brann
kundehistorier

Reddet av alarmen da pynten tok fyr

Av
Jone Sutterud Warland
Thomas Christian Vatne ble vekket av brannalarmen da julepynten tok fyr

Da julepynten på skjenken tok fyr midt på natten måtte Thomas Christian Vatne trå til. Nå forteller han hvor glad han er for at han hadde alarm.

​Klokken 02:54 går brannalarmen i den koselige eneboligen til familien Vatne på Moi i Lund. Natteroen avbrytes brått av pipelyden fra røykvarsleren, og stemmen som sier «brannalarm». Opp av sengen spretter Thomas Christian Vatne (46), om noe omtåket forsøker han å orientere seg om hva som skjer.

Ute i stua finner han julepynten på skjenken i flammer. Et stearinlys har brent seg gjennom bunnen av koksnøttskallet det står i, og nå har både skallet det og skjenken det står på tatt fyr.

– Vi hadde hatt et sånt duftlys som var lagt oppi et kokosnøttskall. Det hadde blitt glemt slukket, så det har brent helt til bunns. Siden det kokosnøttskallet er saturert og fullt av fett, så har det tatt fyr, forteller Vatne.

– Ved siden av kokosnøtten så sto det også en stor kongle, og den var full av kvae, så dette hadde jo blitt et lite bål med masse energi, sier han.

Skjenken har tydelige tegn etter brannen i julepynten som sto der.
Skjenken har tydelige tegn etter brannen i julepynten som sto der. (FOTO: Lukas Gerø)

Hev flammene ut verandadøren

Etter å ha fått litt bedre oversikt over situasjonen, og å ha funnet pynten på skjenken i full fyr skjønner Thomas raskt at han må agere. Han tenker på muligheter til å få slukket brannen og kommer raskt på at han kan forsøke å kaste julepynten ut av verandadøra og i snøen utenfor:

– Så beiner jeg og henter peissettet, og bruker spaden og kosten til å få tak i pynten som står i flammer, og så hiver jeg det ut av verandadøren. Etterpå løper jeg inn på kjøkkenet og henter en fuktig fille for å dempe glørene på skjenken.

Når flammene er ute av stua og den våte kluten begynner å gjøre jobben mot glørene på skjenken kan Thomas gi beskjed til alarmoperatøren, som har koblet seg på husets voice-boks, at det har gått bra og at han ikke trenger utrykning fra brannvesenet:

–    Jeg prater med alarmsentralen gjennom voice-boksen som er installert i stua, og forteller dem om situasjonen, men at jeg har kontroll, sier Thomas.

Avklarte situasjonen på 40 sekunder

Fra brannalarmen ble utløst til alarmsentralen hos Verisure hadde vært i kontakt med Thomas og avklart at situasjonen var under kontroll gikk det kun 40 sekunder. At situsjonene ble løst såpass raskt mener Thomas at han har alarmen å takke for:

–    Uten alarm i huset så hadde stua tatt fyr på ordentlig. Så jeg er veldig glad for at jeg har brukt de pengene på å ha et skikkelig alarmsystem i huset. Det har betalt seg mangegangeren nå, bedyrer Thomas.

Med voice-boxen kan alarmstasjonen kommunisere direkte med kunden hvis alarmen går.
Med voice-boxen kan alarmstasjonen kommunisere direkte med kunden hvis alarmen går. (FOTO: Lukas Gerø)

I røykvarslerne til Verisure er det også lagt inn en funksjon som forteller deg hvilken brannalarm som er utløst. Røykvarsleren som er utløst sier «brannalarm», mens de seriekoblede røykvarslerne sier «brannalarm i annet rom». Dette kan være ekstremt verdifull informasjon både i forbindelse med lokalisering av brann og ikke minst for evakuering.

–    Det at det er lagt inn en stemme som sier «brannalarm» synes jeg er helt genialt, for da får du den initielle informasjonen, du vet hvilken alarm som går, forteller han.
 

 

Oppfordrer andre til å være forberedt

Thomas forteller at han i etterkant av situasjonen har blitt mer oppmerksom på hva det vil si å bli utsatt for en sånn hendelse. Derfor har han gjort noen forholdsregler slik at han er bedre forberedt om det skulle skje noe liknende igjen.

–    Den natten var det godt under 10 minusgrader, så det er klart at om vi hadde måttet evakuere i full fart så hadde vi fått problemer. Derfor har jeg nå pakket en "escape-bag" som jeg har stående lett tilgjengelig om noe sånt skulle skje igjen.

Thomas utenfor huset sitt

I bagen har Thomas pakket ned det han ser på som mest essensielt å ha med seg skulle han og familien måtte evakuere huset raskt og ikke kommer seg inn igjen, men forklarer at det er viktig å pakke ting som gir mening for en selv:

–    Hva man pakker i en sånn bag vil jo være forskjellig fra person til person, men i min bag har jeg blant annet noen ulltepper, ullsokker, og førstehjelpsutstyr, forteller Thomas.
 

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER