brann

Dette gjør du ved pipebrann

Av
Verisure Norge
Brannmenn slukker pipebrann
Foto: Hans Erik Kjosbakken

Vinteren er høysesong for vedfyring, men dessverre også pipebranner. Her er noen tips til hva du bør gjøre dersom pipa di brenner.

Brannbil rykker ut til pipebrann

I vinterhalvåret er det mange nordmenn som varmer opp boligen sin helt eller delvis ved hjelp av vedfyring. Da øker også risikoen for pipebrann. Fra 2016 til 2023 ble det registret nesten 11 000 pipebranner i Norge, ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I 2022 rykket brannvesenet ut til 1737 pipebranner, noe som er det høyeste tallet siden 2010 og en økning på 51 prosent fra 2016.

– Sannsynligvis er det store mørketall, siden mange ikke oppdager at de har hatt brann i pipa før brannvesen eller feier inspiserer pipa i etterkant, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Det aller viktigste er selvsagt å ta noen viktige forholdsregler for å UNNGÅ pipebrann, altså å fyre trygt og riktig.

– Bruk tørr ved, ikke fyll peisen eller ovnen for full og sørg for at skorsteiner og ildsteder er i god stand. Husk også å ha god utlufting og bruk peisen eller ovnen bare når du er hjemme, sier sikkerhetseksperten.

Steng ventiler og luker

Dersom en pipebrann skulle oppstå i boligen din når du er hjemme, bør du stenge ventiler og luker til skorsteinen så fort som mulig.

– Hvis det ikke er fyr i peisen, kan du stenge peisspjeldet. Dersom det er fyr i peisen, må du ikke stenge spjeldet. Da kommer røyken inn i rommet, sier Hovde Omdal i Verisure.

Om det brenner i pipa kan treverk og annet brennbart materiale som ligger inntil pipa i verste fall ta fyr. Derfor anbefaler han å være ekstra oppmerksom på røykutvikling i gulv og tak, samt å holde godt øye med loft og kjeller for å unngå eventuell spredning av flammer.

Røykvarslerer varsler om røykutvikling

Røykvarslere redder liv

Slukking av en pipebrann bør du selvsagt overlate til brannvesenet, men dersom de er et stykke unna kan du forsiktig prøve å dempe brannen med et pulverapparat.

– Dette avhenger av omfanget av flammer og røyk fra brannen. Det aller viktigste er selvfølgelig at du oppdager pipebrannen og får evakuert de som befinner seg i boligen for å ivareta helsen og redde liv. Derfor er det livsviktig med røykvarslere, forteller sikkerhetseksperten.

Verisures røykvarslere er både optiske og seriekoblede. Optiske røykvarslere anbefales av Norsk brannvernforening. Seriekoblede røykvarslere innebærer at brannalarmen går i hele boligen samtidig.

– Våre røykvarslere varsler dessuten med både sirene og stemme, noe som øker sjansen for at hele familien skal våkne dersom alarmen går mens man sover, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Med røykvarslere som er overvåket døgnet rundt av en alarmstasjon, kan du være trygg på at branntilløpet oppdages raskt.

– Ved utløst alarm vil vår alarmstasjon umiddelbart kontakte de som er i boligen og tilkalle vekter og varsle nødetatene ved behov, slik at du kan føle deg helt, helt sikker, sier Hovde Omdal.

Hvis du betaler feieavgift til kommunen der du bor, har du krav på at pipen din feies etter behov.

– Dersom du opplever en pipebrann, er det viktig at du kontakter brannvesenet også i etterkant. De skal kontrollere at alt er i orden og at du trygt kan fyre i peisen eller ovnen igjen, avslutter sikkerhetseksperten.

Kilder: Hus & Bolig, Asker og Bærum brannvesenSikkerhverdag.no, DSB

KATEGORIER