Verisure logo
 
brann

Tenk brannsikkerhet i desember!

Av
Glenn Støldal
Stearinlys i julevindu

Desember er måneden med flest boligbranner i Norge. Slik tar du grep om egen brannsikkerhet for å unngå brann i førjulstiden og julen. 

Brann i juledekorasjon

Desember er en mørk og kald måned, men også en tid for hyggelige feiringer og sosialt samvær. Tross koronasituasjonen med begrenset sosial kontakt, håper vi alle å kunne delta på private familie- og vennemiddager i julehøytiden i år også.

Da er det ekstra viktig å ta grep om brannsikkerheten, for den offisielle brannstatistikken fra DSB* viser at desember tradisjonelt er måneden med flest boligbranner i Norge. I perioden 2016-2019 var det hele 1403 «brann i bygning og branntilløp på komfyr» i desember her i landet, og bare i fjor ble det registrert 375 slike branner i årets siste måned. 

Det bekymrer sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure. 

– Med juletrebelysning, levende lys, fyring i peisen, økt press på det elektriske anlegget, matlaging og fyrverkeri på toppen av det hele, er det ekstra viktig å ta forholdsregler når det gjelder brannsikkerheten i desember. Det er mye du kan gjøre selv for å redusere risikoen for brann og ikke bli en del av den dystre brannstatistikken, sier Thorkildsen.

Ifølge brannstatistikken for desember 2019 var det flest boligbranner på nyttårsaften med hele 22 branner, etterfulgt av 1. desember med 21 branner. De mest fatale boligbrannene skjer om natten, og all erfaring viser at det er tidlig varsling ved hjelp av røykvarslere som redder flest liv.

– Vær ekstra årvåken på søndager når adventslysene tennes, samt i helgene generelt når det ofte samles flere mennesker og det inntas alkohol. Da er det lett å bli mer uforsiktig og brannrisikoen øker. Husk at det å forebygge brann i all hovedsak handler om å ta brannsikkerhet på alvor og sunn fornuft, sier Thorkildsen i Verisure.  

Ti råd for å redusere brannrisikoen i desember:

 

Brann i stekeovn

1. Nesten halvparten av alle branner i Norge starter på komfyren. Vær til stede og aktsom når du lager mat, og installer komfyrvakt.

 

2. Vær hjemme når du fyrer i peisen og ovnen. Bruk tørr og ren ved, og sørg for god utlufting.

 

3. Ikke gå fra levende lys. Vær til stede der lys brenner, slik at du raskt oppdager et eventuelt branntilløp. Den som tenner lysene, bør også har ansvaret for å slukke dem.

 

4. Sørg for å ha røykvarslere som fungerer og et alarmsystem som varsler presist og tidlig ved en boligbrann. Har du installert en boligalarm som er koblet til en alarmstasjon, kan du være trygg på at du har en profesjonelt overvåket bolig som varsler umiddelbart om brann og sørger for rask hjelp.

Verisures røykvarslere er optiske, trådløse og seriekoblede. Med seriekoblede røykvarslere går brannalarmen i hele boligen samtidig. – Våre røykvarslere varsler dessuten med både stemme og sirene. Det øker sjansen for at hele familien skal våkne dersom alarmen går mens man sover, sier Thorkildsen i Verisure.

 

5. Pass på at panelovner og flyttbare oljeovner ikke er tildekket.

 

6. Vær oppmerksom på brannfaren ved overbelastning av det elektriske anlegget. Sjekk sikringsskapet jevnlig for svidd lukt og varme sikringer.

 

Fyr på peisen

7. Benytt aldri vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover eller er ute. Det gjelder også i julemåneden.

 

8. Sjekk eldre julebelysning og se etter ledninger som er sprø, brunfarge rundt lyspærene og pærer som avgir høy varme. 

 

9. Bruk et tidsur eller en Verisure smartkontakt til å stille inn når juletrebelysningen, adventsstjernene og andre elektriske apparater skal skru seg av, for eksempel når du legger deg og når du går på jobben.

 

10. Hvert år fører uvettig bruk av fyrverkeri til både boligbranner og personskader. Ta en titt på fyrverkerireglene fra Norsk brannvernforening** og følg dem. 


 
* Den offisielle brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).;
 
** Fyrverkerireglene fra Norsk brannvernforening.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER