brann
kundehistorier

Kom seg ut i tide da brannalarmen gikk

Av
Glenn Støldal
Cathrine Baråker foran alarmsikret bolig

Et glovarmt downlight førte til ulmebrann i puter og tepper oppå et skap på soverommet til Cathrine og mannen. Brannalarmen fra Verisure gikk, og hele familien kom seg ut i tide.

Brent merke i taket etter at downlight tok fyr

I Barkåker i Tønsberg kommune bor Cathrine Skjeggerød (45) med mannen Thomas og barna Norah (14) og Patrick (11). De trives godt i landlige omgivelser med stort hus og god tumleplass på tomten til både barna og kjæledyrene.

Det var starten av fellesferien, og Cathrine og Thomas hadde brukt den lyse sommerkvelden til å gå tur med hundene. Like før de skulle legge seg, oppdaget de at den ene hunden var full av flått, så de skrudde downlightene på soverommet på full styrke for å finne all flåtten.

– Etter å ha fjernet flåtten, skrudde vi av lyset og gikk på badet. Da vi kom tilbake, luktet det rart på soverommet – litt som lukten av bråtebrann. Vi tenkte at det bare var naboen som brant noe og gikk å la oss, forteller Cathrine.

Klokken var like over midnatt, men Cathrine var ikke trøtt og lekte litt med hundene. Plutselig merket hun at røyklukten ble enda sterkere og det begynte å svi i øynene. 

– Jeg åpnet balkongdøren på soverommet og speidet etter flammer eller røyk hos naboen, men så ingenting. Jeg gikk for å legge meg, men kjente at det svei forferdelig i øynene. Plutselig gikk brannalarmen fra Verisure, og vi skjønte at det var hos oss det brant. Da ble jeg litt redd, sier hun.
 

Cathrine på brannsted

Ulmebrann på soverommet

Cathrine og Thomas kom seg raskt ut av sengen, og Verisures alarmstasjon var på tråden umiddelbart gjennom tale- og lytteenheten Verisure Voice som står på veggen mellom etasjene. Sirenen hørtes godt i hele huset, og datteren Norah kom løpende i halvsøvne med brannslukkingsapparatet.

– Røyken lagde et grått slør foran vinduene på soverommet og det luktet surt og svidd, men vi var fortsatt ikke sikre på hvor det kom fra. Alarmoperatøren fra Verisure ba oss om å evakuere, og fortalte at vekter var på vei og at nødetatene allerede var varslet. Det føltes veldig trygt og beroligende i en stressende situasjon, sier Cathrine.

Hele flokken med både tobeinte og firbeinte kom seg raskt ut, men Thomas sto i bar overkropp og var kald, og gikk inn i huset igjen for å raske med seg en t-skjorte.

– Alle vet jo at det ikke er lurt å gå inn i et hus der brannalarmen har gått. Uansett, da han kom inn i huset igjen så han at det veltet røyk ut fra soverommet, sier Cathrine.

Det viste seg at noen puter og tepper oppå et garderobeskap hadde ligget for nær et glovarm downlight og startet en ulmebrann med tilhørende røykutvikling.

– Thomas tok putene og teppene ned fra skapet. Da kom det mer oksygen til ulmebrannen og plutselig slo flammene opp. Han pakket alt sammen og bar det med seg ut. Der slukket han flammene i utedusjen, forklarer Cathrine.

 

 

Følte seg godt ivaretatt

Bare noen minutter senere ble parkeringsplassen fylt av blålys og utrykningskjøretøy, og både brannvesenet, politiet, ambulanse og vekter ankom nabolaget. 

– Røykdykkere gikk inn i huset for å undersøke brannstedet nærmere, og de tok seg god tid. Vi fikk også en helsesjekk av ambulansepersonellet, og heldigvis hadde vi ikke fått i oss mye røyk. Hendelsen ble tatt veldig på alvor, og vi følte oss skikkelig godt ivaretatt, sier Cathrine.

Det eneste som vitner om dramatikken som utspant seg på soverommet den sommernatten i juli, er et svidd downlight og litt sot og svimerker i taket. Røyklukten forsvant i løpet av noen dager med heftig utlufting.

 

Familien Baråker er fornøyde med Verisure boligalarm

Sover trygt med Verisure-alarm

Cathrine er veldig fornøyd med alarmsystemet fra Verisure.

– Uten alarmen kunne konsekvensene blitt noe helt annet. Jeg kunne ha sovnet og ulmebrannen utviklet seg videre, og brannen kunne raskt spredt seg til loftet. Da kunne det gått fryktelig galt, så jeg er veldig glad for at vi har alarmen, sier Cathrine.

Hun sier at det viktigste med Verisure-alarmen er at røykvarslerne er sensitive, at de sier hvor det brenner og at de er seriekoblet. 

Facebook post fra familien Baråker

– Hvis røykvarsleren oppdager røyk i et rom, går røykvarslerne i alle rom. Dessuten er det trygt å vite at alarmen er koblet til en alarmstasjon, som alltid passer på oss og huset vårt. Verisure kontakter også nødetatene, slik at jeg kan fokusere på å få familien ut i sikkerhet, sier Cathrine.

– Vi vet at brannalarmen fra Verisure fungerer, og det gjør at vi kan sove trygt om natten.

Samme kveld som brannhendelsen publiserte Cathrine et innlegg på sin egen Facebook-side, der hun blant annet skrev: «All ære til brannalarmen til Verisure som reddet oss i natt».

 

KATEGORIER