Verisure logo
 
brann
kundehistorier

Brannalarmen reddet boligen

Av
Verisure Norge
Jan Roald Brembo deler sin erfaring med Verisure brannalarm

Da det begynte å brenne hjemme hos Jan Roald Brembo mens han var på hytta, var brannvesenet raskt på plass takket være brannalarmen fra Verisure. Det reddet boligen fra å brenne ned.­

kjeller under renovering

Lørdag 29. juli var Jan Roald Brembo på hytta i Sandefjord, og skulle akkurat til å spise middag med sin kone. De hadde allerede vært på hytta i noen uker, og så frem til en hyggelig og rolig lørdagskveld sammen. Slik ble det ikke. 18.50 får nemlig Jan Roald en uventet telefonsamtale fra Verisures alarmstasjon.

- Jeg blir fortalt at brannalarmen har gått hjemme, og de lurer på om noen befinner seg inni boligen. Først får jeg litt panikk, men svarer «nei» på spørsmålet, sier han.

Jan Roald og kona vurderer et øyeblikk å spise ferdig middagen, men innser raskt alvoret og setter seg i bilen med kurs for boligen på Haslum. Da har allerede Verisures alarmstasjon varslet Asker og Bærum brannvesen, og fire brannbiler er på vei hjem til dem.

- Vi forberedte oss mentalt på å komme hjem til et nedbrent hus. Heldigvis bor vi ikke så langt fra brannstasjonen i Asker, og jeg har fått høre at brannmannskapene var på plass bare 10-12 minutter etter at de ble varslet, forteller han.

Brukte vanndamp

Jan Roald og kona har bodd i huset på Haslum i Bærum kommune siden 1994. Det er en gammel tømmerbolig over tre etasjer, som er pusset opp og modernisert. Da brannmannskapene kom var det røyk i hele boligen og en del flammer i kjelleren.

- Jeg har blitt fortalt at brannmannskapene laget et lite hull i vinduet og sprutet inn vanndamp under høyt trykk i kjelleren, og på den måten fikk kjølt ned varmen og slukket flammene. Da brannen var slukket, brøt de seg inn gjennom hoveddøren. Så gikk røykdykkere inn for å gjøre nærmere undersøkelser, sier Jan Roald.

Slukket brannen raskt

Jan Roald kjører så fort fartsgrensene på E18 tillater for å komme seg hjem - minst.

- Det var en guffen tur. Vi sitter i bilen i omtrent to timer og ikke vet om vi har et hus å komme tilbake til, forteller han.

Underveis til Oslo ringer datteren til Jan Roald og forteller at huset står. Det hadde hun nemlig lest og sett bilder av på nettsidene til lokalavisen Budstikka.

- Der sto det også at brannen var slukket. Det var en enorm lettelse å få denne beskjeden. Brannmannskapene hadde visstnok fått raskt kontroll på brannen og slukket den på bare noen minutter. Det er imponerende, sier Jan Roald.

utbrent kjeller

Kjelleren utbrent

Da han og kona ankommer boligen rundt klokken 21, får de med egne øyne se at brannen er slukket. De møter noen brannmenn og vekteren fra Securitas på utsiden av huset. Brannmannskapene er i ferd med reparere inngangsdøren, som de hadde slått inn. Jan Roald får også høre at hele fire brannbiler og 15 brannmenn har vært på stedet.

- Det var ikke noe morsomt å komme hjem. Alle vinduene i huset sto på vidt gap. Vi gikk inn og så at resten av huset for så vidt var greit, men i kjelleren var alt svart og helt utbrent. Det var et sjokk for oss å se, sier han.

Beredskapssjef Sverre Junker ved Bekkestua brannstasjon

Beredskapssjef Sverre Junker ved Bekkestua brannstasjon var vakthavende brannsjef den kvelden det brant hos Jan Roald Brembo, og deltok selv i slukningsarbeidet. Han understreker viktigheten av at brannmannskapene blir raskt varslet, slik som i dette tilfellet.

- Jeg mener det er uvurderlig viktig at et branntilløp blir oppdaget tidlig. I dette tilfellet fikk vi rask beskjed av Verisures alarmsentral, som bidro til at vi kunne rykke raskt ut. Her er det altså ingen tvil om at brannalarmen var avgjørende, og vi var veldig fornøyde med å komme tidlig frem for å begrense skadene, sier Junker.

Les også: 1. desember er røykvarslerens dag

 

Startet i stikkontakt

Etter en del undersøkelser i boligen, er det nå slått fast at brannen startet i en stikkontakt i kjelleren. Jan Roald klarer ikke helt å slå seg til ro med det. Særlig fordi det elektriske anlegget er oppgradert og modernisert.

- Denne stikkontakten ble montert i 1996 og har aldri vært i bruk – og den sto skjult bak en hylle. Derfor er det en gåte for oss hvordan denne plutselig kan begynne å brenne. Det er også skummelt å tenke på, da det er mange stikkontakter i et hus. Brannvesenet sier at det er lite man kan gjøre for å forhindre et slikt tilfelle, forteller han.

Det bekrefter beredskapssjef Sverre Junker:

- Omtrent halvparten av boligbrannene i Norge er el-relaterte. I noen tilfeller, slik som dette på Haslum, er et branntilløp i en stikkontakt vanskelig å gardere seg mot. Det kan oppstå av ulike årsaker, sier Junker.

Glad han har hus å komme hjem til

Da vi besøker Jan Roald i den koselige tømmerboligen på Haslum fem uker etter brannen, er oppbyggingen av kjelleretasjen i full gang. Men han må vente enda en hel måned før den er tilbake i samme stand som før. Nå i etterkant priser han seg lykkelig over at han har brannalarm og at den fungerte som den skulle.

- Om ikke brannvesenet hadde kommet så raskt, hadde vi ikke hatt noe hus i dag. Det kan vi takke brannalarmen fra Verisure for, avslutter han.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER