brann
kundehistorier

Reddet huset og familien fra komfyrbrann

Av
Glenn Støldal
Svein på kjøkken etter komfyrbrann i Larvik

Da matoljen i wokpannen til Svein tok fyr, ble kjøkkenet fylt med flammer og sort røyk på et blunk. Takket være brannalarmen fra Verisure fikk han slukket flammene raskt og evakuert familien i tide.

Brent komfyr

Svein Bruun Ruden (48) og familien hadde hatt en travel lørdag og kom sent hjem til eneboligen i Larvik. Svein satte straks i gang med å lage middag, slik at barna skulle få i seg noe mat før leggetid. På menyen sto kylling, salat og pitabrød. Svein helte matolje i wokpannen og skrudde på kokeplaten, men fant ut at pitabrødene lå i fryseboksen i kjelleren.

– Jeg løp ned i kjelleren for å hente pitabrødene, og det tok ikke lang tid før jeg hørte brannalarmen fra Verisure. Jeg forsto raskt at årsaken var wokpannen med matolje som sto på kokeplaten. Da ble jeg skikkelig stresset og skjønte at jeg måtte forte meg, forteller han.

Da Svein kom opp trappen fra kjelleren, ble han møtte av en vegg av sort røyk. Det var rett og slett mørkt i stuen og han så nesten ingenting.

– Jeg kunne skimte litt sånn peiskoslys på kjøkkenet, og slik skal det jo ikke være. Da skjønte jeg at det var flammer jeg så, sier Svein.

Utbrent vifte etter komfyrbrann

Måtte evakuere hele familien

Matoljen i wokpannen hadde tatt fyr og flammene slo opp mot kjøkkenventilatoren og nesten opp i taket. Svein reagerte resolutt og slo av varmen på kokeplaten og tok vekk wokpannen for å hindre flammene i å utvikle seg. Brannteppet som lå i øverste hylle i kjøkkenskapet fikk han aldri tak i.

– Jeg fikk dempet flammene i wokpannen ganske raskt, og brukte et vått håndkle til å slukke flammene i ventilatoren. Etter det var min eneste tanke å få evakuert barna, forteller han.

Svein løp ned i kjelleren for å hente de to eldste barna. På vei opp måtte de bøye seg ned for å unngå å puste inn røyken som hadde lagt seg i stuen. 

Via tale- og lytteenheten Verisure Voice i kjelleren snakket han direkte med en alarmoperatør på Verisures alarmstasjon. Operatøren hadde sett den tette røyken på bildene fra kameradetektoren, og allerede varslet brannvesenet og tilkalt vekter. Svein hostet mens han bekreftet at det var mye røyk i boligen. Da fikk han beskjed om å komme seg ut umiddelbart.

– De to yngste barna ventet i gangen da vi kom opp fra kjelleren, og det tok ikke lang tid før hele familien på seks sto ute på terrassen, sier han.

Alle nødetater på stedet

Brannvesenet var raskt på plass med to brannbiler, og like etter kom både ambulanse og politi. Brannmannskapene stormet inn i boligen med røykdykkerutstyr og vannslanger. De undersøkte kjøkkenet og ventilatoren for å være sikre på at alle flammene var slokket, og de startet med omfattende utlufting for å bli kvitt den sorte røyken som hadde lagt seg i boligen.

– Det var både betryggende og litt skremmende at det kom så mange fra nødetatene. Først da gaten vår var fylt med utrykningskjøretøy og vi ikke lenger fikk komme inn i huset, skjønte barna at dette var alvor. Da kom også følelsene, sier Svein.

Svein utenfor bolig etter komfyrbrann

Veldig fornøyd med alarmsystemet

Svein er full av lovord om alarmsystemet til Verisure, og han er sikker på at utfallet hadde vært mye verre uten alarmen.

– Jeg var borte i maksimalt ett og et halvt minutt. Det er skremmende å se hvor fort det gikk, og det viser hvor avgjørende det er å ha et alarmsystem som reagerer raskt og presist med både sirene og stemme. Hadde jeg ikke fått stoppet flammene så raskt, ville kjøkkenet garantert brent ned og kanskje hele huset også – og hvem vet om vi hadde rukket å komme oss ut, sier Svein.

 

Verisure Voice på vegg

Han er spesielt fornøyd med tale- og lytteenheten Verisure Voice, som gjør at alarmstasjonen kan snakke direkte med personer inni boligen uten å måtte bruke telefon.

– Midt i all dramatikken hadde jeg direktedialog med operatøren på alarmstasjonen. Det ga meg en ekstra trygghet i en stressende situasjon. Det er trygt å vite at Verisure er raskt ute, at de har kontroll og at de varsler nødetatene slik at vi får nødvendig hjelp så raskt som mulig, sier Svein.

I etterkant av den dramatiske hendelsen er han glad for at han husket at vann bare gjør det verre hvis man skal slokke flammer i matolje. Men han har også tatt med seg læring for livet.

– Jeg går aldri fra kjøkkenet igjen mens jeg lager mat. Hvis jeg må gå, slår jeg alltid av kokeplatene først.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER