Verisure logo
 
sikkerhetstips

Reduser brannfaren i vinterkulden

Av
Verisure Norge
Hus sikret med alarm vinter

I vinterkulden øker risikoen for boligbrann, blant annet som følge av utstrakt vedfyring og høyere belastning på elektriske anlegg. Her er ti tips til hvordan du reduserer brannfaren i vinterkulden.

Kaffe foran peisen

Den offisielle brannstatistikken (BRIS) fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det i Norge i 2017 var totalt 3339 «boligbranner og brannhindrende tiltak i/på komfyr i bolig»*. Både desember og januar er inne på topp tre-listen over måneder med flest tilfeller av boligbranner i Norge i fjor.

- Når vinterkulden har satt seg i Norge, er folk mer innendørs og behovet for oppvarming i både hytter og boliger øker. I de kaldeste månedene medfører dette utstrakt vedfyring. Dessuten blir det høyere belastning på elektriske anlegg som følge av økt bruk av panelovner og oljeovner. Alt dette bidrar til å øke risikoen for boligbrann, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Les også: Slik sikrer du deg mot julens brannfeller

Unngå pipebrann

Hvert år rykker brannvesenet ut til omtrent 1100 pipebranner, og konsekvensene av en slik brann kan bli fatale. Sikkerhetseksperten understreker viktigheten av å fyre trygt og riktig for å unngå pipebrann.

- Bruk tørr og ren ved når du fyrer opp i peisen eller ovnen, og ikke fyr når du ikke er hjemme. Det er mine beste råd for å redusere risikoen for pipebrann, sier Hovde Omdal.

Han presiserer også at det er svært viktig å følge med på det elektriske anlegget når panelovner og oljeovner går på høygir.

- Sjekk sikringsskapet med jevne mellomrom, og vær oppmerksom på svidd lukt og varme sikringer. Oppdager man uregelmessigheter, bør man umiddelbart kontakte en autorisert elektriker, sier sikkerhetseksperten.

bøker foran peis

Ti tips til hvordan du reduserer brannfaren i vinterkulden:

1. Bruk tørr og ren ved når du fyrer opp i peisen eller ovnen.

2. Ikke fyr i peisen eller ovnen når du ikke er hjemme.

3. Unngå å fylle peisen eller ovnen for full med ved, og sørg for god utlufting.

4. Sjekk at skorsteiner og ildsteder er i god stand, og sørg for jevnlig kontroll av fagfolk.

5. Pass på at panelovner og flyttbare oljeovner ikke er tildekket.

6. Bruk et tidsur eller en smartkontakt til å stille inn når panelovner og oljeovner skal skru seg av og på, for eksempel når du går på jobb og når du sover.

7. Ikke bruk skjøteledninger til elektriske varmekilder som panelovner og vifteovner med høy wattstyrke.

8. Vær oppmerksom på brannfaren ved overbelastning av det elektriske anlegget. Sjekk sikringsskapet jevnlig for svidd lukt og varme sikringer.

9. Når det er kaldt ute, er vi mer inne. Dette medfører også at vi lager mer mat hjemme. Merk at komfyren står for nesten halvparten av alle boligbranner i Norge. Vær til stede og årvåken når du lager mat, og installer komfyrvakt.

10. Skaff deg alarm! Med en boligalarm som er koblet til en alarmstasjon, kan du være trygg på at du har en profesjonelt overvåket bolig som varsler umiddelbart om brann (og innbrudd) og sørger for rask hjelp fra både vekter og nødetater.

 

* Branner og branntilløp som har blitt slukket av brann- og redningsvesenet før brannen har spredt seg til utenfor selve komfyren (DSB).

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER