brann
kundehistorier

Strålende fornøyd med alarmen

Av
Glenn Støldal
Tom er strålende fornøyd med Verisure alarm

Nødetatene kom bare åtte minutter etter at brannalarmen gikk i kjelleren hos Tom, men han fikk slukket flammene selv. – Jeg er strålende fornøyd med alarmsystemet fra Verisure og imponert over hvor raskt og effektivt alt gikk, sier han.

Brannskade etter brann i lydstudio
Private bilder

Det var siste arbeidsdag før påske, og Tom (61) satt på hjemmekontoret i eneboligen i Ytre Enebakk. Plutselig gikk brannalarmen og en kraftig sirenelyd fylte huset. 

– Jeg løp en runde rundt i 1. etasje for å sjekke, men så verken røyk eller flammer. På vei ned trappen til kjelleren kjente jeg plutselig lukten av elektrisk brann og svidd plastikk, forteller han.

På samme tidspunkt ringte også Verisures alarmstasjon. Tom ga alarmoperatøren klar beskjed om at brannen var høyst reell og at det bare var å varsle brannvesenet umiddelbart.

 

Slukket brannen selv

Tom er ivrig hobbymusiker og vokalist og gitarist i et coverband, og i kjelleren har han bygget et eget øvingslokale og lydstudio. Han skjønte raskt at det var der brannen hadde oppstått, for studioet var mørklagt ettersom sikringen hadde gått.

– Da jeg kom inn i lydstudioet, så jeg at det brant i boksen som regulerer varmekablene i gulvet. Flammene fulgte ledningene bortover veggen og oppover mot taket, og det hadde tatt fyr i noe emballasje. Jeg holdt pusten så godt jeg kunne for å ikke få i meg røyk og giftige partikler, sier han.

I studioet er det både musikkinstrumenter og lydutstyr som Tom gjerne ville redde, så han bestemte seg for å forsøke å slukke brannen selv. Han løp opp i 1. etasje, skrudde av hovedsikringen og grep fatt i et brannslukkingsapparat. På vei ned i kjelleren fikk han varslet 13-åringen som satt på rommet sitt og så på film med hodetelefoner på.

Boksen som regulerer varmekablene i gulvet
Private bilder

– Hun fikk beskjed om å ta med seg hundene og komme seg ut i sikkerhet. Heldigvis hadde vi øvd på dette tidligere, så hun gjorde akkurat som hun ble fortalt, forteller Tom.

Da han kom ned i studioet, så det ut som om flammene hadde tatt godt tak i veggen. 

– Likevel var det ikke behov for mer enn to solide ladninger med pulver fra brannslukkingsapparatet før flammene la seg. Det var veldig effektivt. I samme øyeblikk ble jeg oppringt fra Verisures alarmstasjon igjen. Denne gangen fikk jeg klar beskjed om å evakuere, og jeg var enig i at det var klokt å komme seg ut da, sier han.

Bilder fra brann i Ytre Enebakk
Bilder fra kameradetektor

Utrykningstid på åtte minutter

Det tok ikke mer enn rundt åtte minutter fra brannalarmen gikk til nødetatene var på plass hos Tom, og gårdsplassen ble fylt opp av brannbiler, ambulanse og politi. 

– Brannmannskapene konstaterte raskt at brannen var slukket, men de brukte tid på å kontrollere nøye at det ikke var glør og varme i vegger og tak. Så åpnet de vinduene og satte i gang kraftige vifter som skulle få ut både røyken og den sure lukten, sier han.

Tom ble kjørt i ambulanse til Ski sykehus for en helsesjekk, og heldigvis viste alt seg å være i orden. Det var dessuten røykpartikler i hele boligen, så de kunne ikke sove hjemme med det første.

Tom i studio som tok fyr

Glad for å ha Verisure-alarm

Tom har hatt boligalarm fra Verisure i veldig mange år, og først og fremst har han tenkt på det som en innbruddsalarm.

– Det er klart det er viktigere å ikke brenne inne enn at noen stjeler tingene dine. Når sekundene teller kan en brannalarm bety forskjellen på liv og død, spesielt dersom en brann oppstår mens man sover, sier han.

Han er glad for at Verisures boligalarm har både brann- og innbruddssikring. Uten alarmen er han sikker på at det hadde tatt lenger tid å oppdage brannen i studioet og at skadene hadde blitt større. For øvrig kunne lydstudioet tas i bruk igjen etter bare seks uker.

– Jeg er strålende fornøyd med alarmsystemet og virkelig imponert over hvor raskt alt gikk og hvor profesjonelle alle var, avslutter han.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER