brann

Optisk eller ionisk røykvarsler

Av
Verisure Norge
Røykvarsler på soverom

En røykvarsler er et av de viktigste kjøpene du gjør til hjemmet ditt. Det finnes et stort utvalg av røykvarslere og brannalarmer å velge mellom. Her forteller vi deg forskjellen på optisk og ionisk røykvarsler og hvilken som anbefales av spesialistene.

Hva er en ionisk røykvarsler?

En ionisk røykvarsler er en eldre versjon av brannalarmer, som er den mest vanlige røykvarsleren i norske hjem. Disse varslerne reagerer på åpne flammer og branner som utvikler seg raskt.

En ionisk detektor fungerer ved hjelp av en radioaktiv kilde inne i apparatet som gjør at røykutvikling blir oppdaget. Radioaktiv stråling sendes ut i rommet, og når denne treffer gass, blir den positivt ladet. Den trekkes så mot en negativ plate inne i røykvarsleren, og når gassen treffer denne, sendes det strøm gjennom brannvarsleren og alarmen går.

Siden radioaktivt stoff er helseskadelig, er det kun lovlig med en viss mengde i røykvarslerne. Radioaktivt materiale brytes ned over tid, og disse brannalarmene må derfor byttes ut ofte.

Varsleren bør plasseres på steder der flammebranner ofte forekommer, gjerne på steder med mye brennbart materiale, som for eksempel på loftet eller i kjelleren.

Fordeler med en ionisk røykvarsler:
•    Prisen er gunstig, den er billigere enn en optisk varsler
•    Røykvarsleren er spesielt god ved flammebrann

Ulemper med en ionisk varsler:
•    Må byttes ofte
•    Den er dårlig på å plukke opp ulmebranner
•    Må deponeres som farlig avfall på grunn av radioaktivt stoff
•    Det er større sjans for falsk alarm med en brannalarm som dette

Optisk røykvarsler

Hva er en optisk røykvarsler?

En optisk røykvarsler er spesielt god på å oppdage ulmebranner, og reagerer også på sort røyk, olje og fett, kunststoffer og åpen flammebrann. 

Alarmen fungerer ved hjelp av optiske sensorer. En lysstråle sendes ut i rommet der røykvarsleren er installert, og når denne strålen blir brutt, går alarmen. Selv om brannalarmen kalles en optisk detektor, betyr ikke det at den filmer eller tar bilder av brannutviklingen.

Optiske varslere bør plasseres alle steder der det er sannsynlig at en ulmebrann kan oppstå, for eksempel på kjøkken, soverom eller vaskerom.

Fordeler med optiske røykvarslere:
•    Spesielt god ved ulmebrann
•    Varsler raskere enn ioniske varslere
•    Taper ikke effekt over tid

Ulemper med optiske varslere:
•    Alarmen er dyrere enn ioniske detektorer

 

Bør jeg velge optisk eller ionisk røykvarsler?

Det finnes altså fordeler og ulemper med begge typer brannvarslere, så hvilken skal du velge?

I norske hjem er ulmebranner den vanligste årsaken til brannstart. Disse har lav intensitet og store brannfragmenter, og røyken som produseres ved denne typen brann kan ta liv. En ionisk røykvarsler, som ikke piper før luften er full av giftig røyk – reagerer dermed altfor sent. Disse brannalarmene er derfor på vei ut.

Brannsikkerhet skal tas på alvor, og det er viktig å bli varslet om fare så tidlig som mulig slik at man kan komme seg i sikkerhet. Verisure, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og Forbrukerrådet anbefaler derfor optiske røykvarslere. 

 

Uansett røykvarsler bør du huske på dette

Uavhengig om du velger en ionisk eller optisk varsler, eller en kombinasjonsvarsler, er det noen ting du bør huske på underveis.

•    Bytt ut detektorene ofte
•    Merk deg når detektoren ble kjøpt/produsert
      -    Skal ikke være eldre enn 10 år
•    Gjør en årlig sjekk av røykvarslerne
•    Sørg for at røykvarslerne er seriekoblet

Husk at installasjon av røykvarsler er både påbudt og livsviktig. Lurer du på hvilken løsning som passer best for din bolig – snakk gjerne med oss, så hjelper vi deg!

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER