sikkerhetstips

Husk brannsikkerheten på hytta!

Av
Verisure Norge
Hytte i brann

Visste du at det er samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger? Sjekk rådene for god brannsikring på hytta.

Slapper av ved peisen

I vinterferien og påsken valfarter nordmenn på hytta for å nyte deilige fridager med skigåing, fjelluft, brettspill og peiskos. Med omtrent 450.000 hytter i Norge kan vi trygt kalle oss selv for et skikkelig «hyttefolk».

Men sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure er bekymret for brannsikkerheten i norske hytter.

– Jeg tror nordmenn slurver en del med brannsikkerheten på hytta, og mange hytteeiere er heller ikke klar over at det er samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger. Det hjelper lite at du er flink til å sikre boligen din hjemme dersom det oppstår en brann mens du er på hytta, sier han.

I en undersøkelse fra 2011 svarte åtte prosent av hytteeiere at de ikke hadde røykvarsler på hytta, ifølge sikkerhverdag.no. Én av tre hadde ikke byttet batteri i røykvarsleren det siste året.

– Mange hytter har også gamle røykvarslere. Disse kan være på tide å bytte ut, og da anbefales optiske og seriekoblede røykvarslere, sier Kenneth Hovde Omdal.

 

Hytteeieren har ansvaret

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brannvesenet rykket ut til 195 branner i fritidsboliger i 2023. Det er en økning på over 20% fra året før, og det verste året siden målingen startet i 2016. Bruk av åpen ild og elektrisitet er de vanligste årsakene til brann på hytta.

– Statistikken underbygger at brannsikkerhet på hytter er svært viktig å ta tak i, og det er hytteeieren som har ansvaret for at hytta har tilstrekkelig med røykvarslere og nødvendig slokkeutstyr, sier sikkerhetsekspert Omdal.

Forskriften om brannforebygging slår fast at hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i hver etasje. Den skal dekke kjøkken, stue, soner utenfor soverom og sonen utenfor teknisk rom. Det kan ikke være en dør mellom rommet der røykvarsleren henger og området som skal dekkes.

– Dersom du har røykvarsleren i stuen og dør inn til kjøkkenet, må du også ha en røykvarsler der, forklarer Verisures sikkerhetsekspert.

Han anbefaler at du har minst én røykvarsler for hver 60 kvadratmeter, samt at du har røykvarsler på alle soverom og øverst i trapperom. Dessuten bør ikke avstanden mellom to røykvarslere være mer enn 12 meter.

– Spesielt det siste kan være viktig å merke seg i en tid der mange nordmenn har store hytter, sier Omdal.

Alarmskilt på sikret hytte

Alarm på hytta

Det finnes en del klassiske råd som alltid er lurt å ha i bakhodet når man oppholder seg på hytta, som å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte og aldri gå fra levende lys. Skaffer du deg alarm på hytta i tillegg, kan du og dine nærmeste føle seg enda tryggere – både mot brann og innbrudd.

– Verisure tilbyr en kontinuerlig overvåket og pålitelig innbrudds- og brannalarm med umiddelbar varsling og rask hjelp, inkludert overvåkning av batteriene i røykvarslerne. En alarm gir trygghet, enten du er til stede på hytta eller ikke. Dessuten vet vi at alarmskiltene virker preventivt på innbruddstyver, sier Kenneth Hovde Omdal.

Sjekkliste for god brannsikkerhet på hytta:

  1. Sørg for at hytta har røykvarsler og brannslokkingsutstyr.
  2. Sjekk at røykvarsleren fungerer og at den kan høres på alle soverom og oppholdsrom, også når dørene er lukket
  3.  Kontroller at slokkemiddel som brannslange, brannteppe eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig
  4.  Gå aldri fra levende lys eller flyttbare elektriske ovner i bruk.
  5. Sørg for at rømningsveier er lett tilgjengelig og fri for snø.
  6. Lag en nødplakat for hytta så er du bedre forberedt til å forklare redningsmannskapene veien til der du er.

Kilde: Sikkerhverdag.no.

 

FAQ:

1. Hvordan sammenligner kostnadene ved å installere og vedlikeholde et brannalarmsystem på en hytte med en vanlig bolig?

Kostnadene ved å installere og vedlikeholde et brannalarmsystem på en hytte kan variere sammenlignet med en vanlig bolig, avhengig av hyttas beliggenhet og tilgjengelighet.

2. Finnes det spesifikke utfordringer eller hensyn man må ta når man installerer brannsikkerhetsutstyr på hytter i avsidesliggende områder?

Spesifikke utfordringer for hytter i avsidesliggende områder inkluderer tilgang til strømforsyning og kommunikasjonsnettverk for alarmsystemet.

3. Kan hytteeiere motta forsikringsrabatter for å implementere avanserte brannsikkerhetstiltak, og i så fall, hva kreves?

Hytteeiere kan potensielt motta forsikringsrabatter for å implementere avanserte brannsikkerhetstiltak, men dette avhenger av forsikringsselskapets policyer og de spesifikke tiltakene som er implementert. Det anbefales å kontakte ditt forsikringsselskap for nøyaktig informasjon om krav og mulige rabatter.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER