brann
kundehistorier

– Uten alarmen hadde huset brent ned

Av
Glenn Støldal
Daniel ved oljekaminen som brant

Da det begynte å brenne i oljekaminen i det tomme tømmerhuset, gikk brannalarmen og brannmannskapene var raskt på stedet. – Uten alarmen og den kjappe aksjoneringen hadde huset sannsynligvis brent ned, sier eier Daniel Augdahl.

Kameradetektor oppdaget brann i oljekamin

Det var en vanlig torsdagsmorgen i midten av april, og Daniel Augdahl (33) gjorde seg klar til å dra på jobb mens datteren og hans høygravide kone lå og sov i leiligheten på Trara i Fredrikstad. Plutselig ringte Verisures alarmstasjon og fortalte at det brenner i huset deres i Lisleby. Via kameradetektorens live-bilder observerte alarmoperatøren at det var en «en ovn med flammer i 2. etasje med en del røykutvikling som kan komme ut av kontroll».

– Jeg var raskt ute med å fortelle at ingen bor i huset, så de måtte sende brannvesenet med en gang. Jeg fikk til svar at de allerede var på vei, og det var veldig betryggende å høre. Du kan trygt si at jeg kjente hjertet hamre litt ekstra hardt da, sier Daniel.

 

Brannvesen sjekker oljekamin

Flammer fra oljekamin

Daniel forsto at det var alvor, og kastet seg inn i bilen for å komme raskest mulig til huset – et gammelt tømmerhus fra 1890-tallet som de nettopp hadde kjøpt for å pusse opp. På veien møtte han to brannbiler i full utrykning på vei i samme retning som han.

– Det var mange tanker som raste gjennom hodet mitt på veien, og jeg var spent hva som kom til å møte meg. Da jeg ankom huset, var røykdykkerbilen allerede fremme, og jeg fikk åpnet for røykdykkerne før de rakk å knuse døren eller et vindu, forteller han.

Da røykdykkerne gikk inn, sto alarmen fortsatt og ulte, og i 2. etasje ble de møtt av mye røyk og en vond lukt. Da fikk de også bekreftet at det var oljekaminen som var årsaken til at røykvarslerne hadde reagert og alarmen gått. Samtidig så de at flammene sto en halvmeter over oljekaminen.

– Brannmannskapene forholdt seg rolige og profesjonelle, og skrudde av oljetilførselen til kaminen slik at flammene slukket etter 10-15 minutter, sier Daniel.

Han hadde ikke sett for seg at stål kunne brenne på den måten.

– Enten har kaminen fått for mye luft eller for mye olje, så har dette kommet ut av kontroll og kaminen tatt fyr helt uten forvarsel, forklarer Daniel.

Daniel i det alarmsikrede huset

Imponert over responstiden

Daniel har Verisure-alarm i leiligheten der de bor, og det hører med til historien at det var kona som insisterte på at det også var lurt å installere alarm i det nye huset da de overtok. Først og fremst fordi de hadde flyttet over en del eiendeler og risikoen for innbrudd.

– Den beslutningen er jeg glad for at vi tok, for uten alarm som er tilkoblet en alarmstasjon hadde ikke brannvesenet vært på plass så raskt og slukket brannen i en så tidlig fase. Da hadde det gamle tømmerhuset tatt fyr og ingen hadde merket noe på en stund, og huset sannsynligvis ikke vært mulig å redde, sier Daniel.

Han legger til at han er veldig imponert over respons- og aksjoneringstiden.

– Det at jeg fikk telefon fra alarmstasjonen klokken 07.18, og klokken 07.36 sto jeg sammen med brannvesenet ved siden av oljekaminen, er egentlig helt utrolig, sier han.

Heldigvis ble det kun sot- og røykskader i 2. etasje, og alle flater og alle eiendeler som sto i etasjen måtte vaskes eller renses. Utover det ble det ingen materielle skader.

Alarmsikret hus

Fornøyd med oppfølgingen

Daniel synes det er betryggende å «ha en alarmstasjon i ryggen» for å beskytte seg selv og familien mot brann, innbrudd og andre nødsituasjoner. Han understreker også hvor fornøyd han er med oppfølgingen fra Verisure etter hendelsen.

– Alt fra vekteren som var på stedet like etter hendelsen for å ivareta meg som kunde, til vaktleder på alarmstasjonen som ringte noen timer etter og spurte hvordan det gikk. Det er fint å vite at vi har med oss Verisure på laget hele veien, avslutter han. 

 

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER