Verisure logo
 
brann
kundehistorier

Reddet huset da frityrkjelen tok fyr

Av
Verisure Norge
Rebecka viser den utbrente gryten etter uhellet med fritering av vårruller

Rebecka skulle fritere vårruller da oljen i kjelen plutselig tok fyr. I et kaos av røyk og sot bidro vekteren til å bære ut den brennende kjelen. Det reddet huset.

Svidd gryte

Det var om ettermiddagen 16. mai, og Rebecka Aspelund Werkland (22) var alene i eneboligen på Rolvsøy i Fredrikstad kommune. Hun sto på kjøkkenet og var i gang med å lage vårruller til 17. mai-frokosten.

- Der var første gang jeg skulle prøve meg på vårruller. Jeg lånte det nyoppussede kjøkkenet til mor, med både olje og kjele. Hun hadde sagt strengt ifra at oljen bare skulle koke i noen sekunder før varmen måtte skrus ned. Det glemte selvfølgelig jeg, forteller Rebecka.

Hun satte lokket på kjelen og snudde ryggen til mens hun laget vårrullene på kjøkkenbenken. Da hørte hun at det boblet og merket en rar lukt.

- Jeg så at det kom masse røyk opp av kjelen, litt som kokende vann, og tenkte først at det er sånn det skal være. Men da jeg åpnet lokket sto plutselig flammene helt opp til taket og røyk veltet ut. Det var litt skummelt, sier Rebecka.

Rebeca bærer den utbrente gryta

Bar ut brennende kjele

Som følge av røyken og varmen fra kjelen ble brannalarmen fra Verisure utløst, og sirenen ljomet ut i boligen samtidig som Rebecka åpnet vinduer og verandadøren for å lufte ut røyken.

- Jeg helte vann på et håndkle og la det over kjelen i håp om å få slukket flammene. Det fungerte en liten stund, men så fort jeg tok av håndkleet sto flammene opp av kjelen igjen. Flammene og sort røyk spredte seg også oppover til kjøkkenviften. Da var jeg virkelig bekymret for at hele huset skulle brenne ned, sier hun.

Rebecka tok mot til seg og forsøkte å bære kjelen ut på verandaen, men den var altfor varm og kokende olje sprutet over kanten. I samme øyeblikk kom stesøsteren Tina hjem, nesten samtidig som vekteren fra Securitas. Tina grep tak i noen votter, og hun og vekteren bar sammen den kokende kjelen ut på verandaen.

- Det er imponerende at vekteren var på plass bare 12 minutter etter at alarmen gikk. Like etter kom også brannvesen, politi og sykebil. Da føltes det litt dramatisk, forteller Rebecka.

Full utrykning

Rebeckas stefar Roar Jakobsen (58) var ute og kjøpte snitter til 17. mai da Verisures alarmstasjon ringte ham.

- Jeg sto i kassen for å betale da telefonen ringte. Jeg så ikke hvem det var, men bare avslo samtalen flere ganger. Jeg skjønte ikke hvor viktig det var før Verisure også ringte samboeren min og snakket med henne, sier Roar.

Umiddelbart satte de kursen hjemover mot huset på Rolvsøy. Samtidig forsøkte de desperat å få tak i Rebecka – uten å lykkes. Hun hadde nemlig ikke strøm igjen på mobiltelefonen.

- Da vi kom hjem var huset nærmest røyklagt, og gårdsplassen var full av utrykningskjøretøyer. Etter en time med utlufting fikk vi lov til å gå inn i huset. Det var ikke noe hyggelig syn, forteller Roar.

Som følge av å ha pustet inn røyk og sot, hadde Rebecka fått sår hals og begynte å hoste. Derfor ble hun sendt til sykehuset med sykebil for en kontroll.

- De sjekket lungene, blodet og andre ting. Heldigvis var alt i orden og jeg kunne se fram til 17. mai-feiringen, sier Rebecka.

Roar og Rebecka deler sin erfaring med Verisure boligalarm

Veldig fornøyd med alarmen

I etterkant av hendelsen priser Roar seg lykkelig over at han takket ja til boligalarm fra Verisure da han overtok barndomshjemmet i 2013.

- Takket være alarmen reddet vi huset, og heldigvis gikk det bra med Rebecka, sier han.

Kjøkkenet var totalskadet, og som følge av sot, røyk og lukt var huset ubeboelig i flere måneder etter brannen. Det løste Roar og samboeren ved å bo i båten hele sommeren.

- Vi er veldig fornøyde med servicen og oppfølgingen fra både Verisure og andre involverte parter. Selv om det ble mange måneder borte fra huset, har vi tross alt vært heldige, sier Roar.

Og det blir ikke noe fritering på kjøkkenet en stund fremover.

- Etter denne episoden kan jeg garantere at frityrkoking heretter er forbudt i dette huset. Det må man i så fall kjøpe på gatekjøkken, avslutter Roar.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER