Verisure logo
 
sikkerhetstips

Ti tips for å sikre boligen før ferien

Av
Glenn Støldal
Bilferie og alarmsikret bolig

Før du reiser på sommerferie er det viktig å ta noen forholdsregler for å sikre boligen mot brann, innbrudd og vannskader. Sjekk sikkerhetsekspertens ti ferietips.

Sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal gir sikkerhetstips

Sommerferien nærmer seg, og mange har planlagt å reise vekk. Med begrensede muligheter til å dra utenlands denne sommeren, kommer mange til å nyte sommerferien på hytta, i båten, på fjellet eller rett og slett oppleve norske byer og attraksjoner. Uansett hvor man skal på sommerferie, er det viktig å tenke på sikkerheten i boligen før man reiser.

– Vår erfaring er at innbruddstyvene ikke tar fri om sommeren. Derfor er det viktig å sikre boligen ekstra godt før man reiser bort, slik at man ikke risikerer å komme hjem til en rundstjålet og endevendt bolig, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Det er også viktig å ta noen forholdsregler for å forebygge branntilløp mens man er bortreist.

– Mitt beste råd er å ta støpslet ut av stikkontakten på elektriske apparater som ikke er i bruk når man er borte. Da reduseres risikoen for brann i boligen ved for eksempel lyn og tordenvær, som typisk oppstår om sommeren, sier sikkerhetseksperten.

Ti tips til hvordan du sikrer boligen før ferien:

Postkasse full av post

1. Få det til å se ut som du er hjemme.
Boligen din trenger ikke å se forlatt ut selv om du er på ferie. Rot gjerne litt med vilje i sofaen, sett en kaffekopp på kjøkkenbenken, la en full papirkurv være synlig og plasser gjerne noe på utsiden som gjør at boligen ser bebodd ut. 

 

2. Rydd vekk verdigjenstander.
Selv om du får det til å se ut som noen er hjemme i sommerferien, bør du likevel rydde vekk synlige gjenstander som er enkle å få med seg og er av høy verdi – som smykker, penger, bærbare PCer, iPader, spillkonsoller og annen kostbar elektronikk. 

 

Merking av dør - innbruddstriks

3. Gjør en avtale med naboen.
Med elektronisk dørlås fra Yale Doorman kan du låse opp og igjen døren med kode eller via mobilen. Da er det enkelt å få naboen, familie eller venner til å stikke innom boligen din og få den til å se bebodd ut når du er på ferie. Få hjelp til å ta inn posten, reklame og avisene, vann blomstene i verandakassen og legg gjerne noen avfallsposer i søppelkassen. 

 

4. Se opp for «merking» av boligen.
De siste årene har man oppdaget flere tilfeller der innbruddstyver «merker» boligen med en papirbit i dørsprekken, en mynt på trappen eller teip på dørhåndtaket. Hvis disse objektene ikke fjernes, antar tyvene at ingen er hjemme. Gjør venner og naboer oppmerksom på dette når de passer på boligen din i sommer.

 

Sikret stige

5. Ikke hjelp innbruddstyven.
Ikke legg til rette for at uvedkommende skal ta seg inn i boligen din. Vær sikker på at du har lukket og låst både ytterdører og vinduer før du reiser. Sjekk også at alle vinduer er hele, rydd unna løse steiner og lås fast eller ta inn stigen og gardintrappen.

 

6. Skaff deg en solid lås.
Mange innbruddstyver forsøker å bryte seg inn gjennom hoveddøren. Påse at du har en solid lås på hoveddøren som er FG-godkjent, samt sikringsbeslag som reduserer risikoen for at tyven kommer seg inn i boligen. Solide låser på verandadører og vinduer er også smart å ha.

 

Smart lysstyring med smartkontakt

7. Tidsstyr lysene.
Hvis du kobler en lampe til en smartkontakt, kan du selv tidsstyre lysene i boligen. Du kan enkelt programmere når lysene automatisk skal skru seg på og av, for eksempel ved solnedgang/soloppgang, slik at det ser ut som noen er hjemme.

 

8. Forebygg vannskader.
Steng vanntilførselen til boligen, altså hovedvannkranen, så beskytter du boligen og eiendeler mot vannskader. Pass også på å rense avløpsrenner, takrenner og nedløpsrør for blader, kvister og annet, slik at vannet kan renne fritt.

 

Brann i støpsel

9. Skru av elektriske apparater.
Ta støpsel ut av stikkontakten på elektriske apparater som ikke er i bruk når du er på ferie, for eksempel brødristeren, kaffetrakteren, TVen, spillkonsoller og mikrobølgeovnen. Da reduserer du risikoen for brann i boligen din ved for eksempel lyn og tordenvær og elektriske feil, og du sparer også litt strøm. Dersom du har installert boligalarm, er det bare å la støpslet på alarmsentralen stå i stikkontakten.

 

10. Skaff deg døgnovervåket alarm. 
Har du installert en boligalarm som er døgnovervåket og koblet til en alarmstasjon, er det alltid noen som passer på hjemmet ditt ved brann, innbrudd eller vannlekkasje. En alarm gjør dessuten en bolig til et svært lite attraktivt innbruddsobjekt for uvedkommende.
 

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER