sikkerhetstips
vann

Slik unngår du vannskader i boligen

Av
Verisure Norge
Vannlekkasje fra vaskemaskin

Årlig er det 70.000 tilfeller av vannskader i private boliger eller hytter i Norge. Med noen enkle forholdsregler kan du redusere risikoen for vannskader og samtidig spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Sikkerhetsekspert Kenneth Omdal

Hvert år opplever mange norske hjem vannskader. Faktisk betaler forsikringsselskaper i Norge ut over én milliard kroner årlig for skader som følge av vannintrenging, i følge tall fra Finans Norge. Kjøkkenet og badet er som regel de rommene som blir rammet og dette fører til store konsekvenser og renoveringer som koster både tid og penger.

– En vannskade oppleves ofte som både ubehagelig og uforutsigbar, og kan i mange tilfeller få store økonomiske og praktiske konsekvenser. Det kan rett og slett bli boligeierens verste mareritt, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Ifølge statistikken fra Finans Norge er hovedårsaken til vannskadene slitasje og eldre rør, men også brukerfeil, stopp i avløp, produktfeil og ytre påvirkning er godt representert i statistikken. De fleste og største vannskadene oppstår når ingen er hjemme, og kjøkken, bad og kjeller er utsatte steder.

– Det viktigste er at en vannlekkasje oppdages raskt for å begrense skadene og redde verdier, og man kan selv ta noen enkle grep for å redusere risikoen for vannskader betraktelig, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Ti tips for å redusere risikoen for vannskader:

Plasser vanndetektor under kjøleskap

1. Installer vannstopper
Installer en vannstopper/lekkasjestopper, som oppdager lekkasjen på et tidlig stadium. Vannstopperen varsler deg og stenger av hovedvannforsyningen hvis den registrerer en lekkasje, noe som bidrar til å begrense skadeomfanget.

2.Husk å stenge vanntilførsel på reise
Dersom du skal være borte lenger enn en helg, husk å stenge vanntilførselen til boligen, altså hovedvannkranen/hovedstoppekranen.

3. Skift ut slitte rør
Skift ut rørene før de er utslitt! Du kan selv se etter drypplekkasjer som i verste fall kan utvikle seg til større lekkasjer, men du må kontakte rørlegger for utbedring.

4. Bare bruk elektroniske husholdningsprodukter når noen er hjemme
Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel bør bare brukes når noen er til stede, i tilfelle brann eller vannlekkasje. Steng også vanntilførselen når maskinene ikke er i bruk eller du er på ferie.

5. Rens slukene jevnlig
Rens alle sluk jevnlig, minst én gang i året. Hår, smuss og fett samles raskt opp og vil etterhvert tette slukets utløp.

Vanndetektor på gulv

6. Installer en vannsensor
Skaff deg vanndetektor fra Verisure. Det er en enkel og rimelig løsning for å oppdage vannlekkasjer i tide. Vanndetektoren plasseres på utsatte steder der typiske vannskader kan oppstå. Den er døgnovervåket av Verisures alarmstasjon, og så fort det kommer vann på sensorene vil alarmstasjonen få beskjed og kunden bli varslet.

7. Rydd skap med rør i
Hold skapene under kjøkkenvasken ryddige. Her ligger det flere rør som ikke tåler å bli dultet bort i til stadighet.

8.Sjekk utendørskraner
Før vinteren bør du sjekke at alle kraner utendørs er stengt. Husk også å stenge vanntilførselen til hageslangen, tøm den for vann og løsne den fra kranen.

9. Pass på at temperaturen er over 10 grader
Når kulden kommer bør du også sørge for å ha tilstrekkelig med varme i alle rom som har vanninstallasjoner, som kraner, rør og vaskemaskin. Temperaturen innendørs bør være over 10 grader.

10. Bruk fagfolk når du skal pusse opp
Bruk fagfolk når du skal pusse opp, spesielt bad og kjøkken. Da er du trygg dersom en skade eller feil skulle oppstå.

Hvis en vannskade allerede har oppstått, bør du komme raskt i gang med å redde eiendeler og begynne å tørke opp umiddelbart. En rørlegger kan også bistå, og i de verste tilfellene også brannvesenet. Husk også å ringe forsikringsselskapet så snart som mulig.

Kilder: Finans Norge, Huseierne, SINTEF, Byggforsk og Skikkeligrorlegger.no.

KATEGORIER