Brannforebyggingsuka 2024
Brannforebyggingsuka 2024
Hvorfor gjennomfører vi en brannforebyggingsuke?
Ifølge DSB er det kun 23% som har gjennomført en brannøvelse der de bor.* Målet med denne uken er å øke fokuset på brannvern gjennom brannøvelse.
Ved å gjennomføre en brannøvelse, får både voksne og barn mer kunnskap om hva de skal gjøre i en slik situasjon, samtidig som man går gjennom brannvernutstyr i hjemmet.
Gjennom samarbeidet med Brannbamsen Bjørnis skal vi fortsette å jobbe mot vårt felles mål om å redusere antall brannulykker i Norge.
Brannøvelse gir trygghet og forebygger mot brann
For å oppnå vårt felles mål om færre brannulykker, må det være mer fokus på brannsikkerhet i hjemmet. Ved å utføre årlige brannøvelser, får både barn og voksne en bedre forstålse og kunnskap om hva de skal gjøre dersom det oppstår en brann hjemme.
Test røykvarslerne
Bruk test-knappen på røykvarsleren for å se om den fungerer. Dette er ett ypperlig tidspunkt å ha ekstra batterier liggende, som dere kan bytte om nødvendig.
Har du røykvarsler fra Verisure trenger du ikke bytte batteri. I stedet kan du gå inn i appen for å sjekke batteristatus.
Avtal møteplass
Avtal møteplass i trygg avstand fra boligen før brannøvelsen starter. Gå deretter gjennom boligen og finn alle rømningsveier og slukkeutstyr.
I Verisure-appen under BRANNSIKKERHET kan dere lese mer om hvordan dere lager en evakueringsplan.
finn veien ut
Start brannøvelsen ved å trykke på knappen "Start brannøvelsen" i appen. Mobilen vil simulere lyden fra røykvarsleren, så sku opp volumet.
Avslutt øvelsen når alle i familien kommer seg til møteplassen på under 2 minutter.
Start brannøvelse i Verisure-appen
Bruk Verisure-appen til å planlegge og ta tiden på brannøvelsen hjemme. Her får dere informasjon om hvordan man lager en evakueringsplan og om Verisures brannberedskap.
Appen simulerer også lyden fra røykvarslerne som dere kan bruke under øvelsen. Da vil dere få en god forståelse for hva som skjer når brannalarmen går.
Du vil og kunne se status på røykvarslernes batteri og tilkoblingen til alarmstasjonen.
Færre dør i branner
Siden årtusenskiftet har man heldigvis sett en positiv trend når det gjelder omkomne i branner i Norge. 2008 var det verste året på denne siden av 2000-tallet, da 81 mennesker døde av brann i Norge. 2017 er det hittil beste året, da det "kun" var 27 mennesker som omkom som følge av brann i Norge.
Det er flere grunner til at dødstallene er på vei ned, men hovedårsakene er lover og utvikling innenfor brannvern og varslingsutstyr. Fra 2010 er det lovpålagt med komfyrvakter i alle nye boliger - noe som har hatt dramatisk effekt på tallene. Dessuten skjer halvparten av alle dødsbranner i boliger uten en fungerende brannalarm.
Til tross for at tallene går riktig vei, er det ikke bra nok før de er nede i null. Forebyggende utstyr og brannalarmer spiller en viktig rolle i kampen mot branndødsfall. Skaff deg en brannalarm i dag.
Disse kommunene er mest utsatt for brann
Direktoratet for sammfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppdaterer til enhver tid et dokument som kartlegger alle boligbranner i Norge. I 2023 ble det registrert 1843 boligbranner, som vil si cirka fem boligbranner per dag.
Selv om Oslo er kommunen som var hardets utsatt totalt sett, med 219 av disse brannene, forteller ikke dette nødvendigvis hele sannheten.
For dersom du deler antaller boligbranner på innbyggere, blir bildet ganske annerledes. Da er det faktisk Træna kommune i Nordland som kommer verst ut, med 4,52 branner per tusende innbygger i 2023.
Sjekk hvor brannutsatt din kommune er ved å navigere i kartet under:
Bruk to fingre til å bevege deg på mobil
Økt kunnskap og fokus på brannvern - vårt felles mål
Verisure og Brannbamsen Bjørnis deler en visjon og et mål om å redusere antall brannulykker i Norge ved å øke fokuset på brannsikkerhet i hjemmet.
Gjennom å snakke med barn og unge om brannvern, gjør Bjørnis foreldre og besteforeldre mer bevisst brannsikkerheten hjemme.
– Selv om antallet brannulykker har sunket de siste årene, har vi et lite stykke igjen før vi er på null. Dersom vi i Verisure kan være en bidragsyter til at Bjørnis kan bidra ytterligere på denne fronten, vet vi at det vil være med på å få dette tallet enda lavere, sier Per Kristian Nygard, Head of Alliances i Verisure.
Gode råd om brannforebygging
Brannforebygging handler om å reduserer risikoen for at en brann oppstår, samt å vite hva du skal gjøre dersom ulykken er ute. Med fungerende røykvarslere, overvåket brannalarm, slukkeutstyr tilgjengelig og rutiner på plass, kan du begrense konsekvensene av en brann.
Brannforebyggende tiltak
- Installer optiske, seriekoblede røykvarslere.
- Pass på at røykvarslerene dine fungerer.
- Ha slukkeutstyr lett tilgjengelig, og lær deg å bruke det.
- Monter brannstige og utfør jevnlige brannøvelser.
- Lær alle i familien nummeret til brannvesenet 110.
- Pass på komfyren og ikke gå fra levende lys.
- Vær ekstra påpasselig med lys og peis i vinterhalvåret.
- Ikke vask klær eller lad mobilen om natten.
Brannsikre boligen din
- Brannslukningsapparat - Vi anbefaler et pulverapparat på minst 6 kg som du har lett tilgjengelig.
- Brannteppe - Branntepper er effektive til å slukke mindre branner i for eksempel i tekstil eller treverk.
- Brannstige - Stigene kan fastmonteres, festes med krok eller tau. Effektivt for evakuering fra andre etasje.
- Klistremerke med nødnummer - I en stressende situasjon er det enkelt å glemme 110.
- Montèr alarm - Røykvarslere som fungerer og en rask handling når alarmen går redder liv og verdier.
BESKYTT DET UERSTATTELIGE - MED BRANNALARM!