Verisure logo
 
brann
kundehistorier

Batteri til radiostyrt bil eksploderte

Av
Glenn Støldal
Eksplodert Lo-pi-batteri

Det første Sander (19) tenkte på da batteriet til den radiostyrte bilen eksploderte, var å evakuere kjæresten og broren og slukke flammene. – Jeg var trygg på at Verisure varslet nødetatene og at de var på vei, sier Sander.

Radiostyrt bil med Lo-Pi batterier

I Sørumsand, noen mil nordøst for Oslo, bor Mikael Eide (43) og fire sønner på 5, 13, 18 og 19 år. I sommer kjøpte Mikael en radiostyrt bil for at han og sønnene skulle ha en spennende og fartsfylt hobby sammen. Bilen drives av et såkalt «Li-Po-batteri», og da de skulle ut og kjøre en søndag kveld i sommerferien var batteriet helt utladet.

– Jeg satte batteriet bevisst til lading på flisene i gangen i 1. etasje av hensyn til brannsikkerheten. Mens vi ventet på at batteriet skulle lade, kjørte jeg ned til fotballbanen for å øve på å sykle med yngstemann Casper (5). Jeg skrudde av mobiltelefonen og la den igjen i bilen, forteller Mikael.

 

Sander med brent Lo-pi batteri

Batteriet eksploderte

I huset lå eldstemann Sander på sofaen sammen med kjæresten og så fotballkamp på TV, mens broren Christian (18) sov i etasjen under. 

– Jeg gikk en tur på do, og plutselig hørte jeg et voldsomt smell. Jeg ble forskrekket og skjønte ikke først hvor smellet kom fra, men kjæresten min sto plutselig i trappen og ropte: «Oi, det brenner!», forteller Sander.

Det viste seg at batteriet til den radiostyrte bilen hadde eksplodert. Flammene sto ut av batteriet og sort røyk spredte seg i gangen. Brannalarmen fra Verisure hadde også gått og fylte hele huset med sirenelyd. Heldigvis hadde familien snakket om hva de skal gjøre ved branntilløp, så Sander stolte på instinktet og startet med å evakuere kjæresten og broren.

– Da begge hadde kommet seg ut i sikkerhet, skrudde jeg av strømmen i sikringsboksen, fordi jeg først trodde det var en elektrisk brann. Det har jeg lært av Brannmann Sam. Så hentet jeg brannslukkingsapparatet på badet og startet å slukke brannen. Heldigvis døde flammene ganske raskt ut, sier han.

Sander følte seg trygg på at Verisure hadde varslet nødetatene, så han visste at de var på vei. Den lokale brannstasjonen ligger like i nærheten, så det tok ikke mange minuttene før brannvesenet var på plass. Imellomtiden hadde Sander forsøkt å ringe faren flere ganger, uten å få svar. 

Fikk sjokk da han kom hjem

Gang etter eksplosjon av Li-Po batteri

På fotballbanen ble Casper utålmodig etter en halvtimes sykling og ville hjem. Tilbake i bilen tok Mikael opp telefonen og så at det var full aktivitet på skjermen.

– Jeg hadde flere ubesvart anrop fra både Sander og Verisure. Da skjønte jeg med en gang at noe hadde skjedd, og jeg visste at Christian og Sander og kjæresten var alene hjemme, forteller han.

Mikael ringte først til Sander og fikk vite at et batteri hadde eksplodert og at alarmen hadde gått. Da han rundet hjørnet inn til huset, fikk han nesten sjokk.

– Det sto tre brannbiler, én politibil, én ambulanse og én vekterbil i gaten da vi kom hjem, og alle vinduene på huset sto på vidt gap. Sander satt utenfor og så ganske preget ut, og han hadde blitt sjekket av ambulanse for røykskader. Jeg er veldig imponert over hvor massiv og presis utrykningen var, sier Mikael.

Da han kom innenfor døren og med egne øyne kunne se hva som hadde skjedd, fikk han en skikkelig klump i magen.

– Det første jeg tenkte på var at det ikke hadde gått bra om noen hadde vært i samme rom som eksplosjonen. Den hadde åpenbart vært kraftig, for på veggene var det batterisyre og biter fra batteriet som satt fast, sier Mikael.

Trygt med alarm

Mikael foran bolig

De har fortsatt ikke fått svar på hvorfor batteriet eksploderte og tok fyr. Det var kjøpt i en hobbybutikk dagen før hendelsen, så de antar at det kan ha vært en produksjonsfeil som var brannårsaken. 

– Det er klart at hendelsen har satt en skikkelig støkk i oss, og nå styrer vi unna Li-Po-batterier og går heller over til radiostyrte biler med andre energikilder, sier Mikael.

Brannsikkerhet har alltid vært viktig for familien Eide. Mikael mener dette var en bekreftelse på at det er lurt å ta forholdregler når det gjelder brannsikkerhet, samtidig som det var en kraftig påminnelse om at uhell kan skje likevel. I ettertid er han lettet over at det tross alt gikk bra.

– Jeg er glad for at Sander reagerte så raskt og at vi hadde brannslukkingsapparatet lett tilgjengelig. Samtidig er det en trygghet å ha et profesjonelt alarmsystem i ryggen som agerer raskt og effektivt og varsler nødetatene. Det er ingen tvil om at systemet fungerer, og vi føler oss også veldig godt ivaretatt i etterkant. Det er jeg kjempefornøyd med, sier Mikael.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER