Verisure logo
 
vann

Slik unngår du vannskader i vinter

Av
Verisure Norge
Sprukket rør forårsaket av frostskade

Når minusgradene kommer snikende, øker også risikoen for vannskader som følge av frost og kulde. Her er ti tips til hvordan du skal unngå vannskader i vinter.

Lekkasje vann fra rør

I en bolig eller hytte renner det masse vann i rør i både gulv og vegger. Når utetemperaturen kryper nedover på minussiden utpå senhøsten og den bitende vinterkulden etter hvert setter inn, øker risikoen for at vannrørene fryser og sprekker.

- Når disse rørene tiner og vannet begynner å sildre igjen, kan det føre til store vannskader. I verste fall kan det også ta lang tid før du oppdager skaden, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

57.000 vannskader grunnet frost

Ifølge statistikk fra Finans Norge har det vært 57.000 vannskader relatert til frost i bygninger i Norge i perioden fra 2008 til og med første halvår 2018. Det er i gjennomsnitt nesten 15 tilfeller hvert eneste døgn. I denne perioden er det utbetalt omtrent 3,5 milliarder kroner i vannskadeerstatning grunnet frost.

Den iskalde vinteren i 2010 førte til rekordhøye 24.900 frostrelaterte vannskader dette året. Siden den gang har tallene variert en del fra år til år, og det laveste tallet er fra 2017 med «kun» 1200 tilfeller.

- Tallene for første halvår i år er hele 5600, så 2018 kan bli året med flest vannskader som følge av frost siden toppåret 2010, sier sikkerhetsekspert Thorkildsen.

Statistikken viser også at januar er måneden med desidert flest tilfeller av frostrelaterte vannskader, og hele 81 prosent inntreffer i perioden november-mars. Det er verdt å merke seg at tallene stiger vesentlig allerede fra november.

Vanndetektor under vask

Ti tips til hvordan du skal unngå vannskader i vinter:

1. Sørg for å ha nok varme i alle rom som har vanninstallasjoner, som kraner, rør og vaskemaskin. Temperaturen innendørs bør ikke være under 10 grader.

2. Lukk ventiler og vinduer for å holde på varmen. Vær forsiktig med å ha åpne ventiler nær rør.

3. Steng hovedkranen og tøm rørene for vann ved å åpne de andre kranene.

4. Sjekk at alle kraner utendørs er stengt. Husk også å stenge vanntilførselen til hageslangen, tøm den for vann og løsne den fra kranen.

5. Skal du være lenge borte, bør du fylle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske. Dette gjelder spesielt dersom det ikke er innlagt strøm.

6. Det er verken tillatt eller en god ide å la vannet renne for å forhindre frost.

7. Skulle du være uheldig og oppleve at rørene fryser, bruk hårføner, vifteovn eller lignende for å tine dem. IKKE bruk åpen flamme.

8. Skaff deg vanndetektor fra Verisure. Den varsler deg når den kommer i kontakt med vann, og plasseres på utsatte steder der typiske vannskader kan oppstå. - Vanndetektoren er døgnovervåket av vår alarmstasjon. Så fort det kommer vann på sensorene, vil alarmstasjonen få beskjed og kunden bli varslet. Det kan spare deg for både tid og penger ved å sette inn tidlige og riktige tiltak før huset eller hytta blir rammet av vannskade, forklarer sikkerhetsekspert Thorkildsen.

9. Skal du være borte en stund, få noen til å holde øye med boligen eller hytta, for eksempel naboer eller et vaktselskap. Det kan også være lurt å ha et varslingssystem ved strømbrudd.

10. Dersom vannskaden allerede har oppstått, redd eiendeler og begynn å tørke opp umiddelbart. En rørlegger kan også bistå, og i de verste tilfellene også brannvesenet. Husk også å ringe forsikringsselskapet så snart som mulig.

 

- Det å forebygge frostrelaterte vannskader bør være ganske enkelt, bare man er bevisst og tar noen forholdsregler, sier Dagfinn Thorkildsen.

Kilder: Finans Norge, Gjensidige, Vi i villa og DNB.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER