Verisure logo
 
brann
kundehistorier

Røykvarslerne reddet huset

Av
Glenn Støldal
Erik Askevold med røykvarsleren som reddet familien

Da varmtvannsberederen tok fyr og røyk fylte kjelleren, ble Erik Askevold og samboeren varslet av de seriekoblede røykvarslerne. Heldigvis kom de seg ut i tide, brannvesenet var raskt på plass og huset ble reddet.

Varmtvannsbereder etter brann

Erik Askevold og samboeren hadde akkurat spist middag i tomannsboligen på Oslo vest, da brannalarmen plutselig gikk.

– En høy ulelyd fylte huset og jeg hørte at røykvarslerne snakket. Vi trodde først at det var en feil eller falsk alarm, siden vi ikke merket røyk eller noe annet galt, forteller Erik.

Han skrudde av alarmen via betjeningspanelet, men røykvarslerne fortsatte å ule. Etter kort tid hørte han at alarmoperatøren snakket til han via Verisure Voice tale- og lyttenhet. Samboeren åpnet kjellerdøren og ble møtt av tykk sort røyk i hele underetasjen.

– Da ga jeg umiddelbart beskjed til alarmstasjonen via Verisure Voice om at det brenner i kjelleren, slik at alarmoperatøren kunne tilkalle vekter og varsle nødetatene. Så hentet jeg et brannslukkingsapparat for å forsøke å slukke brannen selv, men den eksplosive røykutviklingen gjorde det nytteløst. Da var det bare å snu og komme seg ut så fort som mulig, forteller Erik.

Varmtvannsberederen selvantente

Mens røyken vellet opp fra kjelleren stengte Erik og samboeren kjellerdøren og evakuerte huset. Deretter sørget de for å flytte bilene på gårdsplassen og gi beskjed til de nærmeste naboene.

– Heldigvis ligger Smestad brannstasjon like i nærheten, så brannvesenet brukte ikke lang tid på å komme. Alle nødetatene var heldigvis raskt på plass, sier Erik.

Røykdykkere var først på stedet og tok seg inn i kjelleren. Der fant de ut at kilden til røykutviklingen var varmtvannsberederen på vaskerommet.

– Det viste seg at berederen rett og slett hadde selvantent i bunnen. Det var en ulmebrann, så det kom ikke store flammer, men røykutviklingen var kraftig. Heldigvis klarte de å slukke brannen raskt, forteller Erik.

Både Erik og samboeren hadde pustet inn noe røyk og fikk tilbud om en helsesjekk. Samtidig sørget brannmannskapene for å sette opp kraftige vifter som skulle drive røyken ut av boligen. Hele kjelleretasjen fikk omfattende sot- og røykskader. Det førte til at samboerparet ikke kunne bo hjemme på én uke.

Erik Askevold med ny varmtvannsbereder

Imponert over alarmanlegget

Erik er glad for at han har optiske røykvarslere fra Verisure som er seriekoblet. Han innser at utfallet av brannen i kjelleren kunne vært helt annerledes uten brannalarm fra Verisure.

– Hadde det bare vært en røykvarsler i kjelleren som hadde pepet for seg selv, er det ikke sikkert vi hadde hørt den. Lærdommen er at man neppe kan ha for mange røykvarslere, og de må helst være seriekoblet slik at hele systemet varsler dersom en brann oppstår, sier han.

Erik er også imponert over den effektive og ryddige kommunikasjonen med Verisures alarmstasjon.

– Det er trygt å få beskjed om at nødetatene varsles, slik at man ikke trenger å tenke på det. Jeg har for øvrig hatt en veldig god dialog med Verisure, både under og etter hendelsen, sier Erik.

Da samboerparet overtok boligen før sommeren, valgte de å videreføre alarmanlegget fra Verisure – samt at de fikk installert noen flere røykvarslere i det romslige huset. Det angrer han ikke på nå.

– I hovedsak synes jeg dette gikk veldig bra, og jeg er imponert over alarmsystemet. Det er vel verdt investeringen, og jeg anbefaler gjerne boligalarm fra Verisure til andre, avslutter han.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER