Innbruddstallene øker – slik sikrer du deg mot innbrudd
Med en økning i antall innbrudd i både hus og fritidsboliger, bør man sørge for god innbruddssikring både hjemme og på hytta. Her er sikkerhetsekspertens råd.
De offisielle Strasak-tallene fra politiet viser at antall anmeldelser for tyveri og grovt tyveri fra bolig totalt gikk opp med 13 prosent fra 2021 til 2022, mens økningen for hytter/fritidsboliger var på nesten 40 prosent.
Forsikringsselskapene melder også om samme trend i innbruddstallene. Tall fra bransje-organisasjonen Finans Norge viser en økning på 30 prosent i antall innbrudd og tyverier fra boliger og hytter som ble meldt til forsikringsselskapene i 2022 i forhold til året før.
– Etter en kraftig nedgang i antall innbrudd i både hus og hytter i koronaåret 2021, åpnet grensene igjen i 2022 og vi tok hverdagen tilbake. Med mindre bruk av hjemmekontor og økt fritids- og reiseaktivitet, står mange boliger og hytter tomme i perioder og innbruddstallene stiger igjen. Det er en urovekkende utvikling, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.
For å stanse den negative utviklingen i innbruddstallene, er sikkerhetsekspertens klare oppfordring å ta nødvendige forholdsregler for å sikre boligen og hytta godt mot innbruddstyver – særlig før du reiser på sommerferie.
– Tomme hus og hytter er spesielt interessante for vinningskriminelle. Hvis du sikrer boligen og hytta godt før du reiser, reduserer du risikoen for å komme tilbake til en rundstjålet og endevendt bolig eller hytte, sier Thorkildsen i Verisure.
Se opp for typiske tegn
Det er noen typiske tegn du kan være på utkikk etter for å avsløre tyvenes sleipe triks:
1. Mystiske lapper i dørsprekker:
Tyvene plasserer lapper i dørsprekker, for så å komme tilbake senere. Dersom lappen har falt ut, så de at noen var hjemme.
2. Merkede postkasser:
Flere steder rundt om i landet er politiet blitt varslet om at postkasser merkes på forskjellig vis. De vanligste er klistrelapper, tusjstreker og tapebiter.
3. Stein på trappa:
Et noe mer ukjent triks er at kriminelle legger stein på trappen til bolighus for å sjekke om dette blir børstet bort.
4. Tape på dørhåndtak:
Maskeringsteip som er surret rundt håndtaket trolig for å sjekke om det er folk hjemme.
5. Kost foran døra:
Kost som er plassert foran inngangsdøren for å sjekke om det er noen som fjerner den.
6. Tegnestift på døra:
Dette for å merke ytterdøren og markere at det ikke er noen hjemme.
7. Tegn på dørkarmen:
Man mistenker at dette er for å varsle andre omreisende selgere og eventuelt innbruddstyver.
Dette kan du gjøre for å forebygge innbrudd
Så hva kan du gjøre for å sikre boligen din mot innbrudd? Her kommer noen tips:
1. Få det til å se ut som du er til stede:
Boligen eller hytta trenger ikke å se forlatt ut, selv om du ikke er til stede. Rot gjerne litt med vilje i sofaen, sett en kaffekopp på kjøkkenbenken, la en full papirkurv være synlig og plasser gjerne noe på utsiden av boligen som gjør at det ser ut som noen er der. Husk også å rydde vekk synlige verdigjenstander for å unngå å friste tyvene. Og ikke minst: Lås dører og lukk vinduer, og ikke glem garasjen og eventuelle boder.
2. Tidsstyr lysene:
Hvis du kobler en lampe til en smartkontakt, kan du selv tidsstyre lysene i boligen eller hytta. Da kan du enkelt programmere når lysene automatisk skal skru seg av og på, for eksempel ved soloppgang/solnedgang, slik at det ser ut som noen er til stede. Det er også lurt å bruke utelys med bevegelsessensor.
3. Fjern synlige verdisaker:
Oppbevar verdisaker der de ikke er lett synlige fra vinduer. Hvis en innruddstyv ute på tokt oppdager verdisaker fra vinduet kan insentivet om å bryte seg inn bli større. Legg derfor verisaker i skap eller skuffer der de ikke er så lett å få øye på.
4. Gjør en avtale med naboen:
Har du en elektronisk dørlås fra Yale Doorman, kan du låse opp og igjen døren med kode eller via mobilen uansett hvor du befinner deg. Da kan naboen, familie eller venner stikke innom boligen din og få den til å se bebodd ut når du er på ferie. Få også hjelp til å ta inn posten/reklame, legge noen avfallsposer i søppelkassen og vanne blomstene i verandakassen
5. Skaff deg døgnovervåket boligalarm:
Hvis du sørger for å få installert en boligalarm som er døgnovervåket og koblet til en alarmstasjon, er det alltid noen som passer på boligen din eller hytta di i sommer, enten det gjelder brann, innbrudd eller vannlekkasje. Erfaringen viser også at en bolig eller en hytte med døgnovervåket alarmsystem, er svært lite attraktiv for innbruddstyver å prøve seg på.