Verisure logo
 
brann
statistikk

Dette er Norges vanligste brannårsak

Av
Verisure Norge
Komfyrbrann er Norges vanligste brannårsak

Nesten halvparten av boligbrannene i Norge de siste årene har startet på komfyren. Sjekk sikkerhetsekspertens tips til hvordan du unngår komfyrbrann.

Sikkerhetsekspert Kenneth Omdal

Den offisielle statistikken (BRIS) fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brannvesenet rykket ut til 3339 boligbranner i Norge i 2017 (inkludert brannhindrende tiltak i komfyr). 1579 tilfeller av disse, hele 47 prosent, var branner eller branntilløp på komfyren. Komfyren er dermed hjemmets klart største brannkilde, etterfulgt av elektrisk utstyr med 14 prosent og brann møbler/tekstiler med 7 prosent av tilfellene i 2017.

- Det er et tankekors at nesten halvparten av boligbrannene i 2017 startet på komfyren. Det er også bekymringsfullt at antall komfyrbranner økte fra 2016 til 2017, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Oslo ligger klart øverst på fylkesoversikten med 405 utrykninger til brann eller branntilløp på komfyren i 2017. Tallene inkluderer også brannhindrende tiltak. I andre enden av listen finner vi Finnmark og Aust-Agder med 16 komfyrrelaterte utrykninger hver.

Brannruiner på kjøkkenet etter komfyrbrann

Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Hvordan unngå komfyrbrann?

Statistikken viser at en komfyrbrann nærmest kan ramme «hvem som helst». Derfor er det viktig å ta forholdsregler, slik at du ikke blir en del av den dystre brannstatistikken. Her er sikkerhetsekspertens tips til hvordan du unngår komfyrbrann:

1. Vær oppmerksom og årvåken.

De alle fleste har opplevd å miste oppmerksomheten rundt hva som foregår på komfyren under matlaging. Det kan være naboen som banker på, babyen som gråter på soverommet eller en mobiltelefon som ringer i et annet rom.

- Det er viktig å være til stede, både fysisk og mentalt, når du lager mat på komfyren. Konsekvensene av å bli distrahert og forlate komfyren kan bli katastrofale. Om du blir nødt til å gå et annet sted, skru i det minste av varmen, sier sikkerhetsekspert Hovde Omdal i Verisure.

2. Ikke lag nattmat etter en tur på byen.

Et klassisk tilfelle av komfyrbrann er når man skal lage nattmat etter en fuktig fredags- eller lørdagskveld på byen.

- Ikke lag nattmat når du er alkoholpåvirket, i hvert fall ikke når det er sent på natten og faren for å sovne fra matlagingen er stor. Gjør det til en vane å spise nattmaten ute eller lag deg noen saftige brødskiver, sier sikkerhetseksperten.

Rebeca bærer den utbrente gryta

3. Installer komfyrvakt.

En komfyrvakt består av en sensor og en strømbryter. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, kuttes strømmen til komfyren. Boliger og fritidsboliger som er nyere enn juli 2010 skal ha komfyrvakt installert.

4. Opplæring i brannalarmanlegget.

Brannvesenet rykker ut til mange tilfeller som skyldes tekniske feil og svakheter på brannalarmanlegget i borettslag og sameier. Også mangelfull opplæring kan være en årsak til falsk alarm.

- Merk at det som oftest er styret som er ansvarlig for brannsikringen og tilrettelegging av brannopplæringen - både i boenhetene og i fellesarealet, forklarer sikkerhetseksperten.

Verisures røykvarslere med stemmevarsling

5. Ha røykvarslere som fungerer.

En brann på komfyren kan utvikle enorme mengder røyk som er svært farlig. I verste fall kan den være så skadelig at man kan omkomme. Derfor er det viktig å ha tilstrekkelig med røykvarslere som virker. Norsk brannvernforening anbefaler optiske seriekoblede røykvarslere.

- Våre røykvarslere er optiske, trådløse og seriekoblede, og koblet til en alarmstasjon. At de er seriekoblet betyr at alle går i alarm samtidig så fort én av dem oppdager røyk. Dessuten varsles vår alarmstasjon umiddelbart og iverksetter riktige tiltak, avslutter Hovde Omdal i Verisure.

 

Les også: Vurderer du boligalarm uten abonnement

Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER