brann

Derfor redder røykvarsleren liv

Av
Verisure Norge
Røykvarsler i taket

Røykvarslere er en avgjørende del av hjemmesikkerheten. Det er imidlertid viktig å være klar over at ikke alle røykvarslere er like effektive.

Verisure optisk og seriekoblet røykvarsler

Over 6000 boligbranner i 2023

I 2023 rykket Brann- og redningsvesenet ut til rundt 6000 boligbranner i Norge. I overkant av 30 prosent av disse var bygningsbranner. Selv om det heldigvis går bra med de aller fleste som er involvert i brann, omkom dessverre 34 personer i brann i 2023, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.


Ved en boligbrann er det absolutt viktigste at man oppdager den raskt og kommer seg ut i tide. Hurtig og korrekt varsling øker sjansen for at man rekker å evakuere før det er for sent.

Det er ikke usannsynlig at røykvarsleren din er i ustand. Faktisk går 200 000 nordmenn til sengs hver kveld uten en fungerende røykvarsler i boligen. I følge DSB skjer så mange som halvparten av alle dødsbranner i boliger der røykvarsleren ikke fungerer. Uansett om du bor i leilighet eller villa er det svært viktig at røykvarslerne blir sjekket jevnlig. Ønsker du å føle deg ekstra trygg på at du er beredt om det uheldige skulle skje, er Verisure sine optiske røykvarslere et godt alternativ.

Røykvarslere som fungerer

Dagfinn Thorkildsen er sikkerhetsekspert i Verisure. Han mener det er ekstra viktig å ta forholdsregler i julen.

I en nødsituasjon er Verisure alltid ett steg foran. Om det skulle oppstå branntilløp og røykutvikling hjemme hos deg, blir du og familien din vekket av en sirene og en stemme fra ALLE røykvarslerne som forteller at det brenner.

- Vår erfaring er at varsling med både sirene og stemme er mest effektiv for å sikre at alle raskt blir oppmerksom på at alarmen er utløst – spesielt om natten, sier sikkerhetssekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

Når alarmen utløses, sendes også et signal til Verisures alarmstasjon. Der er alarmoperatører på vakt døgnet rundt og handler i løpet av noen sekunder.

- Man får også hjelp til å komme seg ut av huset ved hjelp av tale- og lytteenheten. Når alarmen går, kan alarmoperatørene, via enheten, kommunisere direkte inn i boligen og gi deg den hjelpen du trenger, forteller sikkerhetseksperten.

Med bilder fra boligen kan alarmstasjonen raskt verifisere om det er brann eller ikke, og så eventuelt tilkalle vekter og brannvesenet, og starte arbeidet med å få alle trygt ut av boligen. Ved bekreftelse på reell brann tilkaller alarmstasjonen nødetatene umiddelbart.

Sjekk ut hvordan røykvarsleren reddet stua til Thomas i denne videoen

Seriekoblede røykvarslere

Riktig røykvarsler

Det finnes to hovedtyper av røykvarslere, ionisk og optisk. Den tradisjonelt mest vanlige røykvarsleren i norske hjem er den ioniske, og den fungerer best ved flammebrann. Mens optisk røykvarsler er spesielt god ved ulmebrann og røykutvikling, og nettopp denne typen brann er overrepresentert i norske hjem. Norsk brannvernforening anbefaler optiske seriekoblede røykvarslere.

- Våre røykvarslere er både optiske, trådløse og seriekoblede. At de er seriekoblet, betyr at alle går i alarm samtidig så fort én av dem oppdager røyk. De snakker dermed både til deg, med hverandre og til alarmstasjonen, sier Thorkildsen i Verisure.

Alarmstasjonen overvåker også batteriene i røykvarslerne og de andre alarmkomponentene for øvrig, og gir beskjed til eieren om at batteriene må skiftes. Dermed trenger du ikke å tenke på verken test eller vedlikehold av røykvarslerne.

- Vi ser at det har åpenbare fordeler å ha direktekobling til et alarmanlegg, slik som at brannvesenet vil bli varslet ved brann når man selv ikke er hjemme, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening.

Anbefaler røykvarslere på alle soverom

Kenneth viser frem Verisure røykvarsler og sjokksensor

1. januar 2016 trådte en ny forskrift om brannforebygging i kraft.

- Denne loven slår fast at boligen skal ha minst én røykvarsler i hver etasje som skal kunne høres tydelig i alle oppholdsrom og soverom - selv med lukket dør, sier Skaar i Brannvernforeningen.

Sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure mener at det ikke er nok:

- Vi anbefaler at du har minst én røykvarsler for hver 60 kvadratmeter, samt at du har røykvarslere på alle soverom og øverst i trapperom. Dessuten bør ikke avstanden mellom to røykvarslere være mer enn 12 meter, sier han.

- Det finnes selvsagt flere monteringsanvisninger, men med boligalarm fra Verisure er du sikker på at en dyktig montør setter opp røykvarslerne i henhold til både forskrifter og anbefalinger. Da kan du føle deg ekstra trygg, avslutter han.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER