brann
statistikk

Den lumske ulmebrannen

Av
Verisure Norge
Mobil som tar fyr under lading

En ulmebrann produserer ofte giftig røyk og kan ta lang tid å oppdage. Med en optisk røykvarsler blir du varslet før det er for sent.

Strykejern som tar fyr

Hva er ulmebrann?

En ulmebrann er forbrenning av materiale uten synlig flamme, men ofte med dannelse av røyk. Typisk starter ulmebranner i elektronisk utstyr eller møbler og tekstiler, og siden 2016 er det registrert over 12 000 slike branner i Norge, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Ved en boligbrann teller hvert sekund, og det skumle med en ulmebrann er at den kan ta lang tid å oppdage. Den sender ikke ut flammer, men produserer ofte giftig røyk, forklarer sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

Hvordan oppstår ulmebranner?

En typisk ulmebrann starter i materialer som madrasser, puter og tepper, men også i forbindelse med elektriske anlegg.

- Det kan være en laptop som lader oppå en tynn duk, sigarettglo som faller mellom sofaputene eller klær som dekker til en varmeovn. Her gjelder det altså å være årvåken og klar over hvorfor en ulmebrann oppstår og ikke minst hvordan den utvikler seg, sier Thorkildsen.

Familie reddet etter branntilløp

Lumsk ulmebrann

Tall fra DSB viser at 34 personer omkom i brann i Norge i fjor. Det er det laveste antallet siden 2017, men i gjennomsnitt har det hvert år omkommet 59 personer i brann i Norge i perioden 1979-2023.

- Det er ingen tvil om at ulmebrann er veldig skummelt. Den giftige røyken som produseres i en ulmebrann er dessverre en årsak til flere dødsfall. Dessuten er det en lumsk type brann som plutselig kan gå over i flammer, sier Thorkildsen i Verisure.

Om det oppstår en boligbrann hjemme hos deg, er det absolutt viktigste at du oppdager den raskt og kommer deg ut i tide. Hvert sekund teller. Hurtig og korrekt varsling øker sjansen for at man rekker å evakuere før det er for sent. Derfor er det viktig at du har røykvarslere som fungerer, og at det er riktig type.

 

 

To typer røykvarslere

Det finnes to ulike hovedtyper av røykvarslere - optiske og ioniske. Disse oppdager branner på forskjellige måter. Optiske røykvarslere oppdager røykutvikling fra ulmebranner betydelig raskere enn ioniske røykvarslere, og vil varsle før åpne flammer utvikler seg.

- Optiske røykvarslere fungerer slik at når kammeret i røykvarsleren blir fylt med røykpartikler, blir lyset reflektert og treffer fotocellen – og røykvarsleren blir utløst. Optiske røykvarsleren er dermed mer egnet til å oppdage større røykpartikler som blir produsert av langsomme ulmebranner, forklarer sikkerhetsekspert Thorkildsen.

 

Anbefaler optiske røykvarslere

Seriekoblet optisk røykvarsler

Både Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet anbefaler optiske røykvarslere i norske hjem.

Om du har installert boligalarm, sørger alarmselskapet for at du har optiske røykvarslere, samt at du har tilstrekkelig med røykvarslere og at de er korrekt montert. I tillegg er det viktig at røykvarslerne er seriekoblet. Det betyr at alle går i alarm samtidig så fort én av dem oppdager røyk.

- Våre røykvarslere er optiske, trådløse og seriekoblede, samt koblet til en alarmstasjon. Om det skulle oppstå branntilløp og røykutvikling hjemme hos deg, blir du og familien vekket av en sirene - og med de nyeste systemene også en stemme fra ALLE røykvarslerne som forteller at det brenner. Dessuten varsles alarmstasjonen umiddelbart og iverksetter riktige tiltak, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

KATEGORIER