Verisure logo
 
brann
kundehistorier

Full utrykning da varmekablene tok fyr

Av
Verisure Norge
Inger og Gunnars erfaring med brannalarm etter brann i varmeklabler

Da det begynte å brenne i varmekablene og røyk vellet opp fra kjelleren hos Inger og Gunnar på Mysen, tok det ikke lang tid før brannvesenet var på plass. – Jeg tør ikke tenke på hva vi skulle gjort uten brannalarmen, sier Inger.

Brent gulv etter brann i varmekabler

Det var torsdag kveld, og ekteparet Inger og Gunnar Slang satt i sofakroken i den romslige eneboligen på Mysen og spiste sen middag. Plutselig så Inger mørk grå røyk som vellet opp av trappehuset fra kjelleren. Omtrent i samme øyeblikk gikk brannalarmen og huset ble fylt med en kraftig sirenelyd.

- Vi ble jo litt satt ut da vi så all røyken, men mannen min handlet raskt og løp ned trappen for å undersøke nærmere. Der så han at røyken kom fra gulvet på soverommet i kjelleretasjen, og han så også flammer i sprekken langs gulvlisten og oppover i panelet på veggen, forteller Inger Slang.

 

Slukket selv med vann

Gunnar fikk tak i et tannkrus fra badet, fylte det med vann fra springen og kastet vannet på flammene. Etter 7-8 fulle krus var de synlige flammene slukket.

- I mellomtiden hadde jeg snakket med en fra Verisure på telefonen flere ganger. Han var veldig rolig og behersket, og fortalte hva som skjedde og hva vi skulle gjøre. Dessuten hadde han meldt fra til brannvesenet, sier Inger.

Det bidro til at de følte seg trygge midt oppi en krevende situasjon.

- Anbefalingen fra Verisure var selvsagt at vi skulle komme oss raskt ut, men Gunnar handlet bare intuitivt da han ville slukke brannen selv. Vi følte jo at vi hadde noenlunde kontroll på situasjonen, selv om det var litt vanskelig å puste i all røyken.

Gunnars raske reaksjon kan vise seg å ha reddet huset.

- Brannmannskapene mente at dersom brannen hadde fått utviklet seg i bare to minutter til, hadde det begynt å brenne i hele veggen. Heldigvis var vi hjemme slik at vi fikk stoppet brannen raskt, sier Inger.

Varmekablene tok fyr

Allerede da Inger kjente lukten av røyk fra kjelleren, ante hun hva som hadde skjedd. Derfor slo Gunnar av gulvvarmen i kjelleren umiddelbart da han kom ned.

- De siste ukene før brannene hadde vi kjent en litt søtlig plastikklukt når vi skrudde på varmekablene i gulvet i kjelleren, men vi fant ikke helt ut av årsaken. For sikkerhets skyld valgte vi likevel å skru av gulvvarmen, forklarer Inger.

Den dagen brannen oppsto, var det kaldt ute. Derfor skrudde Inger på gulvvarmen igjen. Bare 35 minutter etterpå tok det fyr.

- Det viste seg at en av varmekablene under gulvet på soverommet i kjelleren hadde fått et brudd, og som følge av kraftig varme var konsekvensene både røykutvikling og flammer, forteller hun.

Brent gulvplate etter brann i varmekabler

Fikk rask hjelp

Det tok bare 10-12 minutter før brannvesenet ankom boligen. De hadde allerede fått beskjed om at Gunnar hadde klart å slukke flammene.

- Dermed hadde ikke brannmannskapene med seg brannslange da de ankom, men begynte heller å rive av panelet og skjære opp gulvet for å få bedre oversikt over situasjonen, forteller Inger.

Selv om både Inger og Gunnar opptrådte rolig under selve brannen, er det ikke fritt for at tankene kom i etterkant.

- Når du opplever at det brenner i huset ditt, gjør det jo noe med deg. Generelt har jeg nok blitt flinkere med brannsikkerhet, og setter for eksempel ikke på vaskemaskinen når jeg er ute, sier Inger.

Brannmannskapet uttrykte at ekteparet hadde vært ganske heldige tross alt.

- Vi er veldig glade for at vi hadde alarm. Den gjorde jobben med å varsle, og det er veldig betryggende. Jeg tør ikke tenke på hva vi skulle gjort uten den, avslutter Inger.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER