brann

1. desember er Røykvarslerens dag

Av
Verisure Norge
Røykvarsler reagerer på røyk

1. desember markeres Røykvarslerens dag. Som Verisure-kunde har du røykvarslere som er kontinuerlig overvåket. Vi sørger for at de alltid er i drift og at du får beskjed når batteriene bør byttes. - Våre kunder trenger ikke å foreta seg noe spesielt med røykvarslerne denne dagen, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.­

Sikkerhetsekspert Kenneth Omdal

Røykvarslerens dag har i årevis blitt markert 1. desember, og dagen ble opprinnelig etablert av blant annet Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å øke bevisstheten rundt brannsikring i hjemmet.

Statistikk fra DSB viser at desember og januar er månedene i året med flest antall boligbranner, samt at mange dødsbranner inntreffer i årets kalde måneder. DSB har også påvist at halvpartern av dødsbranner de skjer i boliger uten røykvarsler, eller hvor den ikke har virker. Røykvarslere redder liv, og 1. desember er således ikke tilfeldig valgt som Røykvarslerens dag.

- En røykvarsler gir beskjed umiddelbart om det skulle oppstå brann hjemme hos deg, og vi vet at hurtig og korrekt varsling øker sjansen for at man rekker å evakuere før det er for sent. Derfor er røykvarsleren så viktig, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Verisure overvåker røykvarsleren

Oppfordringen på Røykvarslerens dag fra både DSB, Brannvernforeningen og alle de lokale brannvesenene, er å bytte batteri på røykvarsleren og teste den ved å avgi røyk med noe. Dette er ikke nødvendig for deg som er Verisure-kunde.

- Som Verisure-kunde har du en røykvarsler som er kontinuerlig overvåket. Dermed trenger du verken å teste eller bytte batteri på røykvarsleren denne dagen, sier Hovde Omdal.

Verisures røykvarslere er aldri ute av drift, og hele alarmsystemet overvåkes kontinuerlig av alarmstasjonen.

- Gjennomsnittlig levetid på batteriene i røykvarslerne i et Verisure-anlegg er på hele ti år. Dersom batteriene begynner å bli svake vil systemet oppdage dette, og du vil få en varsling om at det er på tide å bytte batteri, sier Kenneth Hovde Omdal.

 

Røykvarslerne gir trygghet

Verisure sørger også for at du som kunde har riktig røykvarslere, at du har tilstrekkelig med røykvarslere og at de er korrekt montert. Dermed kan du føle deg trygg dersom det skulle oppstå brann hjemme hos deg.

- Våre røykvarslere er optiske, trådløse og seriekoblede, og koblet til en alarmstasjon. At de er seriekoblet, betyr at alle går i alarm samtidig så fort én av dem oppdager røyk. Om det skulle oppstå branntilløp og røykutvikling hjemme hos deg, blir du og familien vekket av en sirene - og med de nyeste systemene også en stemme fra ALLE røykvarslerne som forteller at det brenner. Dessuten varsles alarmstasjonen umiddelbart og iverksetter riktige tiltak, sier sikkerhetseksperten. En undersøkelse fra University of Dundee viser at en kombinasjon av stemme og sirene er optimalt for å vekke spesielt barn ved utløst alarm.

I tillegg bidrar bilder fra kameradetektorene til at alarmstasjonen får viktig og nyttig informasjon om hva som skjer inne i boligen. Dessuten kan Verisure Voice (tidligere tale- og lytteenheten) bistå med evakuering av de som eventuelt befinner seg innendørs når en nødsituasjon oppstår.

Sikkerhetseksperten understreker følgende når det gjelder Røykvarslerens dag:

- Dersom du har en røykvarsler eller flere som er frittstående og ikke koblet opp mot en alarmstasjon, er det svært viktig at du følger oppfordringen med å både bytte batteri på røykvarsleren og teste den.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER