brann
kundehistorier

Kom seg trygt ut takket være alarmen

Av
Glenn Støldal
Andreas deler sin erfaring med boligalarm fra Verisure

Andreas (9) var alene hjemme og glemte et pitabrød på en plasttallerken i mikrobølgeovnen. Det førte til kraftig røykutvikling og at brannalarmen gikk.

Andreas med brent pitabrød på plasttallerken

(KRISTIANSAND). Det var en torsdag like før sommerferien, og Andreas (9) hadde nettopp kommet hjem fra skolen. Han var alene hjemme og kjente at det rumlet litt i magen, så han bestemte seg for å varme et frossent pitabrød med ost i mikrobølgeovnen.

– Jeg la pitabrødet på en plasttallerken og satte mikrobølgeovnen på fem minutter. Så gikk jeg inn i stuen for å se på tv imens, forteller Andreas.

Etter en liten stund hørte Andreas plutselig en høy pipelyd, men han skjønte ikke helt hvor lyden kom fra.

– Jeg gikk litt rundt for å finne ut hvor lyden kom fra, og da jeg kom til kjøkkenet så jeg masse svart røyk fra mikrobølgeovnen. Da ble jeg ganske redd.

Så ingen på bildene

Alarmoperatøren på Verisures alarmstasjon hadde mottatt brannalarmen, og han kunne se mye røyk på bildene fra kameradetektorene. Operatøren snakket inn i boligen via Verisure Voice, men ingen svarte. Da tilkalte han vekter og varslet brannvesenet umiddelbart.

Innimellom hadde alarmoperatøren også snakket med faren til Andreas, Per Lasse, på telefon. Han var på jobb og nettopp ferdig med et møte.

– Alarmoperatøren fortalte at brannalarmen hadde gått hjemme hos oss, og at både vekter og brannvesen var på vei. Han spurte om det var noen hjemme, og jeg svarte at Andreas sannsynligvis hadde kommet hjem fra skolen, forteller Per Lasse.

Andreas har ikke telefon, men Per Lasse satte i gang en ringerunde til de nærmeste naboene for å kunne bekrefte om sønnen var hjemme eller ikke.

– Alarmoperatøren sa at han ikke hadde sett noen personer på bildene fra kameradetektoren. Man får jo litt høy puls når sånne ting skjer, så det var godt å høre, sier han.

Brannsjefen ringte

Etter at Andreas hadde sett røyken som vellet ut av mikrobølgeovnen, gjorde han akkurat det de hadde avtalt hjemme: Å komme seg raskt ut og si fra til nærmeste nabo.

– Jeg løp bort til naboen for å få hjelp, og jeg fortalte at det er masse røyk i huset mitt og at det piper veldig høyt der. Naboen ble med bort til huset, mens jeg satte meg bare på trampolinen og ventet, sier Andreas.

Samtidig kastet Per Lasse seg i bilen og kjørte hjemover. På vei hjem fikk han en betryggende telefon.

– Det var brannsjefen som ringte. Han var utenfor huset vårt, og kunne fortelle at Andreas satt i hagen og at alt var i orden. Brannmannskapene var allerede i gang med utluftingen, forteller han.

Da Per Lasse kom hjem var oppkjørselen full av nødetater, og brannsjefen skrøt veldig av Andreas som hadde kommet seg raskt ut.

 

Les også: Takker brannalarmen for at alt gikk bra

Andreas og Per Lasse foran brannsikret bolig

Takker alarmen

I etterkant har Per Lasse tenkt litt på hva som kunne skjedd dersom de ikke hadde hatt alarm og brannvesenet ikke hadde kommet så raskt.

– Det er ikke sikkert utfallet hadde vært like bra. Noe kunne tatt fyr og huset kunne i verste fall brent ned. Vi kan takke alarmen for at Andreas kom seg trygt ut og at nødetatene var raskt på plass, sier han.

Han forteller at hovedgrunnen til at de skaffet seg alarm var å sikre seg selv og boligen mot brann, spesielt fordi de har små barn som er hjemme alene etter skolen.

Andreas har også noen tanker om hvorfor det er bra å ha alarm.

– Det som var fint med alarmen, var at jeg hørte den veldig godt og tydelig. Hvis det begynner å brenne i et helt annet rom enn det du er i, hører du alarmen godt uansett, sier han.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER