brann
statistikk

Vaskemaskinen er brannverstingen - slik holder du deg trygg

Av
Verisure Norge
Brannskadet vaskemaskin

Over en tredel av boligbranner med elektrisk årsak starter i husholdningsutstyr, og vaskemaskin og tørketrommel er brannverstingene. Slik reduserer du brannrisikoen.

Den offisielle brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brann i elektrisk utstyr var den nest vanligste årsaken til boligbranner i Norge i perioden 2016-2023, kun slått av komfyrbranner.

Over 60 prosent av de elektriske brannene startet i enten elektriske installasjoner (sikringsbokser, stikkontakter, ledninger etc.) eller husholdningsutstyr.

Av de 2489 brannene i husholdningsutstyr som DSB har registrert de siste fem årene, startet hele 812 (33 prosent) av disse i en vaskemaskin eller tørketrommel.

– De siste årene har også vi i Verisure sett en økning i antall tilfeller av brannalarmer som skyldes vaskemaskin og tørketrommel. Det er derfor ingen overraskelse at statistikken fra DSB viser at de er brannverstingene, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure. 

 

Uvettig bruk

Vi omgir oss med stadig mer elektrisk utstyr, og hvitevarer som vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel er vanlige i veldig mange norske hjem. 

– Økt bruk av elektriske apparater, øker potensielt også risikoen for brann. Dessuten har de høye strømprisene ført til en del uvettig bruk av både vaskemaskin og tørketrommel. Det synes jeg er urovekkende, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Han poengterer at det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen for brann i vaskemaskinen eller tørketrommelen, er å være til stede og våken når du benytter disse. 

Kleslo i filter i vaskemaskin

– Ikke la deg friste til å vaske eller tørke klær om natten, selv om du eventuelt har informasjon om at strømprisene er lavest da. Det kan fort bli en dyrekjøpt erfaring. Husk at som boligeier er du selv ansvarlig for brannsikkerheten i eget hjem, forklarer Hovde Omdal i Verisure.

Andre råd som kan bidra til å redusere brannrisikoen, er å skru av og trekke ut støpselet når apparatene ikke benyttes, unngå bruk av skjøteledninger og huske å tømme lofilteret i tørketrommelen etter bruk.

– Pass på å ikke fylle maskinene for fullt; kjør heller to runder. Dessuten er det lurt å la de få en pause mellom hver runde, slik at motoren får kjølt seg ned, sier sikkerhetseksperten.

Røykvarslere redder liv

Hvis uhellet er ute og vaskemaskinen eller tørketrommelen begynner å brenne, kan det handle om sekunder. Rask varsling fra røykvarslere kan bety forskjellen på om du rekker å slukke brannen i startfasen eller om det utvikler seg til en større brann.

Sikkerhetseksperten i Verisure anbefaler alle å installere røykvarsler i vaskerommet der vaskemaskinen og tørketrommelen står, eventuelt i gangen/entréen utenfor baderommet dersom du har vaskemaskinen og/eller tørketrommelen der.

Se video om hvordan Verisure reddet huset til Dag da vaskemaskinen hans tok fyr:

Sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal med røykvarsler fra Verisure

– Ha et brannslukkingapparat på vaskerommet

– Røykvarslerne fra Verisure er optiske, trådløse og seriekoblede, og de varsler effektivt med både sirene og stemme i hele boligen. Hvis røykvarslerne oppdager røyk og alarmen går, vil vår alarmstasjon umiddelbart kontakte de som er i boligen og tilkalle vekter og varsle nødetatene ved behov, sier Kenneth Hovde Omdal i Verisure. 

Til slutt har sikkerhetseksperten et ekstra godt tips:

– Ha et brannslukkingsapparat eller en husbrannslange tilgjengelig på vaskerommet. Det kan være avgjørende når sekundene teller.

Kilder: DSB, Brannvernforeningen og Elsikkerhetsportalen,
Kilde hovedbilde: Vinjes avd. Polygon Skadebegrensning

KATEGORIER