Verisure logo
 
kundehistorier

Reddet frossenmat for tusener

Av
Verisure Norge
Roger Kolbu deler sin erfaring med Verisure Klimasensor

Da den 15 år gamle fryseboksen til Roger Kolbu plutselig sluttet å virke, fikk han rask beskjed via Verisure-appen på telefonen. Dermed reddet han frossenmat for tusenvis av kroner.­

App med klimasensor graf

Graf viser nivåer over satte grenseverdier

Roger Kolbu (54) bor sammen med sin kone i Son, like nord for Moss. De fem sønnene har flyttet ut, men paret har valgt å beholde den romslige eneboligen på det idylliske tettstedet ved Oslofjorden.

– Her trives vi veldig godt. Det er stille, rolig og landlig, samtidig som det er kort vei til Oslo og Moss, sier Roger Kolbu.

Med et stort hus og en stor tomt med både garasje, hage og drivhus, var det en selvfølge for Roger at han skulle ha boligalarm.

– Vi ønsket et trygt og sikkert hjem, både når vi var hjemme og ute på reise. Derfor fikk vi erstattet det kablede alarmanlegget med et trådløst alarmanlegg fra Verisure i 2010, forteller Kolbu.

Omfattende alarmanlegg

I boligen i Son har Kolbu et omfattende alarmanlegg. I tillegg til standardutstyr som kameradetektorer, røykvarslere og magnetkontakter, har han investert i mange nyttige ekstrakomponenter for å gjøre huset så «smart» som mulig.

- Jeg har flere elektroniske dørlåser fra Yale Doorman, smartkontakter, vanndetektorer, klimasensorer, musedetektor og smartkamera. Alt er integrert og kan styres via Verisure-appen på mobiltelefonen min, sier Kolbu.

Han er veldig fornøyd med alarmanlegget og bruker appen flittig.

- Appen gir meg muligheten til å fjernkontrollere huset mitt. Dermed har jeg full oversikt til enhver tid – uansett om jeg er hjemme eller borte, sier Kolbu.

 

Defekt fryser

Kolbu forteller at han gjennom alle disse årene ikke har hatt noen utrykning som følge av brann eller innbrudd.

- Heldigvis har jeg ikke opplevd noen dramatiske episoder med brann, og jeg regner med at alarmskiltene til en viss grad holder uvedkommende på avstand. De gangene jeg har hatt kontakt med Verisure, for eksempel ved falsk alarm eller servicemeldinger, har de vært raskt ute på telefonen og opptrådt meget profesjonelt, understreker Kolbu.

Rundt om i huset har Kolbu plassert hele åtte klimasensorer, og han overvåker alle via Verisure-appen på mobiltelefonen sin. Han har blant annet to store frysebokser med matvarer i boligen, og begge har han plassert en sensor oppi.

- Dette er først og fremst for å overvåke temperaturen i fryserne, dersom de plutselig skulle slutte å virke, forteller Kolbu.

Og det var nettopp det som skjedde med en av fryseboksene en tirsdag i slutten av mai.

- Jeg satt sammen med kona og så på Dagsrevyen, da det plinga inn et varsel fra Verisure på telefonen, forteller Kolbu.

Han kom seg raskt opp av stolen og skyndte seg bort til fryseboksen. Der fant han ut at kompressoren på den 15 år gamle fryseren var fryktelig varm, og etter å ha åpnet lokket merket han fort at ikke alt var som det skulle.

- Jeg undersøkte fryseboksen litt nærmere, trakk ut kontakten og oppdaget en lekkasje i et rør. Det freste i røret, så da var det bare å åpne døren og lufte så godt som mulig, forteller Kolbu.

Klimasensor i fryser

Egentlig ikke laget for fryser

Sikkerhetsekspert Anette Granli i Verisure synes det er flott at Kolbu fikk reddet maten i fryseren, men opplyser at klimasensoren egentlig ikke er laget for frysebokser og kjøleskap.

- Årsaken er at disse inneholder en del aluminium, og dermed kan man ikke være hundre prosent sikker på at signalene når ut, forklarer Granli.

Hun anbefaler heller følgende for å overvåke frysebokser og kjøleskap:

- Du kan overvåke disse enhetene ved at de er koblet til samme sikringskurs som alarmen, eller du kan putte enhetens stikkontakt i en smartkontakt. Begge disse løsningene sikrer at du får beskjed via Verisure-appen når fryseren eller kjøleskapet mister strømtilførselen, sier sikkerhetseksperten. 

Redningsaksjon

Etter at fryseren sluttet å virke, satt han og kona umiddelbart i gang med en omfattende aksjon for å redde så mange matvarer som mulig. Redningen ble en 30 år gammel fryser som fortsatt fungerte.

- I og med at tiden var knapp, måtte vi handle raskt. Her var det om å gjøre å komprimere to frysere ned til én, sier han.

Kolbu forteller at de startet med å plukke ute matvarene som hadde ligget litt for lenge og de som kostet minst fra begge fryserne, og samlet det som skulle kastes i tre søplesekker. Deretter gikk han i skytteltrafikk mellom fryseboksene for å redde det som skulle reddes av matvarer, blant annet elgkjøtt, indrefilet, ytrefileter og entrecoter.

- Etter halvannen time var vi i mål, og da hadde vi fortsatt litt ledig plass i fryseren som fortsatt virket, forteller han.

Han er selvsagt svært fornøyd med å ha fått direkte beskjed via telefonen at fryseboksen sluttet å virke.

- Det var bare tilfeldigheter som gjorde at vi var hjemme da fryseren sluttet å virke. Hadde vi ikke hatt klimasensorer i fryseboksen, og dette hadde skjedd mens vi var hytta eller på ferie, kunne det gått dager eller uker før det hadde blitt oppdaget, sier Kolbu.

Han fortsetter:

- Ikke nok med at vi reddet frossenmat i fullverdig stand for tusenvis av kroner, men vi unngikk også lekkasjeskader som kunne gitt langt mer alvorlige konsekvenser. Det er jeg veldig takknemlig for, avslutter Kolbu.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER