brann
kundehistorier

Alarmen reddet hus og kjæledyr

Av
Glenn Støldal
Mann og hund foran hus med Verisure alarm

To hunder og tre katter var alene da det begynte å brenne i huset til Kent Erik Skjerpen i skogen i utkanten av Elverum. – Takket være alarmen fra Verisure kom alle dyrene seg ut og brannvesenet var raskt på plass og reddet huset, forteller han.

Brannmerker på vegg

Det var en mild og solrik novemberdag, og Kent Erik Skjerpen (44) hadde lunsjpause på jobben. Plutselig tikket det inn en melding i Verisure-appen på mobiltelefonen hans. Det var røykvarsleren i gangen hjemme på Dalby i utkanten av Elverum som hadde utløst alarmen. 

 – Det gikk ikke mange sekundene før Verisures alarmstasjon var på tråden, og like etter så jeg på appen at røykvarsleren på begge soverommene i 2. etasje reagerte. Da skjønte jeg at det var alvor, og ba Verisure om å trykke på «den store knappen». Samtidig ble jeg veldig bekymret for dyrene våre hjemme, forteller han engasjert.

Mens Verisure varslet brannvesenet, satte Kent Erik seg umiddelbart i bilen med kurs for boligen. Selv om han bor et stykke inne i skogen, var brannvesenet raskt på plass med flere kjøretøyer. Like før hadde også hans far og daværende kone kommet hjem, og det opplevdes som ganske dramatisk å bli møtt av flammer på badet og røyk som kom ut av taket.

 

Brannmenn og brannbil ved hus

Samtidig var Kent Erik på vei hjemover med hodet fullt av tanker om hva som skjedde hjemme, samt usikkerhet rundt hva som ville møte han da han kom hjem.

 – Det er vanskelig å forestille seg at noe slikt skal skje når man er midt oppi det, og på vei hjem tenkte jeg på hundene og kattene som var hjemme og om de hadde kommet seg ut i tide, forteller han gråtkvalt. – Kommer jeg hjem til en haug med kull jeg kan grille pølser på?

Heldigvis hadde alle kjæledyrene, to hunder og tre katter, rømt ut gjennom en egen luke som følge av alarmen som sto og ulte. Sønnen Kevin (13) var heldigvis ikke hjemme fra skolen ennå. 

Brann i det elektriske anlegget

Brannmannskapene trengte ikke lang tid på å få kontroll over brannen. De brukte varmesøkende kamera for å finne ut hvor flammene kom fra, og derfor kunne de også målrette slukkingen der det var behov. Det var likevel et trist syn som møtte Kent Erik da han etter hvert fikk gå inn i huset.

– Huset var et kaos av avkappede ledninger, vann, pulver, sot, kull og sagflis som er brukt til isolasjon i veggene. Boligen er et gammelt oppussingsobjekt, og vi var nettopp ferdige med rehabiliteringen da brannen oppsto. Det var mye tid og energi som bokstavelig talt gikk opp i flammer, sier han.

Brannårsaken viste seg å være en overbelastning i det eldre elektriske anlegget, som igjen førte til at en koblingsboks inne i veggen på badet tok fyr.

Kent Erik med Verisure kameradetektor

Takker alarmen

Kent Erik blir tankefull, og tårene presser på når han tenker igjennom hvilke konsekvenser brannen kunne ha fått. Brannvesenet bekrefter også at det sto om minutter før huset hadde vært fullstendig overtent og ikke til å redde.

– Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan dette hadde gått dersom vi ikke hadde alarm fra Verisure som var koblet direkte til en alarmstasjon. Det var avgjørende for at brannvesenet var så raskt på stedet. Vi bor et godt stykke unna nærmeste nabo, og ingen var hjemme da brannen oppsto. Uten overvåket alarm kunne dyrene omkommet og huset kanskje brent ned før noen oppdaget brannen, sier han.

Kent Erik nøler ikke med å anbefale alle å skaffe seg alarm fra Verisure.

– Man får et annet perspektiv på sikkerhet og alarm når man selv har vært midt oppe i noe så dramatisk som vi opplevde. Jeg skal garantert ha alarm fra Verisure uansett hvor jeg bor. Det redder liv, avslutter han.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER