brann
statistikk

Nær halvparten av branner i Norge starter på komfyren

Av
Verisure Norge
Nedbrent kjøkken fra komfyrbrann
Bilde: Oslo Brann- og redningsetat

Komfyrbranner er Norges vanligste brannårsak. Nesten halvparten av boligbrannene i Norge i 2022 startet på komfyren.

Etter komfyrbrann
Bilde: Oslo Brann- og redningsetat

Brann i Norge

Brann- og redningsvesenet i Norge rykket ut til 3276 boligbranner i 2022, og hele 1494 av disse var branntilløp på komfyren, ifølge brannstatistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)*.

Det betyr at nesten halvparten (46 prosent) av brannutrykningene til private boliger i fjor skyldtes komfyren. Antall komfyrbranner økte dessuten med nesten 100 tilfeller fra 2021 til 2022. I hovedsak gjelder dette tørrkok eller tørrstek, som innebærer at mat eller annet blir stående for lenge på eller i komfyren av ulike årsaker – slik at det utvikles røyk og/eller flammer.

– Det er bekymringsfullt at komfyren dominerer brannstatistikken år etter år, og det er spesielt urovekkende at antall komfyrbranner økte fra 2021 til 2022, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Branner på komfyren kan dessuten være særlig farlige ettersom de starter i områder der det ofte er mye fett og smuss, som er ekstremt antennelig. Derfor kan en brann spre seg fort og bli vanskelig å få kontroll over.

Klassiske eksempler på årsaker til tørrkok/tørrstek:

Brent Grandiosa
Bilde: Oslo Brann- og redningsetat
  • Man sovner fra maten på eller i komfyren etter en sen og fuktig kveld på byen, for eksempel en pizza i stekeovnen eller en hamburger eller pølse i stekepannen.
  • Man skrur på kokeplaten eller stekeovnen for å lage mat, og så glemmer man det. I verste fall går man på jobb, skole eller trening, og maten blir stående ubevoktet i lang tid.
  • Stressede småbarnsforeldre som glemmer eller sovner fra smokker, tåteflasker og ammeutstyr som står til koking i en kjele.

 

 

Sikkerhetseksperten i Verisure anbefaler alle å ta forholdsregler for å unngå å bli en del av den dystre brannstatistikken.

Her er tre nyttige tips:

1. Vær årvåken og oppmerksom.

Vær til stede, både fysisk og mentalt, når du lager mat på eller i komfyren. Konsekvensene av å bli distrahert og forlate komfyren kan bli katastrofale. Skru av varmen om du absolutt blir nødt til å gå et annet sted.

2. Ikke lag nattmat på komfyren.

Ikke lag nattmat når det er sent på natten og faren for å sovne fra matlagingen er stor – i hvert fall ikke når du er alkoholpåvirket. Gjør det til en vane å spise nattmaten ute, bestill hentemat eller lag deg noen saftige brødskiver.

3. Installer komfyrvakt.

En komfyrvakt består av en sensor og en strømbryter. Sensoren overvåker kokeplatene, og hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Hvis ingen reagerer på denne alarmen, kuttes strømmen effektivt til komfyren. Det er påbudt med komfyrvakt i boliger og fritidsboliger som er nyere enn juli 2010.

Sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal med røykvarsler fra Verisure

Røykvarslere redder liv

Dersom uhellet er ute og det begynner å brenne i eller på komfyren din, er risikoen stor for at brannen utvikler mye farlig røyk. I verste fall kan den være så skadelig at man kan omkomme. Derfor er det viktig å ha tilstrekkelig med røykvarslere som virker. Det redder liv.

Hvis du har røykvarslere som alltid er aktive og døgnovervåket av en alarmstasjon, kan du være trygg på at en komfyrbrann med røykutvikling oppdages raskt. Med boligalarm fra Verisure har du røykvarslere som er optiske, trådløse og seriekoblede, og som varsler effektivt med både sirene og stemme i hele boligen.

– Hvis alarmen går hjemme hos deg, kontakter vår alarmstasjon umiddelbart de som er i boligen og tilkaller vekter og varsler nødetatene ved behov, slik at du kan føle deg trygg, avslutter Hovde Omdal i Verisure.

* Statistikk fra www.brannstatistikk.no per 25.01.24

KATEGORIER