlig montering. Huseier sier rådene fra sikkerhetseksperten kommer godt med. – Oi, her var det mye jeg ikke hadde tenkt på!

Sørg for: Merk tydelig at boligen har alarm ved inngangspartiet, ha robuste og ordentlige låser på både bod og inngangsdør og ha sjokksensor i vinduer og dører på gateplan.

 

 

Nøkler i nøkkelskap

Nøkler i inngangspartiet

Når vi beveger oss innenfor Oslo-boligens dør, stopper Hovde Omdal opp umiddelbart. Han har funnet første svakhet.

– Her kan du se at nøkkelskapet er rett innenfor døren, med nøkler til boligen, boden og bilen. Ved å knuse vinduet i døren kan tyvene raskt få tilgang til hele boligen og andre verdier. Det er også enkelt å stikke hånda rett innenfor en ulåst dør, forteller han.

– Jeg ville flyttet nøkkelskapet rundt hjørnet her, slik at det ikke er synlig.
Boligen har en god og robust dobbeltlås ved inngangspartiet, noe Hovde Omdal sier er bra. Men selv om mange legger mye vekt på sikkerheten rundt husets inngang, kan han fortelle at det ikke nødvendigvis er husets svakeste punkt: – Det skjer sjeldent innbrudd gjennom husets hovedinngang.

Sikkerhetsekspert ved verandadør

Baksiden av boligen er sårbar

Boligen vi besøker har to etasjer, og i kjellerstua er det store vinduer som går ut til en liten hage. Ved nøyere inspeksjon av terrassedøren ser sikkerhetseksperten en liten svakhet.

– Dette er noe ikke alle tenker på, men her er skruene lett tilgjengelige. Siden hagen er godt skjermet kan en tyv stå her og skru ut alle disse, løfte vekk glasset og komme seg inn uten å knuse noe. Noen gode sikkerhetsråd til huseier i dette tilfellet er å finne en løsning som skjuler skruene eller å bytte til enveisskruer.

Etter en sjekk innendørs konkluderer han med at det sikreste ville vært å montere sjokksensorer på alle vinduer og dører bakkenivå, også kalt magnetkontakt fra Verisure. Vibrasjoner fra brekkjern, slag eller boring vil utløse sjokksensoren og dermed utløse alarmen.

– I tillegg vil jeg anbefale alle å låse fast stiger, slik at andre ikke kan klatre inn i åpne vinduer på høyere plan i boligen.

Ytterligere sikkerthetstiltak ville vært en kameradetektor i kjellerstua vendt mot vinduer og terrassedør, som vil utløse alarmen ved innbrudd eller brann. Det er kun Verisures alarmstasjon som får tilgang til bildene som tas når alarmen utløses.

Huseier sier følgende om tiltakene sikkerhetseksperten foreslår:

– Dette er gode innspill, og da tenker jeg særlig på alle småtingene. Gode tips!

Vær oppmerksom på: Ifølge Verisure skjer det flere innbrudd på andre steder enn ved inngangspartiet, og derfor bør alle dører og vinduer ha sjokksensor. Andre svake punkter kan være ulåste stiger, hager/terrasser uten innsikt og åpne vinduer over bakkenivå.

Ikke glem naboen!

Ifølge SSB anmeldes tusenvis av tyverier fra primær- og fritidsboliger årlig, og sikkerhetseksperten hevder at dagens innbruddstyver har blitt mer profesjonelle, derfor bør du være på vakt.

– Noen av de enkleste sikkerhetsgrepene, spesielt når du er bortreist, er å sørge for at postkassa er tom og at utvendige lys er på. Samtidig bør du være forsiktig med hva du legger ut på sosiale medier. Begrens å «flashe» for mye om den nylig bestilte utenlandsreisen, forklarer han.
– Med begrenset innsyn kan innbruddstyver holde på uten at noen ser. Si i fra til naboen om dere reiser noe sted, sier Hovde Omdal. En fin ting er å ha en god relasjon til naboen.

– Jeg ser ofte at boliger kan bli reklamert med «ingen gjenboere». Det er vel og bra, men det er en tosidig sak. Vi ønsker oss privatliv, men samtidig er det også en fordel at naboen kan holde litt utkikk eller hente posten når du er bortreist.

– Mange har ikke det samme forholdet til naboen som før. Å ta vare på hverandre på denne måten er bare en hyggelig måte å bli bedre kjent på, legger han til.
Avslutningsvis sier huseier at det var flere svakheter de ikke har tenkt på.

– Vi driver ikke veldig mye med snikskryt i sosiale medier, og heldigvis har vi et veldig godt forhold til naboene. Selv føler jeg vi bor på et trygt og godt sted, men man vet aldri hvem som blir rammet av innbrudd. Det høres fornuftig ut å ta en del forholdsregler, men om vi i første omgang kommer til å investere i kameraer vet jeg ikke. Vi er definitivt enige om at alarm og eventuelt sjokksensor på et par av vinduene høres ut som en god idé.

Vær oppmerksom på: Ulike ting som signaliserer at du er bortreist og uforsiktig bruk av sosiale medier. Be naboen om hjelp (og by gjerne på en kaffekopp!).

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER