brann
kundehistorier

Brannalarmen gikk da barbermaskinen eksploderte

Av
Glenn Støldal
Caline i sofaen

Caline halvsov på sofaen da en elektrisk barbermaskin plutselig eksploderte på badet. Takket være brannalarmen var både brannvesenet og vekteren raskt på plass.

Barbermaskin som har eksplodert

Caline Lødrup (31) bor sammen med mannen Anders (35), sønnen Sander (2) og hunden Pia i en enebolig i Kråkstad i Viken sørøst for Oslo. Det var mandag morgen, og Caline hadde senvakt på jobben. Etter å ha fulgt Sander til barnehagen lå hun og slappet av på sofaen i stuen med Pia ved siden av seg. Plutselig hørte hun et kraftig smell fra badet.

– Jeg ble veldig redd og løp ut på badet for å se hva som hadde skjedd. Der ble jeg møtt av kraftig røyk og en halvmeter høy flamme fra en elektrisk barbermaskin som hadde eksplodert og tatt fyr, forteller Caline.

Hun nappet laderen til barbermaskinen ut av stikkontakten og spurtet ut på kjøkkenet for å hente vann. Det første hun fant var en stor tekopp, som hun fylte med vann og løp tilbake til badet og helte over barbermaskinen. Heldigvis var det nok til å slukke flammene.

Caline forsøkte å ringe samboeren, men hun skalv og var så redd at hun knapt fikk frem et ord. Brannalarmen hadde allerede gått, og en operatør på Verisures alarmstasjon snakket til henne via tale- og lytteenheten Verisure Voice og spurte hva som hadde skjedd og hvordan det gikk.

– Hele etasjen var full av røyk og bittesmå sorte partikler, og jeg var redd for at barbermaskinen skulle ta fyr igjen. Operatøren på alarmstasjonen varslet derfor brannvesenet, slik at de kunne komme og kontrollere at alt var trygt, sier hun.

 

brannbil i utkjørsel

Brannbil og vekter kom raskt

I kaoset med røyken og ulingen fra alarmen tittet Caline en siste gang inn på badet for å sjekke at flammene var slukket, og tok så med seg hunden Pia utendørs i frisk luft. Det gikk ikke mer enn fem minutter før en stor brannbil med hele seks brannkonstabler sto i oppkjørselen. 

– Brannmannskapene gikk inn, bar ut den utbrente barbermaskinen og tok raskt kontroll på situasjonen. De satte opp alle dører og vinduer og brukte også en stor vifte for å få ut all røyken og alle sotpartiklene som hadde samlet seg i etasjen, forteller hun.

Like etter brannvesenet kom også en vekter fra Securitas.

– Vekteren kom bort til meg og spurte hvordan det sto til, og jeg syntes det var veldig fint og betryggende å bli tatt vare på etter en så dramatisk opplevelse, forteller Caline.

Caline på badet etter barbermaskinen eksploderte

Ingen materielle skader

Caline har alltid vært opptatt av brannsikkerhet, og passer på å ikke lade elektriske apparater om natten og ikke bruke vaskemaskin eller tørketrommel mens hun er ute av huset.

–  Denne hendelsen har gjort meg ekstra oppmerksom på viktigheten av å ikke lade når man sover eller ikke er hjemme, sier hun.

Heldigvis fikk verken Caline eller hunden Pia noen fysiske skader som følge av brannen.

– Det er jo et under at det ikke ble noen materielle skader på badet; vi fant små deler fra barbermaskinen på de merkeligste steder i tiden etterpå. Bortsett fra noe sot og små sorte prikker på vasken, kunne vi faktisk bruke badet som vi pleier samme kveld, sier hun.

I etterkant har hun tenkt litt på hva konsekvensene av brannen kunne blitt i verste fall.

– Det var bare flaks at jeg hadde senvakt den dagen. Hadde jeg ikke vært hjemme, ville Pia stått i buret sitt rett utenfor badet. Og uten alarm hadde det garantert brent lenger før noen naboer hadde oppdaget det, og da kunne vi vært både hundeløse og husløse, sier hun.

Alarmskilt på vindu

Anbefaler alarm

Caline har alltid vært litt husredd, og det var aldri aktuelt å ikke ha alarm da de flyttet inn i eneboligen på Kråkstad i 2015. 

– Det å ha et alarmsystem gjør at jeg føler meg trygg hjemme, spesielt når jeg er alene. Men det er også viktig for meg at jeg kan stole på at Pia er trygg når hun er alene på dagtid, sier hun, og avslutter med en tydelig oppfordring.

–  Jeg vil definitiv anbefale alle å ha alarm – for sikkerhetens skyld.

 

KATEGORIER