Verisure logo
 
sikkerhetstips

Elsikkerhet i egen bolig

Av
Glenn Støldal
Brennende ledning

Brann i elektrisk utstyr er den nest vanligste årsaken til boligbranner i Norge. Her er ti tips til hvordan du ivaretar elsikkerheten og reduserer brannrisikoen hjemme.

Ulmebrann mobillader

Den offisielle brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at nesten en firedel av alle boligbranner i Norge i 2020 startet i elektrisk utstyr. Det er en økning på hele syv prosentpoeng de siste to årene.

Brann i elektrisk utstyr er dermed den nest vanligste årsaken til boligbranner i Norge, kun slått av komfyrbranner. Fra 1. januar 2016 til 1. april 2021 er det registrert over 5500 boligbranner med elektrisk årsak her til lands.

Hvis vi ser nærmere på statistikken, finner vi ut at brann i installasjonsutstyr (34 prosent) og husholdningsutstyr (26 prosent) står for godt over halvparten av de elektriske brannene. Lenger ned på listen finner vi kategorier som belysningsutstyr og audio/video/data. 

– Økningen i antall boligbranner som skyldes elektrisk utstyr er urovekkende. Vi omgir oss med stadig mer elektronikk, og da er det viktig å gjøre en regelmessig innsats for å ivareta elsikkerheten hjemme og redusere brannrisikoen. Husk at som boligeier er du selv ansvarlig for brannsikkerheten i eget hjem, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

 

Sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen

Ti tips til hvordan du ivaretar elsikkerheten hjemme:

1. Bruk oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel kun når du er hjemme og våken.

2. Slå av eller trekk ut støpsel på elektriske apparater som ikke er i bruk.

3. Vær nøye med å ikke tildekke varmeovner, som panelovner, oljeovner etc. Rydd unna alt som kan komme i kontakt med ovnene.

4. Elektriske produkter som mobiltelefoner, iPader og PCer bør kun lades når du er hjemme og våken. Unngå å lade på soverommet.

5. Installer alarm! Dersom du skulle være så uheldig at det begynner å brenne hjemme hos deg, er det lurt å ha en boligalarm med optiske og seriekoblede røykvarslere som er koblet til en alarmstasjon. Med en slik alarm er boligen profesjonelt overvåket døgnet rundt, og både du og alarmstasjonen får umiddelbart varsel om brann. Ved behov blir også vekter tilkalt og nødetatene varslet.

6. Sjekk støpsel/plugg på varmtvannsberederen jevnlig og se etter tegn på varmgang.

7. Kontroller jordfeilbryter(e) og at jordfeilvarsleren reagerer på testknappen. Det er også lurt å sjekke om det lukter svidd i sikringsskapet eller om sikringene er varme.

8. Monter komfyrvakt for å unngå brann på/i komfyren.

9. Ikke bruk skjøteledning til varmeovner og annet elektrisk utstyr med effekt på over 1000 watt.

10. La en autorisert og registrert elektroinstallatør gjøre arbeidet på det elektriske anlegget. Her er en oversikt over hva du kan gjøre selv i egen bolig og hva du må overlate til en fagperson.

– Et enkelt tips dersom du er bekymret for at det skal begynne å brenne i faste el-installasjoner hjemme hos deg, er å sørge for å holde boligen ryddig og ren. Støv og fett tar lett fyr, så det er lurt å rengjøre viften over komfyren og støvsuge jevnlig, avslutter sikkerhetseksperten i Verisure.

Kilder: DSB, Brannvernforeningen og Elsikkerhetsportalen.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER