brann
pressemeldinger
sikkerhetstips
statistikk

Fem tips for brannsikkerhet i julen

Av
Glenn Støldal
Levende lys som setter fyr på gardiner

Desember er måneden med flest boligbranner i Norge, og brannrisikoen øker i helgene og på de store festdagene. Her er sikkerhetsekspertens fem tips til hvordan du sikrer deg mot brann i julehøytiden.

Desember er høytid for boligbranner i Norge, og ifølge den offisielle brannstatistikken fra DSB* er det registrert hele 2164 boligbranner i desember her i landet de siste fem årene. Bare i fjor var det over 500 slike branner i årets siste måned, og antallet har økt kraftig de siste årene. Det er helgene i desember samt julaften og nyttårsaften som utmerker seg med flest branner.

– Med juletrebelysning og levende lys, fyring i peisen og ovnen, festmiddager, økt press på det elektriske anlegget og fyrverkeri som avslutter måneden, er det ekstra viktig å ta forholdsregler når det gjelder brannsikkerheten i desember, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

Dagfinn Thorkildsen er sikkerhetsekspert i Verisure. Han mener det er ekstra viktig å ta forholdsregler i julen.

Han slår fast at det er mye man kan gjøre selv for å redusere risikoen for brann og ikke bli en del av den dystre brannstatistikken. 

– Et branntilløp eller en brann kan få store konsekvenser. Brannsikkerhet handler om sunn fornuft og å ta brannrisiko på alvor. Følger du disse fem reglene i tillegg, bør du være ekstra godt sikret mot julens brannfeller, sier Thorkildsen i Verisure.

 

 

Slik reduserer du brannrisikoen i julehøytiden:

1. Ikke forlat levende lys. Vær til stede der lys brenner, slik at du raskt oppdager et eventuelt branntilløp – for eksempel i julepynten. Den som tenner lysene, bør også ha ansvaret for å slukke dem.

2. Gå aldri fra komfyren når du lager mat! Nesten halvparten av alle branner i Norge starter på komfyren.

3. Vær hjemme når du fyrer i peisen og ovnen. Bruk tørr og ren ved, og sørg for god utlufting.

4. Vær oppmerksom på brannfaren ved overbelastning av det elektriske anlegget. Sjekk sikringsskapet jevnlig for svidd lukt og varme sikringer.

5. Sørg for å ha røykvarslere som fungerer og et alarmsystem som varsler presist og tidlig ved en boligbrann.

Julevindu Verisure

– Hvis du har en boligalarm med røykvarslere som alltid er aktive og koblet til en alarmstasjon, kan du være trygg på at du har en profesjonelt døgnovervåket bolig der du umiddelbart blir varslet om brann og får rask hjelp. Verisures røykvarslere er optiske, trådløse og seriekoblede, og varsler effektivt med både sirene og stemme i hele boligen, sier sikkerhetseksperten.

Hvert år fører dessverre uvettig bruk av fyrverkeri til både boligbranner og personskader. Verisure oppfordrer derfor alle til å følge fyrverkerireglene fra Norsk brannvernforening**.

* Den offisielle brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

** Trygg bruk av fyrverkeri
 

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER