brann
kundehistorier

Gjenglemt klut i stekeovn tok fyr

Av
Glenn Støldal
Felix foran oven hvor det brant

En gjenglemt klut i stekeovnen tok fyr og røykla kjøkkenet da Felix (10) skulle steke pizza. Brannalarmen gikk, og i løpet av noen minutter var alle nødetatene på plass.

Brent klut og svimerker på veranda

Det var en solrik onsdag i sommerferien, og Sune Alexandersen Narud (46), kona Natalie og de to døtrene dro for å spise pizza på en lokal fortausrestaurant i Asker. Sønnen Felix (10) ville heller spise frossenpizza hjemme og spille PC-spill sammen med kameraten Julian.

Felix slo på stekeovnen og skrudde den til 225 grader, så gikk han ned på rommet for å spille videre med Julian. 

– Etter omtrent 20 minutter gikk jeg opp for å sette inn pizzaen, men halvveis opp i trappen til kjøkkenet kjente jeg at det luktet litt svidd. Da jeg åpnet døren til stekeovnen, kom det en stor røyksky ut og jeg så at det var noe som brant inni ovnen, forteller Felix.

Det var en gjenglemt klut inni ovnen som hadde tatt fyr. Felix tok tak i en grytevott for å beskytte hendene og bar den brennende kluten ut av kjøkkenet og kastet den ut på terrassen. Kameraten Julian var kjapt på plass med vann som han helte på kluten og slukket flammene. 

Det var mye røyk i huset, og brannalarmen hadde allerede gått. Via tale- og lytteenheten Verisure Voice fikk operatøren på Verisures alarmstasjon snakket direkte med Felix og gitt han nyttig informasjon. 

– Jeg fortalte hva som hadde skjedd, og hun spurte om det gikk bra med oss. Hun sa også at vi skulle komme oss ut på grunn av røyken, og forklarte at brannvesenet var på vei. Det synes jeg var veldig trygt, sier Felix.

 

 

Sune og Felix på kjøkkenet

Alle nødetater på stedet

I samme øyeblikk som brannalarmen gikk i boligen, begynte det å tikke inn varsler på mobiltelefonen til pappa Sune mens han satt på restauranten; først røykvarsleren på kjøkkenet, så røykvarsleren i stuen og så røykvarslerne på tre av soverommene. Han forsto raskt at det var alvor.

– Verisure var kjapt på tråden for å fortelle at de hadde snakket med noen unge gutter i boligen, og at trippelvarsling* var iverksatt. Mens jeg snakket i telefonen hørte jeg sirenene til nødetatene og skjønte at de var like i nærheten, forteller Sune.

Kona Natalie fikk tak i en taxi, og da hun ankom huset var både brannvesen, politi, ambulanse, vekter og lokalavisen Budstikka på plass utenfor.

– Brannvesenet var der med flere biler, og de kontrollerte at alt var i orden og satte inn en stor vifte for å få ut all røyken. Jeg var litt bekymret for at Felix og Julian hadde fått i seg mye røyk, men begge ble sjekket av ambulanse og var heldigvis i god form, sier Sune.

Han er full av lovord om brannalarmen fra Verisure og aksjoneringen. 

– Det at alarmen reagerte så raskt, at hendelsen ble tatt på alvor av både Verisure og nødetatene og at det var en voksenstemme som snakket med Felix inni huset, bidro til at han følte seg trygg og kunne handle slik han gjorde. Uten Verisure-alarmen og varslingen til alarmstasjonen hadde Felix og kameraten kanskje sittet igjen med en følelse av frykt og usikkerhet, i tillegg til at boligen garantert hadde fått røykskader, sier Sune.

Han legger til at han på eget initiativ ringte tilbake til alarmstasjonen for å rose alarmoperatøren han hadde snakket med.

 

Brannvesen lufter ut huset

Sjekker alltid ovnen

I etterkant av hendelsen fikk Felix og kameraten skryt av utrykningsleder Kristen Torp i brannvesenet for sin resolutte handling. 

– De har gjort en kjempejobb og fått ut den kluten. Vi har ikke gjort så mye her, bare luftet ut, sa han til Budstikka.

Heldigvis har ikke hendelsen skremt Felix fra å bruke stekeovnen, og han var egentlig mest opptatt av å fortsette spillingen med kameraten. Etter at brannvesenet hadde luftet og konstatert at det ikke var noen materielle skader, bortsett fra svimerker på terrassen, gjorde guttene et nytt forsøk på å steke pizza i ovnen. Uten klut denne gangen.

– Det er i hvert fall én ting jeg har lært. Jeg sjekker alltid om det er noe i ovnen før jeg skrur den på, avslutter Felix.  

* Trippelvarsling: At alle nødetater varsles; brannvesen, politi og ambulanse.

 

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER