Verisure logo
 
kundehistorier

Monica ble reddet av brannalarmen

Av
Verisure Norge
Monica viser frem brannmerker på gulv etter nedbrente stearinlys
Monica Renate Kleven-Løwe ble reddet av brannalarmen da gjenglemte sterinlys tok fyr i stue. Nå ønsker hun å advare andre slik at dette ikke skjer med flere. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Få er like opptatt av brannsikkerhet som Monica Renate Kleven-Løwe. Likevel holdt et gjenglemt stearinlys på å antenne boligen hennes. ­

Kubbelys uten sikkert underlag er brannfarlig

– Man kan aldri sjekke godt nok for farer som kan oppstå, derfor er god brannvarsling helt essensielt. I mitt tilfelle reddet alarmen livet mitt, sier hun.

En fredag i oktober, hadde Monica en hyggelig bursdagsfeiring med gode venner. Mann og barn hadde dratt avgårde på overnatting, og huset var pyntet til fest. Som hos de fleste andre, er levende lys med på å skape god stemning i stua en oktoberkveld. Etter at gjestene hadde gått for kvelden låste Monica ytterdøren og blåste ut alle stearinlys. Trodde hun. For ett lys brant videre gjennom natten.

– Jeg blir helt skjelven når jeg tenker på hva som kunne skjedd, sier Monica. Hun er vokst opp med en far som har jobbet med brannvern, og er nok over gjennomsnittlig opptatt av å unngå brann. Jeg hadde drukket lite alkohol den kvelden, og er veldig oppmerksom på at alle lys skal slukkes. Likevel overså jeg et kubbelys, noe som kunne endt med katastrofe, sier hun.

Ble reddet av alarmen

Lørdag morgen ble hun vekket av brannalarmen i Verisure-systemet. I tillegg til at en sirene ulte høyt, varslet stemmen på brannalarmen at det var brann i annet rom. Hun løp ned trappen og så flammer som sto opp fra stearinlysbrettet i første etasje.

– Det var litt av et sjokk, sier hun.

Monica hadde god kontroll på hvor brannslukningsapparatet var, så hun fant det fort fram. Men i kaoset slet hun med å få ut splinten på apparatet. Hun forsøkte da å løfte vekk brettet med kubbelyset som hadde utløst alarmen, men da denne falt fra hverandre ble situasjonen enda farligere. Det rant brennende stearin utover gulvet. ­

– Jeg fant fram et håndkle for kanskje å kvele flammene, men ble redd det bare ville gjøre vondt verre. Det var så varmt at det boblet i treverket på gulvet og i et skap som sto like ved. Jeg tok tak i brannslukningsapparatet igjen, og denne gangen fikk jeg heldigvis løs splinten og klarte å slukke brannen, sier Monica.

Svimerker på gulv etter branntilløp fra stearinlys på gulv

FOTO: JOAKIM S. ENGER

Advarer andre

Monica velger å gå ut med sin historie for å advare andre.

– Selv om man er veldig forsiktig, kan det fort oppstå brann. Derfor er det svært viktig at man har brannslukningsapparat som virker, og som man vet hvordan man bruker, advarer Monica. Videre anbefaler jeg alle å ha et moderne alarmsystem med tilknytning til alarmsentral. Branndetektorene bør være seriekoblet og også varsle om hvor det brenner. Da sparer man verdifulle sekunder, sier hun. ­

– Det er veldig lett å glemme kontroll av brannslukningsapparatet og nye batterier i røykvarslere. Som kunde hos Verisure får jeg varsel på mobilen når jeg må bytte batterier i detektorene, det gjør at jeg ikke glemmer det, sier hun.

Verisure alarmsentral ringte til Monica like etter at alarmen hadde gått. Etter kort tid kom også en vekter og brannvesen til huset. Da hadde Monica allerede slukket brannen selv. ­

– Hadde brannen fått utvikle seg i tre minutter til, hadde huset vært overtent, sier Monica, som er glad hun er i live: Nå må vi bare bytte gulv, men det kunne lett gått mye verre. Man kan si at brannslukningsapparatet reddet huset mitt, mens brannalarmen reddet livet mitt. Det er det ingen tvil om!

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER