brann
kundehistorier

Brannalarmen reddet hytta

Av
Glenn Støldal
Tor Egil utenfor hytte og brent saltkjøtt

Da saltkjøttet tørrkokte og røyken spredte seg på hytta til Tor Egil mens han var på bytur, gikk brannalarmen og Verisure varslet brannvesenet. – Takket være rask varsling rakk brannvesenet frem til hytta i tide, sier han.

Alarmskiret hytte

Deler av året bor Tor Egil Lund (78) og kona i en hytte på idylliske Borkenes utenfor Harstad. Det var i begynnelsen av september, og Tor Egil, kona og datteren skulle på handletur til Harstad. Like før de dro, satte de på en gryte med saltkjøtt som senere skulle bli middag. Planen var at den skulle trekke på lav varme mens de var ute.

– Vi hadde akkurat kommet ut av bilen i Harstad, så fikk jeg en telefon fra Verisures alarmstasjon med informasjon om at brannalarmen hadde gått på hytta. De så røyk på bildene fra kamera-detektoren, og hadde allerede varslet brannvesenet. Da skjønte vi at vi hadde glemt å skru ned varmen på gryten med saltkjøtt som sto på kokeplaten, forteller Tor Egil.

De kom seg raskt inn i bilen og kjørte så fort de kunne tilbake til hytta. På veien ringte Tor Egil til brannvesenet og fikk bekreftet at Verisure allerede hadde varslet dem og at de var på vei. De ble også passert av en politibil med blålys, som de antok var på vei til hytta. 

Kraftig tørrkok

Vel fremme på hytta ble de møtt av brannbiler og brannkonstabler fra både Harstad og Kvæfjord, samt en politibil. Brannkonstablene hadde knust vinduet i kjøkkendøren for å kunne komme seg inn, og de hadde båret ut gryten og allerede satt i gang med utlufting av røyken. Tor Egil forteller at det var en «ubeskrivelig lettelse» å se at hytta fortsatt sto.

– Det var en kraftig tørrkok med mye røyk og en fryktelig lukt i hytta. Det var like før kjøttet hadde tatt fyr, og i gryten lå det bare noen forkullede rester av saltkjøtt igjen, sier han.

De skjønte fort at hytta måtte luftes ut og vaskes ned, og det tok noen dager før de fikk lov til å flytte inn igjen. Men de innså at de hadde vært heldige, tross alt.

– Det er ikke lenge siden vi fikk installert alarm fra Verisure, med seriekoblede røykvarslere og varsling direkte opp mot deres alarmstasjon. Jeg kan trygt si at vi er veldig glade for det i dag, sier Tor Egil.

Røykfylt hytte med brannmann
Bilder fra hyttas kameradetektor.
Verisure røykvarsler

Anbefaler brannalarm

Tor Egil forteller at de har hatt hytta i 15 år, og den betyr mye for dem. 

– Takket være alarmsystemet og rask varsling rakk brannvesenet akkurat frem i tide til å redde hytta. Det er vi veldig takknemlige for, sier han.

Han mener at det å ha brannalarm som er koblet opp mot en alarmstasjon er en rimelig investering dersom uhellet er ute. I etterkant har de også planer om å skaffe seg både komfyrvakt og nøkkelboks.

– En tørrkok er noe som kan skje veldig raskt, og da gjelder det å få hjelp så fort som mulig. Om en brann oppstår mens man er hjemme, kan det i verste fall stå om livet. Så det å sikre boligen og hytta med en døgnovervåket alarm, vil jeg absolutt anbefale, avslutter Tor Egil.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER