innbrudd
kundehistorier

Trengte ikke alarm - før tyvene sto i stua

Av
Verisure Norge
Familien Brandt opplevde innbrudd mens de var hjemme

Det tenkte Marte helt til hun opplevde innbrudd i hjemmet sitt mens barna sov i rommet ved siden av. Dagen etter bestilte hun alarm hos Verisure.

Frida slår av alarmen med en brikke

Foto: VG Partnerstudio

– Lotte går ofte i søvne, og vi hadde nettopp begynt med et nytt regime hvor vi skulle se om hun klarte å finne tilbake til sengen selv. Derfor ble jeg bare liggende en stund og vente. Men lydene ga seg ikke, og da hun ikke kom gikk jeg ut av soverommet og sa høyt: «Lotte, mamma kommer!» Det har antakelig skremt tyvene.

I august er det ett år siden familien på fire kom hjem fra ferie og hadde plassert diverse vesker og håndbagasje med iPader, lommebøker, PC’er, hele familiens pass og dyre solbriller på spisebordet i stuen før de la seg. I løpet av natten våknet Marte av lyder i huset, men hun tenkte at det var yngstedatteren, Lotte (4), som gikk i søvne.

– Jeg har alltid tenkt at området vi bor i er trygt og at vi aldri kom til å oppleve innbrudd. Det er tett mellom husene i et stille område et stykke unna sentrum. Men der tok jeg feil, forteller Marte Lehne Brandt fra kjøkkenet i eneboligen sin med utleiedel på Berg i Oslo.

Trygge barn leker i tipitelt
ÅPNE MED BARNA: Marte og Espen har snakket mye med jentene om tyvene som stjal fra dem, og døtrene har slått seg til ro med at de var som tyvene i Kardemomme by - pengelens, men snille. Foto: VG Partnerstudio

Dialog med tyv eller boligeier

Verisures alarmteknologi gjør at de kan ha en dialog med boligeier eller eventuelt den som bryter seg inn noen sekunder etter at alarmen har gått.

– Vi er den eneste alarmleverandøren i markedet som kan snakke inn i boligen og potensielt skremme vekk en tyv ved å si at vekter og politi er på vei. Det gir oss også mulighet til å avdekke falsk alarm tidlig, både når det gjelder innbrudd og brann.

Dagfinn Thorkildsen sier at de som gjør innbrudd er ute etter penger eller lettomsettelige gjenstander. De bryr seg ikke om folk er hjemme eller ei, og de bryter seg inn både på dagtid og på nattestid.

– Vi ønsker at våre kunder skal bruke alarmen døgnet rundt. Ved å gjøre dette har folk full kontroll, spesielt de som bor i en stor bolig. Hvis noen ønsker alarm hos oss kommer vi hjem til dem på en sikkerhetssjekk, slik at vi er sikre på at ikke noe glemmes. Hvis kunden ønsker det kan vi sette opp alarmen i løpet av en dag eller to, noe som kan være aktuelt der det for eksempel nettopp har vært gjort innbrudd og boligeier føler seg utrygg i sitt eget hjem, sier han.

Marte viser vinduet der innbruddet startet
TYVENE KOM INN GJENNOM VINDUET: Her viser Marte hvor tyvene kom seg inn, vinduet sto åpent med sikkerhetslås. Foto: VG Partnerstudio

 

Sikkerhetslås hjalp ikke

På grunn av varmen hadde paret valgt å la vinduet ved spisebordet stå på gløtt, men med sikkerhetslås. Det er mer enn to meter fra vinduet og ned til bakken, så de tenkte ikke en gang over at tyver ville komme inn den veien.

Marte registrerte ikke at vinduet sto åpent den natten, hun var mer opptatt av at alt var bra med Lotte, før hun gikk og la seg igjen. Dagen etter registrerer ekteparet at flere ting er borte, og skjønner at de har hatt innbrudd. Det er mer enn to meter fra vinduet og ned til bakken, så de tenkte ikke en gang over at tyver ville komme inn den veien. De ringte polititet, som kom veldig raskt og tok innbruddet svært seriøst, spesielt siden de hadde tatt passene våre.

– Det som var det verste med opplevelsen å bli fratatt tryggheten i sitt eget hjem. Og jeg synes fremdeles det er guffent å tenke på at soverommet til barna ligger nærmest spisestuen. Lurer på hva som kunne ha skjedd om Lotte hadde gått ut mens de var der!

Bolig med boligalarm
ENEBOLIG MED UTLEIEDEL: Utleiedelen ikke er inkludert i alarmavtalen, men når paret tar i bruk hele huset kan de enkelt inkludere utleiedelen i avtalen. Foto: VG Partnerstudio

 

Hvert eneste år utsettes tusenvis av norske boliger for innbrudd. Det å komme hjem fra ferien eller jobbreisen og oppdage at uvedkommende har endevendt og rundstjålet huset ditt, er veldig kjedelig.

En bolig der folk regelmessig er til stede, er ikke så lukrativt for tyvene å bryte seg inn i. Derfor er det viktig å være oppmerksom på triksene innbruddstyvene benytter for å plukke ut hvilke hus de skal prøve seg på.

– Innbruddstyvene blir stadig mer oppfinnsomme og utspekulerte i sine metoder, og det er ikke alltid like lett å oppdage disse metodene, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Et kjent triks for å finne ut om noen er hjemme eller ikke, er å plassere en eller annen gjenstand utenfor boligen – og så følge med på om den blir liggende eller flyttet.

– Finner du en mynt på trappen, en papirbit i dørsprekken eller en teipbit på dørhåndtaket, er det altså all grunn til å fjerne disse gjenstandene og være ekstra på vakt. Kontakt gjerne politiet og meld fra dersom du opplever noen av disse triksene, sier sikkerhetseksperten.

Sommer er høysesong

– Innbrudd går ofte i bølger, og det vi ser er at det tar seg opp om sommeren og i ferietider. Tradisjonelt har det vært narkomane som utfører den type kriminalitet, men det er ikke lenger like lett å omsette det de stjeler. Så det er ofte tyveribander som kommer utenlands fra som er det største problemet, sier Thorkildsen.

Siden mannen jobber turnus, er hun mye alene med barna, og det føltes ukomfortabelt å ikke ha alarm. Det ble en enkel sak å finne ut hvilket alarmselskap de skulle velge dagen etter innbruddet.

– Begge familiene våre bruker Verisure og anbefalte dem på det sterkeste. Verisure kom med en gang og gikk igjennom boligen sammen med oss for å gi oss den sikkerheten vi trengte. I dag har vi skallsikring, som betyr at jeg kan sette på alarmen når jeg er alene hjemme med barna. Vi kan bevege oss fritt rundt i huset, men alarmen går bare om noen prøver å komme seg inn, sier hun.

Glade og trygge barn på trampoline foran innbruddssikret bolig
SESONG FOR TYVERI: Tyvene bryr seg ikke om folk er hjemme eller ei, og de bryter seg inn både på dagtid og på nattestid. Foto: Eik Robert S.

 

Alarm gir trygghet

Sikkerhetseksperten ser at folk har blitt mer og mer opptatt av totalsikring, hvor de beskytter seg både mot innbrudd og brann.

– Vi tilbyr en såkalt snakkende brannalarm, som viser seg å være mer effektiv fordi folk får mindre panikk. Ved brannalarm har vi som ved innbrudd mulighet til å se hvor i huset brannalarmen har gått og snakke inn i boligen og veilede boligeierne. Vi ser på kundebarometerne år etter år at kundene våre er veldig fornøyd med oss, for her ligger vi på toppen i vår bransje, sier han.

– Vi har en katt, som kan gå inn og ut uten at alarmen utløses. Når vi ikke er hjemme har vi full alarm på i tillegg til skallsikring, men det går fint med katten, sier Marte.

Om alarmen går, så kommer det en vekter og politiet blir også varslet. Det gir en trygghet.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER