Eldre og brannsikkerhet – sjekklisten som kan redde liv
Eldre har opptil fem ganger så høy risiko for å omkomme i brann. Ta en prat med foreldre, besteforeldre og oldeforeldre om brannsikkerhet i hjemmet. Her er sjekklisten.
I 2023 mistet 34 personer livet i brann i Norge, 24 menn og 10 kvinner, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Eldre, pleietrengende personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatte grupper. Ifølge DSB har personer over 70 år fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen. Risikoen er særlig høy for eldre som bor alene.
– Mange eldre bor alene og har begrenset mobilitet. Det gjør dem ekstra sårbare dersom en brann oppstår. Vi har alle et ansvar for å passe på de eldre, spesielt de som bor alene, og bidra til å forebygge brann der de bor. Ta derfor en prat om brannfarer og brannforebyggende tiltak med de eldre som står deg nær, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.
Sjekkliste for brannsikkerhet hos eldre:
* Installer komfyrvakt.Komfyren er den desidert største årsaken til boligbranner i Norge. Spesielt når man blir eldre og har lett for å glemme, er matlaging på komfyren en stor risiko. Sørg derfor for å installere komfyrvakt. Den overvåker kokeplatene og utløser en alarm og kutter til slutt strømmen til komfyren dersom en kokeplate blir for varm.
* Ha røykvarslere som fungerer.
Ved en brann eller et branntilløp er det viktig med tidlig varsling; det kan redde liv. Med boligalarm fra Verisure har du røykvarslere som er optiske, trådløse og seriekoblede, og som varsler effektivt med både sirene og stemme i hele boligen. – Alarmsystemet er tilknyttet vår døgnbemannede alarmstasjon, som tilkaller vekter og varsler nødetatene ved behov. Vår erfaring er at det oppleves trygt for både den som bor i boligen og de pårørende, sier Thorkildsen i Verisure.
* Begrens bruken av levende lys.
Levende lys og røyking medfører stor brannrisiko, spesielt glør fra sigaretter. Legg til rette for at eldre kan røyke utendørs. Ved røyking inne kan man bruke flammehemmende røykeforkle. Det anbefales også å erstatte levende lys med elektriske lys.
* Ha slokkeutstyr tilgjengelig.
Alle boliger har krav om å ha slokkeutstyr, som brannslokkingsapparat eller brannslange. Ta en prat om hvor dette utstyret befinner seg og sørg for at det er tilgjengelig for den som bor der. Suppler gjerne med slokkespray og brannteppe, som kan være noe enklere å håndtere.
* Sjekk elektrisk utstyr.&
Brann i elektrisk utstyr er den nest vanligste årsaken til boligbranner i Norge. Ta derfor en titt i sikringsskapet med jevne mellomrom og se at alt er OK. Se også etter at panelovner og stråleovner ikke er tildekket eller støver ned. Koble gjerne en tidsstyring, som en smartkontakt, til for eksempel kaffetrakteren dersom den ikke skrur seg av automatisk.
* Kontroller rømningsveiene.
Dersom uhellet er ute og man har behov for å komme seg raskt ut, er det viktig at rømningsveiene ikke er blokkert og at du har brannstige tilgjengelig for rømning fra øvre etasjer. Et godt tips er å gjennomføre en brannøvelse med jevne mellomrom.
– God brannberedskap redder liv, og det er ofte ikke så mye som skal til. Går du igjennom denne listen med foreldre, besteforeldre og oldeforeldre, er det et godt utgangspunkt for å redde både liv og eiendeler dersom en brann skulle oppstå, sier Thorkildsen i Verisure.
Kilder: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sikkerhverdag.no og Brannvernforeningen.