brann
kundehistorier

Ble vekket av brannalarmen da vaskemaskinen tok fyr

Av
Glenn Støldal
Dag i alarmsikret hus

Dag og familien lå og sov da vaskemaskinen begynte å brenne. Takket være brannalarmen kom alle seg ut i tide og nødetatene var raskt på plass.

Sikre deg mot brann. Få tilbud.

 

Dag Mykland (41) bor i et gammelt trehus i Tønsberg sammen med kona Rønnaug, hunden Mikke og barna Torje (14) og Ingeborg (11). Det var natt til torsdag, og Dag hadde kommet sent hjem fra jobb i Oslo. Alt var i orden da han la seg rundt klokken 01.30. Klokken 05.07 gikk brannalarmen i soveromsgangen.

– Vi bråvåknet av ulingen fra røykvarslerne og en stemme som sa «brannalarm, brannalarm». Jeg trodde først det var batteriene, men da vi møttes i gangen alle fire slo røyken og den sure stanken av svidd plast imot oss. Vi skjønte raskt at det var alvor og at vi måtte komme oss ut, forteller Dag.

På vei ned trappen fra soverommene i 2. etasje hørte de en stemme fra Verisure som snakket til dem via tale- og lytteenheten Verisure Voice. 

Brenner under vaskemaskin
Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

– Alarmoperatøren fra Verisure var rolig og lurte på hvordan det gikk med oss, og stilte mange spørsmål om hva vi så, hørte og luktet. Han så også røyk på bildene fra kameradetektoren, og var rask til å tilkalle vekter og varsle nødetatene. Det var veldig beroligende, sier Dag.

Mens resten av familien hadde pakket seg inn i jakker og dyner og kommet seg utendørs, hadde Dag fortsatt ikke funnet årsaken til at brannalarmen gikk. Men da han åpnet døren til vaskerommet, ble han møtt av en vegg av røyk.

– Det var helt mørkt på vaskerommet, men jeg så at det ulmet oransje flammer langs gulvet under vaskemaskinen. Da nappet jeg ut støpselet til stikkontakten, og skjønte at det var nytteløst å forsøke å ordne opp i dette selv. Det var bare å komme seg ut i sikkerhet, sier han.

Brannvesen bærer ut brent vaskemaskin
Foto: Privat

Nødetatene raskt på stedet

Familien på fire og hunden sto nå ute og ventet på nødetatene, og det tok ikke mange minutter før både brannbiler, politibiler, ambulanser og vekter var på plass for å bistå.

– Politiet kom først og fikk rask oversikt over situasjonen. Like etter kom røykdykkerne, som tok seg inn i boligen med vannslanger og annet utstyr, og fikk slukket brannen og båret ut vaskemaskinen. Jeg er kjempeimponert over hvor raskt og effektivt nødetatene jobbet, sier Dag.

Brannmannskapene sjekket grundig at ikke flammene hadde spredt seg videre under gulvet på vaskerommet, og de startet umiddelbart med utlufting av røyken med kraftige vifter. Barna fikk en helsesjekk av ambulansepersonell, og den raske evakueringen gjorde at de ikke hadde fått i seg noe skadelig røyk.

 

Brent vaskemaskin med teknisk feil
Foto: Privat

Teknisk feil på vaskemaskinen

Det hadde vært mye kraftig røyk i boligen, og den sure stanken av brent plast satt fortsatt igjen både i veggene og på alle tekstiler, så familien kunne ikke bo hjemme før etter mange dager. 

– Årsaken til at det begynte å brenne var trolig at vannpumpen i vaskemaskinen gikk varm, både fordi vi mistet vannet i området vårt den natten og at det var en teknisk feil med maskinen, forteller Dag.

Fikk installert flere røykvarslere

Alarmskilt på dør

Dag uttrykker at de er veldig fornøyde med alarmsystemet og den raske og effektive aksjoneringen, både fra Verisure og nødetatene. 

– Når det begynner å brenne i et hus, handler det om minutter eller kanskje sekunder. Vi flyttet fra en betongleilighet i Oslo til dette gamle trehuset for fem år siden. Det å kunne stole på at alarmsystemet fungerer, og kunne sove godt om natten og vite at man er trygg, er viktig for oss, sier han.

I ettertid har de fått installert røykvarslere i flere rom, bare for å være sikker på at en eventuell brann blir oppdaget så fort som mulig overalt.

– Det var jo nettopp det at brannen ble oppdaget så raskt som gjorde at det gikk så bra, og jeg vil at alle rom i huset skal være sikret med røykvarslere fra Verisure, avslutter Dag.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER