Verisure logo
 
brann
kundehistorier

Hovedstrømledning tok fyr

Av
Verisure Norge
Hovedstrømledning tok fyr

Familien Fielding måtte redde seg ut av huset da hovedstrømledningen eksploderte og tok fyr. – I ettertid er det betryggende å vite at boligalarmen fungerer som den skal og at brannvesenet kommer raskt, sier Line H. Fielding.­

Brent vegg

Line H. Fielding, mannen John og deres to sønner Oliver (15) og Oscar (18) bor i en enebolig på Jar i Bærum. Det var den siste tirsdagen i august, og de var forberedt på en travel morgen. Ikke nok med at regnet pøste ned, men midt i morgenstresset hadde de avtale med både feier, snekker og elektriker!

- Allerede mandag kveld registrerte vi at strømmen var ustabil og at det smalt og knitret i hovedstrømledningen. Vi ble bekymret og fikk tak i en elektriker. Han kom innom, og vi avtalte at han skulle komme tilbake dagen etter for å sjekke det nærmere, forteller Line H. Fielding.

Line var usikker på situasjonen, så hun slo av hovedsikringen før familien la seg - for å være på den sikre siden. Det ble en urolig natt for familien, og begge de voksne sov med et halvt øye åpent.

Hovedstrømledningen tok fyr

Ti over halv seks på morgenen bråvåkner Line og mannen av et kjempesmell. De spretter ut av sengen og løper ut på badet. Det var der lyden kom fra, og det var på utsiden av badet de hadde hørt lyder dagen før.

- Da vi åpnet baderomsvinduet sto nedre del av veggen i flammer. Vi hørte tre kjempesmell til, og det var som et fyrverkeri med flammer som sto ut, forteller Line H. Fielding.

Eldstesønnen hadde dratt på overnatting, men til tross for at yngstesønnen Oliver lå og sov på rommet sitt nære ytterveggen der eksplosjonene skjedde, våknet han ikke. Line vekket ham, grep tak i mobiltelefonen og løp ned trappen og ut av huset i bare morgenkåpen. Oliver rakk ikke en gang å ta på seg sko.

- Mens mannen min løp inn igjen for å hente hunden, tok jeg tak i brannslukkingsapparatet på kjøkkenet på vei ut døren. Heldigvis hadde vi en branngjennomgang i fjor, slik at brannslukkingsapparatet var nytt og litt større enn det forrige. Det er jeg veldig glad for nå i etterkant, sier Line.

Brannvesenet kom raskt

Brannvesenet kom raskt

Samtidig som familien løp ned trappen, ble alarmen fra Verisure utløst. Da hadde røyken fra flammene ute begynt å sive inn gjennom det åpne baderomsvinduet, og røykvarsleren hadde reagert. Det ble noen hektiske sekunder for familien på Jar.

- Jeg ringte brannvesenet og ga dem nødvendig informasjon, mens mannen min startet å slukke brannen med pulveret i brannslukkingsapparatet. Selv om det virket som en evighet, var brannvesenet raskt på plass, forteller Line.

John spylte pulver opp bak panelet og fikk slukket flammene fra utsiden. Likevel presset varmen på panelet på baksiden, og de kunne se hvordan glørne spredte seg oppover, mellom vinduene og opp til 2. etasje.

- Det var veldig skummelt å se på, og på de minuttene vi ventet på brannvesenet sto jeg bare og ventet på at huset skulle bli overtent, sier Line.

Det ble en storutrykning fra nødetatene, og hele fire brannbiler, politi og ambulanse var etter hvert på stedet. Brannfolkene fikk slukket resten av brannen, og måtte skjære ut hele panelet vertikalt for å komme til hovedstrømledningen.

John sto lenge inne i røyken og ble sjekket av ambulansepersonalet for røykskader, men det viste seg heldigvis å gå bra. Senere på kvelden følte både John og Line seg småkvalme, og besøkte legevakten for en sjekk.

- Jeg tror det handlet vel så mye om etterdønningene av brannen og sjokket vi fikk av hele hendelsen, og tankene og reaksjonene som kom etterpå, forklarer Line.

Bolig sikret med alarm

Betryggende at alarmen fungerer

Vi møter Line og Oliver cirka syv uker etter hendelsen. Selv om tiden i etterkant har vært krevende, påpeker Line at de tross alt har vært heldige.

- Brannvesenet fortalte at om dette hadde skjedd med et nytt hus, hadde det vært overtent på ti minutter. Vi bor i et tømmerhus fra 1924, og det var visstnok vanskelig for flammene å bite tak i tømmeret, forklarer hun.

Ifølge Line er brannvesenet usikre på årsaken til eksplosjonen i hovedstrømledningen, men antar at det enten dreier seg om slitasje eller at ledningen har fått et hull i seg på et vis.

I etterkant har Line H. Fielding også reflektert over alarmsystemets viktige funksjon ved en husbrann, og hun er svært fornøyd med boligalarmen fra Verisure.

- At du har alarm på de riktige stedene, at den utløses som den skal og at det følges opp, er viktig for oss. I tillegg var det betryggende at vekteren kom som han skulle, og passet på at vi var trygge og hadde det bra, sier hun, og legger til at Verisure også har besøkt dem i etterkant og sjekket at alarmsystemet er i orden.

Hun avslutter:

- Det er en trygghet for oss å kunne bo i et hus med et alarmsystem som fungerer.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER