Verisure logo
 
brann

Derfor trenger nordmenn boligalarm

Av
Verisure Norge
Brent pizza Grandiosa er en av de vanligste brannårsakene i norske hjem

Landets største sentral for boligalarmer mottar årlig mer enn en million alarmer. Men selv med innbruddsbander som har herjet i store deler av landet i år, er det uforsiktige boligeiere som selv står for de fleste tilfellene av utløst alarm. Åpne vinduer og svidde pizzaer står for en svært stor del av alarmene i norske hjem. ­

Pizza brenner i stekeovn

– Ved å se på vår statistikk over årsaker til at alarmen går hos mange, kan vi også gi råd til hva folk både med og uten alarm må passe på i hjemmet sitt, sier avdelingsleder Eva Overholt ved Verisure Alarmsentral i Trondheim. Sentralen mottok i fjor hele 1 350 000 alarmer fra boliger.

– Mange alarmer utløses fordi folk går fra huset uten å passe på at vinduer og dører er lukket. Nå om sommeren kan sol og varme spille alarmdetektorene et puss, og kjæledyr kommer ofte uskyldig til skade for å utløse alarm. Dette er tross alt ganske uskyldige årsaker som også blir fort avdekket av alarmsentralen, sier Overholt.

 

Festglade og sultne

Der folk er uforsiktige og hvor det er størst fare for liv og helse er ved matlaging. Tørrkokte kjeler og folk som sovner fra mat i ovnen når de er sultne etter en fuktig kveld på byen utløser mange alarmer og kan være svært farlig.

– Verisure Alarmsentral og våre vektere har avverget mange tilfeller der det lett kunne blitt brann. Folk blir ofte litt sultne på natta, setter pizzaen i ovnen og sovner på sofaen, sier Overholt.

– Vårt klare råd til festglade og sultne nordmenn er å sette på tidsur som avbryter steking eller koking etter en viss tid. Såkalt komfyrvakt som installeres av elektriker er påbudt i alle nybygg, men kan også redde liv hos de som etterinstallerer dette. Videre bør man ha røykvarsler i boligen plassert et par meter fra der man lager mat. Ikke så nær at den utløses ved vanlig matlaging, men nær nok til at den varsler ved unormal røykutvikling, avslutter Overholt i Verisure.

Les også: Røykvarsleren din kan være ubrukelig

Alarmstasjonen aksjonerer på alarm

Alarmstasjonens topp 10 årsaker til at alarmen går: 

1. Kunde selv

2. Matlaging

3. Assistanse/service til kunde

4. Åpent vindu/dør

5. Husdyr/insekt

6. Håndverker

7. Reell brann

8. Vaskehjelp/hjemmehjelp

9. Værforhold

10. Innbrudd/ran

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER