Verisure logo
 
sikkerhetstips
vann

Slik unngår du vannskader i boligen

Av
Glenn Støldal
Vannlekkasje fra vaskemaskin

Årlig er det 70.000 tilfeller av vannskader i private boliger eller hytter i Norge. Med noen enkle forholdsregler kan du redusere risikoen for vannskader og samtidig spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Sikkerhetsekspert Kenneth Omdal

I både 2018 og 2019 registrerte forsikringsselskapene rundt 70.000 tilfeller av vannskader i private boliger/hytter i Norge. Det innebærer en vannskade hvert 8. minutt! I fjor betalte forsikringsselskapene ut hele 3,23 milliarder kroner for vannskader her i landet. Det viser tall fra Finans Norges vannskadestatistikk.

– En vannskade oppleves ofte som både ubehagelig og uforutsigbar, og kan i mange tilfeller få store økonomiske og praktiske konsekvenser. Det kan rett og slett bli boligeierens verste mareritt, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Ifølge statistikken fra Finans Norge er hovedårsaken til vannskadene slitasje og eldre rør, men også brukerfeil, stopp i avløp, produktfeil og ytre påvirkning er godt representert i statistikken. De fleste og største vannskadene oppstår når ingen er hjemme, og kjøkken, bad og kjeller er utsatte steder.

– Det viktigste er at en vannlekkasje oppdages raskt for å begrense skadene og redde verdier, og man kan selv ta noen enkle grep for å redusere risikoen for vannskader betraktelig, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

 

Plasser vanndetektor under kjøleskap

Ti tips for å redusere risikoen for vannskader:

1. Installer en vannstopper/lekkasjestopper, som oppdager lekkasjen på et tidlig stadium. Vannstopperen varsler deg og stenger av hovedvannforsyningen hvis den registrerer en lekkasje, noe som bidrar til å begrense skadeomfanget.

2. Dersom du skal være borte lenger enn en helg, husk å stenge vanntilførselen til boligen, altså hovedvannkranen/hovedstoppekranen.

3. Skift ut rørene før de er utslitt! Du kan selv se etter drypplekkasjer som i verste fall kan utvikle seg til større lekkasjer, men du må kontakte rørlegger for utbedring.

4. Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel bør bare brukes når noen er til stede, i tilfelle brann eller vannlekkasje. Steng også vanntilførselen når maskinene ikke er i bruk eller du er på ferie.

5. Rens alle sluk jevnlig, minst én gang i året. Hår, smuss og fett samles raskt opp og vil etterhvert tette slukets utløp.

Vanndetektor på gulv

6. Skaff deg vanndetektor fra Verisure. Det er en enkel og rimelig løsning for å oppdage vannlekkasjer i tide. Vanndetektoren plasseres på utsatte steder der typiske vannskader kan oppstå. Den er døgnovervåket av Verisures alarmstasjon, og så fort det kommer vann på sensorene vil alarmstasjonen få beskjed og kunden bli varslet.

7. Hold skapene under kjøkkenvasken ryddige. Her ligger det flere rør som ikke tåler å bli dultet bort i til stadighet.

8. Før vinteren bør du sjekke at alle kraner utendørs er stengt. Husk også å stenge vanntilførselen til hageslangen, tøm den for vann og løsne den fra kranen.

9. Når kulden kommer bør du også sørge for å ha tilstrekkelig med varme i alle rom som har vanninstallasjoner, som kraner, rør og vaskemaskin. Temperaturen innendørs bør være over 10 grader.

10. Bruk fagfolk når du skal pusse opp, spesielt bad og kjøkken. Da er du trygg dersom en skade eller feil skulle oppstå.

Hvis en vannskade allerede har oppstått, bør du komme raskt i gang med å redde eiendeler og begynne å tørke opp umiddelbart. En rørlegger kan også bistå, og i de verste tilfellene også brannvesenet. Husk også å ringe forsikringsselskapet så snart som mulig.

Kilder: Finans Norge, Huseierne, SINTEF, Byggforsk og Skikkeligrorlegger.no.

 

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER