Verisure logo
 
brann
kundehistorier

Batterilader ble brannfelle

Av
Glenn Støldal
Tor Andreassen med brent Li-Po batteri

Da batteriet til modellflyet tok fyr, gikk brannalarmen og Tor Andreassen fikk evakuert familien og slukket brannen. – Det er en viktig trygghet for oss å ha en brannalarm som alltid er på, sier Tor.

Modellfly

Tor Andreassen (53) bor i et rolig eneboligstrøk på Langhus utenfor Oslo sammen med kone og tre barn på 20, 15 og 3 år. Helt siden han var guttunge har hans store hobby vært modellfly. Hjemme har Tor en bred samling av slike fly, og han flyr aktivt i to klubber. Flyene drives av såkalte «Li-Po-batterier», og en vanlig tirsdag i juni hadde han satt batteriene til lading for å forberede flyvning dagen etter. 

– Klokken var like over midnatt og vi ventet bare på at laderen skulle gi signal om at batteriene var ferdige. Da hørte jeg plutselig noen raslelyder fra vaskerommet der flyene står og batteriene blir ladet, forteller Tor.

I det han rundet hjørnet til vaskerommet, så han flammer fra et av batteriene som slo oppover mot taket og tykk sort røyk som veltet ut. Da hadde allerede brannalarmen fra Verisure gått, og med seriekoblede røykvarslere i alle rom fylte sirenelyden hele huset.

 

 

– Jeg skjønte med en gang at dette var alvorlig. Det var full fyr i batteriet, og et slikt batteri er ganske eksplosivt når det er nyladet. I tillegg hadde jeg noen kanner med bensin i samme rom, så her måtte jeg handle raskt, sier Tor.

Han lukket alle dører for å begrense tilførselen av oksygen til flammene, mens kona gikk opp i 2. etasje og varslet barna. Heldigvis gikk det ikke mange minuttene før hele familien var ute av huset. 

– Jeg hørte også at alarmstasjonen forsøkte å få tak i meg via Verisure Voice, men jeg var så opptatt med å evakuere at jeg ikke rakk å svare, sier Tor.

Brent Lo-PO batteri

Brannvesenet kom raskt

På Verisures alarmstasjon hadde en snarrådig alarmoperatør tidlig oppfattet at dette dreide seg om en reell brann. Operatøren så også røyk på bildene fra kameradetektoren inni huset. Dermed ble vekter tilkalt og brannvesenet varslet umiddelbart.

Med familien trygt ute på god avstand fra huset, gikk Tor inn igjen, hentet pulverapparatet og startet å slukke brannen på egenhånd.

– Det var så mye røyk at jeg ikke kom lenger enn til baderommet. Like innenfor så jeg at batteriet hadde delt seg i to og fortsatt ikke brent ut. Det var også tilløp til brann på gulvet. Jeg sto i døråpningen og hostet mens jeg tømte hele pulverapparatet mot flammene, forteller Tor.

Heldigvis klarte han å slukke mesteparten av flammene, men det var fortsatt mye tykk røyk inni huset. Han lukket igjen alle dørene og gikk ut for å flytte to biler og vente på nødetatene. Det tok ikke mange minuttene før både brannvesen og ambulanse var på plass.

– Etter en kort prat med røykdykkerne tok de seg inn i huset, og gjennom den tykke røyken fant de veien til vaskerommet. Heldigvis var det ingen flammer der, så de bar det utbrente batteriet ut på gårdsplassen, sier Tor.

Nødetatene var ikke ferdig før nærmere 01.30. Røyken hadde stort sett rammet vaskerommet og badet i 1. etasje, så etter en runde med full utlufting gikk det greit å være i soverommene i 2. etasje samme natt.

Brannalarm fra Verisure

Trygg med alarm

Årsaken til brannen er trolig at laderen ikke har sluttet lade når batteriet var fullt, slik den skal gjøre. Tor synes det er skummelt å se hvor mye skader et lite batteri kan gjøre.

– Vaskerommet så mildt sagt forferdelig ut, med svimerker, sot, røyk og en grusom lukt. Her har det vært voldsomme krefter i sving. I tillegg hadde jeg tømt et pulverapparat der inne, så hele vaskerommet måtte rett og slett bygges opp på nytt, sier Tor.

Han er veldig glad for å ha fått en bekreftelse på at alarmen fungerer som den skal, samt at utrykningen fra nødetatene gikk så raskt.

– Når alarmen går og sekundene teller, er jeg trygg på at alarmstasjonen får beskjed, at de varsler nødetatene raskt og at hjelpen kommer så fort som mulig. Tiden har alt å si i slike situasjoner. Hadde jeg begynt med slukkearbeidet noen minutter senere, kunne hele huset vært overtent, sier han.

Tor er også svært fornøyd med at brannalarmen alltid er aktiv.

– Denne gangen kunne jeg gjøre en del selv, men neste gang er vi kanskje på ferie. Derfor er det en viktig trygghet for oss å ha en brannalarm som alltid er på, og som passer på huset vårt døgnet rundt, avslutter han. 

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER