innbrudd
sikkerhetstips

Her er politiets beste tips for å unngå innbrudd i sommer:

Av
Verisure Norge
Innbruddstyv på vei inn i bolig

Sommer er blitt synonymt med ferie og tomme boliger. Her er politiets beste tips for at du skal slippe å komme hjem til et knust vindu.

På sommeren reiser vi bort fra hjemmene våre i masser, og sleipe innbruddstyver vet å utnytte tomme boliger for alt det er verdt.

– Ta noen ekstra forholdsregler, så slipper du å komme hjem til en endevendt bolig, forteller sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

I år er det kanskje også ekstra viktig å sikre seg. Tall fra politiet viser at tallene for vinningslovbrudd er i økning. Både innbrudd i bolig, fritidsboliger, og boder og garasjer økte i 2023 sammenlignet med årene før.

– Det er dessverre nedslående tall, og et varsko til boligeiere om at de kriminelle er på vei tilbake etter noen bedre år under koronatiden, fortsetter Thorkildsen.

Innbruddstyv titter inn vindu
INNBRUDDSTYV: Et ekkelt syn, men dessverre mer og mer vanlig de siste årene.

Her er politiets tips

De fleste har nok fått med seg tipset om å gjemme unna verdifulle gjenstander, slik at det ikke er så lett synlig for noen som titter inn av vinduene. Det er likevel en del ting mer du kan gjøre for å gjøre livet til innbruddstyven surt.

Siv Alsén er senior kommunikasjonsrådgiver i Oslo Politidistrikt, og har disse rådene for å sikre seg mot innbrudd:

 1. La lys og radio stå på, gjerne i kombinasjon med tidsbryter. Ikke forlat hjemmet mørkt og med gardinene trukket for.

 2. Ikke la blomstene visne i vinduene, unngå at søppelkassen er helt tom og ikke la posten hope seg opp

 3. Få noen til å klippe gresset.

 4. Samarbeid med naboer og sørg for tilsyn av boligen når du er borte.

 5. Lukk og lås den tomme garasjen.

 6. Ikke oppbevar verktøy/redskap/stiger lett tilgjengelig.

 7. Sett opp sensorstyrt utelampe som slår seg på/av ved bevegelser.

 8. Ytterdører bør ha to låser. Minst en av de bør være FG-godkjent.

 9. Merk, ta bilde av og registrer det du eier. Det er vanskelig å huske alt. Har du hatt innbrudd, er det til stor hjelp å ha bilde eller video av eiendelene dine.

 10. Ofte er det mest attraktivt å stjele relativt små og verdifulle ting, som smykker og klokker, samt mindre elektroniske ting som mobiltelefoner, airpods m.m.  Ting som er lett å ta med seg.

 11. Det er lurt å ha sporing på elektroniske gjenstander som har den muligheten.

– Dette er gode tips som også er relativt enkle å etterfølge, nikker Thorkildsen bekreftende.

Sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen

Han legger til at det også finnes flere praktiske tiltak du kan iverksette for å øke sikkerheten ytterligere. For eksempel å sikre at alle inngangspunkter til hjemmet er solide og vanskelige å bryte opp, og å sørge for at hjemmet ditt ser bebodd ut ved å rote litt og bruke automatiske tidsbrytere for å skru av og på lamper.

Å samarbeide med naboer for å holde et øye med hverandres eiendommer, er også et lurt grep. Ved å være oppmerksomme og varsle hverandre om mistenkelig aktivitet, kan man redusere risikoen for innbrudd. Kanskje finnes det en nabohjelpsgruppe hvor dere kan dele informasjon om hva som skjer eller man oppdager noe mistenkelig.

Sommeren skal være en tid for avslapning og glede, ikke bekymringer om innbrudd. Ved å følge disse enkle tipsene og ta noen ekstra forholdsregler, kan du sikre hjemmet ditt og nyte ferien med ro i sjelen.

 

KATEGORIER