brannalarm - få tilbud
verisure logo
Pipebrann

Av: Glenn Støldal | 04.12.2018

Slik unngår du pipebrann

Årlig rykker brannvesenet ut til omtrent 1100 pipebranner. Les mer om hvordan du kan unngå pipebrann her.

Årlig rykker brannvesenet ut til omtrent 1100 pipebranner, og konsekvensene av en slik brann kan bli fatale. Sjekk tipsene til hvordan du kan unngå pipebrann.

Pipe på tak

Når minusgradene kryper nedover øker også behovet for oppvarming av boliger over hele Norge, og mange setter sin lit til vedfyring i ovn eller peis. Vinteren er derfor høysesong for vedfyring, men også pipebranner.

Siden 2010 har det vært over 9000 pipebranner i Norge, og de siste to årene er det registrert rundt 1150 pipebranner årlig her til lands, ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

- Tallene er trolig enda høyere, da mange ikke oppdager at de har hatt brann i pipa før i etterkant ved inspeksjon, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Tørr ved og lufting

En pipebrann oppstår når brannfarlig tjære, kalt beksot eller løssot, på innsiden av pipa antennes av flammene fra ovnen eller peisen. Fuktig ved og dårlig trekk bidrar til at det dannes beksot.

- Det viktigste du kan gjøre for å unngå pipebrann, er selvsagt å være bevisst på å fyre trygt og riktig, sier sikkerhetseksperten. 

fyr på peisen

Tips for å unngå pipebrann:

- Bruk tørr ved når du fyrer opp i peisen eller ovnen. Fyrer du med fuktig ved, kan det danne seg beksot i pipa som kan utvikle seg til pipebrann. Fuktigheten på veden bør ikke være over 20 prosent.

- Ikke fyll peisen eller ovnen for full med ved.

- Sørg for god utlufting. Ha trekkventilene åpne når du tenner i peisen.

- Sjekk at skorsteiner og ildsteder er i god stand. Se spesielt etter sprekker og øvrige tegn på at noe er ødelagt.

- Bruk aldri bensin, tennvæske eller andre brennbare væsker i peisen eller oven.

- Ikke fyr i peisen eller ovnen når du ikke er hjemme.

Selv om du følger disse rådene, og er både forsiktig og årvåken, er det dessverre ingen garanti for å unngå pipebrann.

- En av utfordringene med en pipebrann er åpenbart at det er vanskelig å ha full kontroll på pipeløpet og skorsteinen, da dette er skjult. I verste fall kan det faktisk brenne i pipa uten at du merker det, sier sikkerhetsekspert Hovde Omdal.

Han anbefaler å lytte etter rumle- eller buldrelyder fra skorsteinen når du fyrer for å oppdage pipebrannen i tide, samt å gå utendørs for å se etter flammer som stikker opp fra skorsteinen.

Sikkerhetsekspert Kenneth Omdal

Ha røykvarslere som virker

Dersom en pipebrann, eller hvilken som helst type brann, skulle oppstå hjemme hos deg, er det viktig at du blir varslet i tide. Hvis du oppholder deg i boligen, anbefales det å evakuere for å ivareta helsen og redde liv. Det er årsaken til at det er livsviktig å ha røykvarslere som virker

Norsk brannvernforening anbefaler optiske seriekoblede røykvarslere.

- Våre røykvarslere er optiske, trådløse og seriekoblede, og koblet til Verisures alarmstasjon. At de er seriekoblet betyr at alle går i alarm samtidig så fort én av dem oppdager røyk. Dessuten varsles vår alarmstasjon umiddelbart og iverksetter riktige tiltak, som å varsle brannvesenet og andre nødetater, avslutter Hovde Omdal i Verisure.

 

Kilder: Sikkerhverdag.no, Hus & Bolig og Asker og Bærum brannvesen.

Slik unngår du pipebrann