brann
sikkerhetstips

Derfor burde du vaske kjøkkenviften din

Av
Verisure Norge
Kjøkkenvifte i vaskemaskin

Tar det fyr på komfyren kan det bli betraktelig verre dersom kjøkkenviften er full av fett og smuss. Derfor er det viktig å holde kjøkkenviften og området rundt komfyren rent.

komfyr i nedbrent kjøkken
Bilde: Oslo Brann- og redningsetat

Nesten halvparten av alle boligbranner starter på komfyren, i følge tall fra DSB. Det kan skyldes alt fra tørrkok til feil i elektriske apparater, eller at noe brennbart velter over en påslått komfyr.

Skulle man først være så uheldig at det begynner å ta fyr på komfyren, er det noen forebyggende tiltak man kan gjøre for å hinder at det sprer seg ut av kontroll.

De fleste har en kjøkkenvifte like over komfyren som suger opp matos, fett og røyk. Når man driver med matlaging bruker man gjerne oljer og fett som enten spruter eller fordamper og suges inn i kjøkkenviften.

Vask minst én gang i kvartalet

Etter en stund kan det bygge seg opp et fettlag på filtrene til kjøkkenviften, som både gjør at viften fungerer dårligere, men ikke minst skaper en ordentlig brannfare.

Skulle det begynne å brenne i noe på komfyren er faren at flammene tar tak i fettet på kjøkkenviften, som kan føre til full overtenning på kjøkkenet og i luftekanalen.

Derfor burde du med jevne mellomrom sørge for at du vakser kjøkkenviften din. En fin tommelfingerregel er å gjøre det minst én gang i kvartalet, men det er bare fint å gjøre det oftere. Her får du noen tips om hvordan du kan gjøre det:

Se videoen eller les videre for å finne ut hvordan du vasker kjøkkenviften din

Sånn vasker du kjøkkenviften din:

1. Forberedelser:

Fjern filtrene fra viften. De fleste kjøkkenvifter har metall- eller kullfiltre som lett kan tas ut.

2. Rengjør filtrene:

Dersom filtrene er laget av metall, kan de ofte vaskes i oppvaskmaskinen. Sjekk brukerveiledningen for å være sikker.

For håndvask, legg filtrene i varmt såpevann. Bruk et mildt oppvaskmiddel.

La filtrene ligge i bløt i noen minutter, og skrubb dem deretter forsiktig med en myk børste eller svamp for å fjerne fastsittende fett og smuss.

Skyll grundig i rent vann og la dem tørke helt før du setter dem tilbake.

3. Vask over viftehuset:

Bruk en mikrofiberklut eller svamp dyppet i en blanding av varmt vann og oppvaskmiddel for å forsiktig rengjøre utsiden og innsiden av viftehuset.

Tørk over med en fuktig klut for å fjerne såperester.

4. Tørking og montering:

Etter rengjøring, sørg for at alle deler er helt tørre før du setter dem sammen igjen.

Monter filtrene tilbake på plass i viften.

Og vipps, så er ikke lenger kjøkkenviften din den brannfaren den var. Med rent filter og viftehus skal det mye mer til for at brannen sprer seg enn hvis det fortsatt var fullt av fett og smuss. En utrolig enkel handling som kan være ekstremt verdifull dersom man er så uheldig at det begynner å brenne på komfyren.

Skaff deg komfyrvakt og røykvarsler

Verisure røykvarsler oppdager røyk

Å ha en ren kjøkkenviften er veldig hjelpsomt dersom det BEGYNNER å brenne, men det er selvsagt også en del ting man kan gjøre for å forebygge at det i det hele tatt tar fyr. For eksempel er det smart å installere en komfyrvakt, og røykvarslere.

Skulle det begynne å brenne i eller på komfyren din, er risikoen stor for at brannen utvikler mye farlig røyk. I verste fall kan den være så skadelig at man får pusteproblemer og kan omkomme.

Hvis du har røykvarslere som alltid er aktive og døgnovervåket av en alarmstasjon, kan du være trygg på at en komfyrbrann med røykutvikling oppdages raskt.

Med boligalarm fra Verisure har du røykvarslere som er optiske, trådløse og seriekoblede, og som varsler effektivt med både sirene og stemme i hele boligen.

Det kan komme godt med den dagen man glemmer at man satte pizzaen i ovnen.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER