brann

Sikre tegn på pipebrann

Av
Verisure Norge
Pipebrann med flammer og tykk svart røyk

Pipebrann kan oppstå i det skjulte, og ikke alle vet at de har hatt pipebrann. Her er tegnene du bør se etter. 

Sikkerhetsekspert Dagfinn ser etter pipebrann

I vinterkulden er det mange som bruker vedfyring til å varme opp boligen sin. Det innebærer også at vinteren er høysesong for pipebranner. En pipebrann oppstår når brannfarlig tjære, kalt beksot eller løssot, på innsiden av pipa antennes av flammene fra ovnen eller peisen. Fuktig ved og dårlig trekk bidrar til at det dannes beksot.

 

Over 1600 pipebranner årlig

Siden 2016 er det registrert over 11.000 pipebranner i Norge, og statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det har vært over 1600 pipebranner årlig de siste tre årene.

Sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure tror tallene er enda høyere. – Det kan brenne i pipa di uten at du merker det, så her er det nok mørketall. Det er faktisk ikke sikkert du oppdager at du har hatt pipebrann før brannvesenet eller feieren inspiserer pipa i etterkant, sier sikkerhetseksperten.

 

Tegn på pipebrann

Det er vanlig å dele pipebranner inn i to hovedkategorier: De som brenner raskt og de som brenner sakte. Her er tegnene du skal se etter for å oppdage en pipebrann:

  • Høye knitrelyder fra skorsteinsrøret, omtrent som et stort bål.
  • Mye tett og tykk røyk som kommer ut av ovnen/peisen eller skorsteinen.
  • Flammer, eller partikler som har tatt fyr, som stikker opp fra skorsteinen.
  • En intens og sterk varmelukt.
  • Rumle- eller buldrelyder, omtrent som et godstog eller fly.

 

Her er flere tips til hvordan du kan unngå pipebrann 

Én av utfordringene med en pipebrann er åpenbart at det er vanskelig å ha full kontroll på pipeløpet og skorsteinen, siden dette er skjult.

– Det viktigste du kan gjøre for å unngå pipebrann, er selvsagt å være bevisst på å fyre trygt og riktig, samt å være til stede når du fyrer. Husk også å bruke tørr ved og ikke fyll for fullt i ovnen eller peisen, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Verisure røykvarsler oppdager røyk tidlig

Røykvarslere redder liv

Selv om du følger disse rådene, og er både forsiktig og årvåken, er det dessverre ingen garanti for å unngå pipebrann. Hvis en pipebrann oppstår i boligen din når du er hjemme, er det viktig at du stenger ventiler og luker til skorsteinen så fort som mulig.

– Dersom det ikke er fyr i peisen, kan du stenge peisspjeldet. Hvis det er fyr i peisen, må du ikke stenge spjeldet. Da kommer røyken inn i rommet, sier Thorkildsen i Verisure.

 

Her er flere råd til hva du bør gjøre hvis pipa di brenner 

En mindre pipebrann kan føre til små eller store sprekker i pipa, og gjennom disse sprekkene kan det sive inn farlig røyk som består av flere giftige gasser og stoffer – som blåsyre og kullos. Dette kan komme inn i boligen og utgjøre en stor helserisiko. Derfor er det viktig at en pipebrann oppdages raskt og at nødvendige tiltak iverksettes. 

– Slukking av en pipebrann bør man selvsagt overlate til brannvesenet, så det aller viktigste er å få evakuert de som befinner seg i boligen for å ivareta helsen og redde liv. Derfor er det livsviktig med røykvarslere, sier sikkerhetseksperten.

 

Har du røykvarslere som er overvåket døgnet rundt av en alarmstasjon, kan du være trygg på at en pipebrann med røykutvikling oppdages raskt. Verisures røykvarslere er både optiske og seriekoblede, og de varsler med både sirene og stemme. 

– Hvis alarmen går vil vår alarmstasjon umiddelbart kontakte de som er i boligen og tilkalle vekter og varsle nødetatene ved behov, slik at du kan føle deg helt, helt sikker, avslutter sikkerhetsekspert Thorkildsen.

 

FAQ:

1. Hvordan kan man best inspisere og vedlikeholde pipen for å forhindre pipebrann?

For å forebygge pipebrann, er det viktig å utføre regelmessig inspeksjon og vedlikehold av pipen. Dette innebærer blant annet å sørge for at pipen blir feid av en kvalifisert feier, som kan fjerne beksot og andre avleiringer som kan antenne og forårsake brann.

2. Er det spesielle typer ved som er kjent for å redusere risikoen for beksotdannelse?

Når det gjelder bruk av ved, er det kjent at tørr, hard ved som for eksempel bjørk, brenner renere og produserer mindre beksot enn fuktig eller myk ved.

3. Hvilke spesifikke tiltak anbefales hvis man oppdager tegn på en langsom brennende pipebrann?

Dersom man oppdager tegn på en langsom brennende pipebrann, som uvanlige lyder eller røykutvikling fra skorsteinen, er det viktig å umiddelbart slukke ilden i ildstedet, lukke alle spjeld og lufteventiler for å redusere oksygentilførselen, og kontakte brannvesenet for sikkerhets skyld.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER