Brann­teppe som brannsluknings­utstyr

kvinne slukker brann med brannteppe + tilbud

Brann­tepper brukes til å slukke mindre branner, og som beskyttelse mot brann­skader som kan oppstå ved en evakuering.

Brann­teppe som brannsluknings­utstyr

kvinne slukker brann med brannteppe + tilbud

Brann­tepper brukes til å slukke mindre branner, og som beskyttelse mot brann­skader som kan oppstå ved en evakuering.

Brannsluknings­utstyr er lovpålagt inventar i norske boliger. Brann­tepper er et slokke­utstyr som gir svært lite søl, er rimelig i anskaffelse og er svært enkelt å bruke.

Artikler om brannsikkerhet 

 
Mann kveler brann i kasserolle med brannteppe

Slukker brann ved å kvele flammene

Brann­tepper kveler brannen ved å fjerne tilgangen til oksygen. Flammene slukkes når du legger teppet over brann­stedet og pakker godt rundt.

Brann­tepper er laget i et kraftig brann­hemmende materiale, som ikke slipper inn oksygen. De mest vanlige teppene for hjemme­bruk, er laget av glass­fiber, er ca 120x120 cm, og tåler temperaturer opp mot 550 °C.

Oppstår det en brann i en kasse­rolle, kan du legge brann­teppet forsiktig over og kvele flammene. Teppet har ingen ned­kjølende effekt, så etter­slukking med brannslukningsapparat eller brannslange, kan bli nødvendig.

Materialet i teppet beskytter godt mot varme og flammer og kan derfor brukes til å skåne hud og hår mot brann­skader ved en evakuering.

Når og hvordan bruker du et brann­teppe?

Alle i familien bør lære seg hvordan man bruker et brannteppe riktig. Øv dere gjerne i forbindelse med en brann­øvelse hjemme.

  1. Dra teppet ut av beholderen, ved å trekke i stroppene
  2. Brett teppet helt ut og hold det foran deg for å beskytte deg
  3. Legg teppet forsiktig over brannen
  4. Pakk teppet rundt brann­kilden for å hindre oksygen å kommer til
  5. Skru av strømmen til varmekilden
  6. La teppet bli liggende, inntil det er kjølig å ta på
  7. Etterslukning kan være nødvendig

Ved mindre brann som ikke har spredd seg (klasse F).

Ved brann i olje eller matfett (brann som ikke kan slukkes med brannsluknings­apparat).

Ved brann i gryter og panner

Ved brann i hår, klær og andre tekstiler.

Ved evakuering, for å skåne hud og hår.

Ved større brann som har spredd seg.

Ved brann i tak eller vegg.

Ved brann i brann­kilde som er større enn teppet.

Slukk mindre branner og evakuer trygt

Når en brann oppstår, har du sekunder på deg til å få slukket brannen før den sprer seg. Brann­tepper kan slukke branner i en tidlig fase. De er spesielt effektive for å slukke mindre branner på kjøkkenet og avgir langt mindre søl, enn for eksempel brannslukningsapparater.

Brannteppe slukker brann i stekepanne

Brann i panne/kjele

Matlaging er en av de vanligste brann­årsakene i norske hjem. Skulle en panne eller kjele ta fyr, må du ikke forsøke å bære den ut, men isteden forsøke å slå av platen, og legge et brannteppe over for å slukke brannen.

Brannteppe slukker brann i klær

Brann i tekstil/hår

Uhell skjer. Tekstil, klær og hår antenner raskt ved kontakt med åpne flammer fra telys, stearin­lys eller peis. Skulle dette skje, bør du pakke deg inn i brann­teppet, og rulle frem og tilbake på gulvet til det slokker.

Bruk brannteppe ved evakuering

Evakuering

En annen måte å bruke teppet på, er i forbindelse med evakuering. Ved holde brann­teppet rundt eller foran deg selv, barn og eldre ved evakuering, kan dere skåne hud og hår fra brannskader.

Brannteppe godt synlig og lett tilgjengelig på kjøkkenvegg

Oppbevar brann­teppet lett tilgjengelig

Oppbevar brann­teppet lett tilgjengelig, gjerne på eller nær kjøkkenet, der du trenger det mest.

Ved brann er det avgjørende at brannslukningsutstyr er lett tilgjengelig. Brann­teppet bør monteres på en vegg nær, men ikke rett over området der det kan være nødvendig å bruke det. For eksempel på kjøkkenet for å slukke en matlagings­brann før den sprer seg. 

Brann­tepper kan i de aller fleste tilfeller gjen­brukes. Etter bruk skyller du og tørker teppet, før det brettes etter anvisningene på posen og plasseres tilbake i beholderen. Har teppet fått hull eller rifter må det erstattes med et nytt.

(*) BESTILL BOLIGALARM OG FÅ MED BRANNPAKKE PÅ KJØPET

Ved bestilling av Boligalarm Grunnpakke, får du med brannpakke til kr 0,- (verdi 2696,-). Brannpakken inneholder følgende Housegard produkter; brannteppe, et hvitt brannslukkningsapparat på 2 kg., brannstige (4,5 meter) og et førstehjelpskit. Grunnpakken koster fra 4490,- i installasjon og fra 549,- i månedsabonnement, og inkluderer: 2 røykvarslere, 3 sjokksensorer, 1 kameradetektor, 1 betjeningspanel, 2 kodebrikker, 1 hovedenhet, alarmskilt og Verisure app med Guardian SOS. Månedsabonnement på alarmsystemet tilkommer. Alarmpakken kan utvides etter behov. Endelig pris for installasjon og månedsabonnement, vil beregnes ut fra totalt antall alarmkomponenter. Verisure eier komponentene som inngår i alarmsystemet og har rett til å hente/fjerne disse ved opphør av avtalen. Tilbudet gjelder kun for nye alarmkunder, og kan ikke kombineres med andre tilbud. Kampanjevilkårene kan avvike noe, avhengig av hvilken pakkesammensetning som tilbys i ditt område. For nærmere informasjon, kontakt Verisure eller din lokale sikkerhetsekspert.
Brannpakken vil bli sendt til kunde 14 dager etter installasjon. Brannslukningsapparatet har begrenset slukkekapasitet og kan ikke erstatte påbudt manuelt slokkeutstyr i bolig, men er et supplement til 6 kg pulverslokker.