brann
sikkerhetstips

Trygg slokking av mindre branner med brannteppe

Av
Verisure Norge
Brannteppe på kjøkkenet

Bruk et brannteppe for å raskt slukke en komfyrbrann eller en brann i klær. Men det er viktig at det gjøres riktig! I denne bloggartikkelen lærer du hvordan du trygt bruker et brannteppe.

Hva er et brannteppe?

Et brannteppe er et teppe som er spesialdesignet slik at du kan å kvele en liten brann på en trygg måte. Brannteppet består av ulike lag med glassfiberstoff, samt et tettstrikket lag. Lagene gjør at teppet slipper gjennom minimalt med brennbare gasser som kan være skadelig for deg som slukker og brannteppet tåler temperaturer opptil 500 °C.

Oppbevaring og plassering

Oppbevar alltid brannteppet innen rekkevidde. Ha et brannteppe lett tilgjengelig på kjøkkenet. Har boligen din flere etasjer, burde du ha et brannteppe i hver etasje.

Størrelse og merking

Et brannteppe må være 120x180 for å dekke det meste av kroppen til en voksen person.

 

Hvordan bruke et brannteppe?

Ved å bruke brannteppe riktig, kan du raskt kvele en liten brann før den blir for stor. Begynn med å trekke brannteppet ut av pakken ved å trekke i stroppene i henhold til produsentens instruksjoner. Du burde ha lest gjennom bruksanvisningen da brannteppe ble kjøpt.

Slukke en liten brann på komfyren, i sofaen eller lignende

Nærm deg brannen uten å sette deg selv i fare. Legg brannteppet forsiktig, men bestemt, over brannen. Trykk med begge hendene til brannen er kvelt. Ikke kast brannteppet over brannen, da dette kan tilføre oksygen og få brannen til å blusse opp og spre seg.

Slukk en liten brann i klær

Hvis det er brann i en persons klær, prøv å få personen til å legge seg ned på bakken. Legg brannteppet over personen. Prøv å stryke med hendene slik at teppe ligger helt inntil kroppen og kveler brannen. Start på toppen av hodet og jobb deg nedover til føttene.
Når brannen er slukket og teppet skal fjernes, gjør det motsatte og start nede ved føttene. Dette for å unngå at brannen blusser opp i ansiktet til personen dersom den ikke er helt slukket.

 

Hvorfor bør du kjøpe et brannteppe?

Det korte svaret er fordi det er billig. Et brannteppe koster ikke mye. I skrivende stund i 2022 koster et brannteppe mellom 149-499 kr. Et brannteppe kan dermed vise seg å være en svært billig livsforsikring dersom uhellet er ute.
Det lange svaret er fordi brannteppet er et veldig godt supplement til brannslukningsapparat, dersom brannen er liten nok til at du rekker å kvele den med teppet. Et brannteppe søler ikke på samme måte som et brannslukningsapparat. Men med det sagt, bør du heller aldri unngå å bruke brannslukningsapparat. Det viktigste er at brannen slukkes raskt – uavhengig av slukkemåte!

 

Brannteppe – kun en del av brannvernet ditt

Det anbefales at alle privatpersoner har brannteppe, brannslukningsapparat og brannalarmanlegg hjemme. Vi anbefaler å oppgradere varslingssystemet for brann til en tilkoblet brannalarm. For hvem slukker eller ringer brannvesenet hvis ingen er hjemme når brannen bryter ut?

KATEGORIER